Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς η πολιτική της ΕΕ για τις ΑΠΕ εξοντώνει τους καταναλωτές: Μέρος 1ο, Γερμανία και Ισπανία.


Όταν οι Γερμανοί Πράσινοι μπήκαν το 1998 στην κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες, έθεσαν σε τροχιά υλοποίησής το όραμά τους για το κλείσιμο των πυρηνικών και την ενεργειακή μετάβαση σε σύστημα ηλεκτροδότησης βασισμένο σε αιολικά και Φ/Β. Την άνοιξη του 2000 η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών/Πρασίνων ψήφισε το νόμο EEG (Erneuerbare-Energien-Gesetz), που έφερε το σύστημα των αδρών επιδοτήσεων (feed-in-tariff) και στα επόμενα χρόνια μια ολόκληρη βιομηχανία κατασκευής ανεμογεννητριών και Φ/Β πάνελ στήθηκε στη Γερμανία, οι περίφημες "πράσινες" θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα ξεκίνησε η άναρχη άνοδος των τιμολογίων για τους καταναλωτές, μέσω της συνεχούς αύξησης της "επιβάρυνσης EEG", αύξηση που φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας & Ενέργειας της Γερμανίας: από το 2014 η επιβάρυνση έχει ξεπεράσει τα 6λεπτά/kWh.


Το 2015 το Agora-Energiewende εκτίμησε την εξέλιξη της επιβάρυνσης EEG σύμφωνα με το πιο πάνω διάγραμμα, προβλέποντας πως θα κορυφωθεί το 2023 και στη συνέχεια θα μειώνεται. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση του Agora-Energiewende, στο τέλος Ιουλίου 2016, η επιβάρυνση για το 2017 πρόκειται να ξεπεράσει τα 7λεπτά/kWh και να κυμανθεί κάπου μεταξύ 7,1 και 7,3. Αν η τιμή φθάσει στα 7,3 λεπτά/kWh, αυτό θα ...
σημαίνει πως κι άλλα 1,44 δισεκατομμύρια ευρώ θα έχουν επιδοτήσει το 2017 τις περίφημες "πράσινες" θέσεις εργασίας κι αυτό πάει πολύ, ακόμα και για τη Γερμανία. Και ναι, η Γερμανία έχει ομοσπονδιακές εκλογές το 2017, κάτι που, σε συνδυασμό με τη μορφή που έχει πάρει το πρώτο διάγραμμα μετά το 2010, εξηγεί πολύ καλά για ποιό λόγο ξενύχτησαν η Μέρκελ με το Γκάμπριελ όλο το βράδυ στις 31 Μαΐου. Η αναμόρφωση του νόμου EEG έγινε κατεπείγουσα ανάγκη, μπροστά στην άνοδο της ακροδεξιάς Αλτερνατίβας. Το πρωταπριλιάτικο δημοσίευμα του Greeklignite τελικά αποδείχτηκε προφητικό.

Δεν ξέρω αν θα μειώνεται η επιβάρυνση EEG μετά το 2023, εκείνο που ξέρω είναι πως μετά το 2023 θ’ αυξάνεται εξίσου εκθετικά με την επιβάρυνση EEG ο αριθμός των ανεμογεννητριών που θα χρειάζονται αποξήλωση: έχει άραγε υπολογίσει το Agora-Energiewende πόση θα είναι η επιβάρυνση των καταναλωτών για να συμμαζευτεί το μπάχαλο που θα δημιουργηθεί απ’ τις σαπισμένες κι εγκαταλειμμένες ανεμογεννήτριες, αυτές που θα εγκαταλείψουν στην τύχη τους οι εταιρείες-οχήματα "ειδικού σκοπού" και εντελώς περιορισμένης κεφαλαιακής διάρθρωσης, που παντού ανά την Ευρώπη αναπτύσσουν τα αιολικά; Αν δεν το έχει υπολογίσει, ίσως μπορούν να τους βοηθήσουν οι κ. Βερροιόπουλος και Σκουρλέτης, που ονειρεύονται μέχρι το 2020 να βάλουν στη χρεοκοπημένη Ελλάδα κι άλλα 2500MW άχρηστες ΑΠΕ, κυρίως αιολικά και λίγα Φ/Β.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 
 
Στα πρώτα χρόνια ωστόσο όλα πήγαιναν καλά, η κατάσταση φαινόταν ελεγχόμενη κι αυτό άνοιξε την όρεξη σε διάφορους ανεγκέφαλους, δήθεν Οικολόγους, ανά την Ευρώπη να μιμηθούν τους Γερμανούς. Η αδυναμία τους να κάνουν μια στοιχειώδη πολιτική και οικονομική ανάλυση, για τις δομικές διαφορές της Γερμανικής απ' τις υπόλοιπες οικονομίες, ιδίως της Νότιας Ευρώπης, οδήγησε σε άκριτη αντιγραφή του νόμου EEG, χωρίς κανείς να σκεφτεί τις συνέπειες για τους καταναλωτές.


Η Ισπανία ήταν απ' τους πρώτους "καλούς μαθητές" των Γερμανών: μεγάλη βιομηχανική χώρα, με παράδοση στη χαλυβουργία, έκαναν κι αυτοί τη δική τους βιομηχανία κατασκευής ανεμογεννητριών, έστησαν ακόμα και ηλιοθερμικά εργοστάσια στον καυτό Νότο τους, αλλά, έκαναν το μοιραίο λάθος: αντέγραψαν το σύστημα των επιδοτήσεων, αυτό που δημιούργησε παντού "φούσκες", ακόμα και στην ίδια τη Γερμανία. Γρήγορα βρέθηκαν αντιμέτωποι μ' ένα συνεχώς διογκούμενο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και δείτε στο διάγραμμα πώς απογειώνεται το αθροιστικό έλλειμμα απ' το 2005. Ναι, δεν κάνετε λάθος, το διάγραμμα της Γερμανίας και το διάγραμμα της Ισπανίας είναι πανομοιότυπα, δείχνουν τα ίδια αδιέξοδα μιας ανερμάτιστης πολιτικής, μιας πολιτικής που εκτοξεύει το κόστος για την οικονομία και την κοινωνία.

Λόγω των ΑΠΕ η Ισπανία κόντεψε να πάθει τα δικά μας, μπαίνοντας σε καθεστώς οικονομικής επιτήρησης απ' την ΕΕ. Σε μια απ' τις πρώτες αναρτήσεις σ' αυτό το ιστολόγιο, που ακόμα και 2,5 χρόνια μετά παραμένει στη λίστα των πιο δημοφιλών, έγραψα για το πάθημα του Πουερτολιάνο και το ξεφούσκωμα της αγοράς των αιολικών & κυρίως των Φ/Β της Ισπανίας. Το 2013 το αθροιστικό έλλειμμα είχε περάσει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, πολλά λεφτά ακόμα και για μια μεγάλη χώρα, σαν την Ισπανία, που πλέον κάνει και ξανακάνει εκλογές και δεν μπορεί να βρει κυβέρνηση. Η Ισπανία είχε χρόνια προβλήματα με την οικονομία της, αλλά ασφαλώς το μπάχαλο με τις ΑΠΕ χειροτέρεψε την κατάσταση.

Στην επόμενη ανάρτηση η εξόντωση των καταναλωτών σε Ελλάδα και Κύπρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου