Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

"Μέχρι το 2020 2,5GW νέες ΑΠΕ, κυρίως αιολικά+Φ/Β": με βάση ποιο ακριβώς σχεδιασμό κ. Βερροιόπουλε;


Στις 3/2/2016 ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Μιχάλης Βερροιόπουλος έδωσε μια ενδιαφέρουσα ομιλία στο Athens Energy Forum 2016, όπου ξεδίπλωσε το όραμά του ουσιαστικά για συνέχιση της ενεργειακής πολιτικής της προηγούμενης πενταετίας, αυτής της ίδιας που ο Γ. Σταθάκης είχε χαρακτηρίσει ως "μπάχαλο"

Τις λέξεις "ενεργειακή δημοκρατία" δεν τις είπε αυτούσιες, ίσως είναι αρεστές σε άλλες συνιστώσες, την ουσία πάντως δεν την αποφύγαμε, καθώς μας είπε πως "Φιλοδοξούμε μέχρι το 2020 να ενταχθούν 2,5 GW νέων έργων ΑΠΕ η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα είναι Αιολικά και Φ/Β. Θα παρθούν μέτρα για την ενίσχυση των επενδύσεων σε εγκαταστάσεις βιομάζας και βιοαερίου, ιδιαιτέρως μικρής κλίμακας, που θα αναδεικνύουν συνέργειες με την αγροτική παραγωγή. Προωθούμε ευνοϊκές αλλαγές στο πρόγραμμα net metering τόσο για αγρότες όσο και θεσμικούς φορείς όπως δήμοι, εκπαιδευτικά ιδρύματα κλπ. Σύντομα θα ξεκινήσουμε το πρόγραμμα για τις μικρές ανεμογεννήτριες."

Οπότε το μεγάλο ερώτημα προς το Μιχ. Βερροιόπουλο, αλλά βεβαίως και προς τον Παν. Σκουρλέτη, είναι ΓΙΑΤΙ χρειαζόμαστε κι άλλα 2,5GW, που θα είναι κυρίως αιολικά & Φ/Β; Για να σιγουρευτούμε πως θα παραδώσουμε το σύνολο σχεδόν της ηλεκτροπαραγωγής στο 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο, βαυκαλιζόμενοι πως ...
ηλεκτροδοτούμαστε από ΑΠΕ; Σε ποιο ακριβώς σχεδιασμό εντάσσονται αυτές οι νέες ΑΠΕ; Στο σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ του 2012; Και είναι εθνική πολιτική αυτή; Ή μήπως σας την υπέδειξαν τίποτα Γερμανοί σύμβουλοι;

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

2,5GW νέες ΑΠΕ είναι τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, που ζητάτε να τα πληρώσει μια χρεοκοπημένη χώρα για να καταλήξει το 2020 να μην έχει ρεύμα και να συνεχίσει να κρέμεται σε εισαγωγές ηλεκτρισμού απ' την Τουρκία, την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Μπορεί να το θέλει η Κομισιόν, αλλά δεν περιλαμβάνεται στο 3ο μνημόνιο, που υπογράψατε το καλοκαίρι.

4 δισ. ευρώ είναι χρήματα με τα οποία θα μπορούσαν να κατασκευαστούν ΤΡΕΙΣ νέες και σύγχρονης τεχνολογίας λιγνιτικές μονάδες, άλλες τρεις νέες Πτολεμαΐδες 5, άλλα 2000 λιγνιτικά MW, διασφαλίζοντας δουλειές στους Έλληνες για αξιοποίηση των Ελληνικών αποθεμάτων, με αξιοπιστία ηλεκτροδότησης πάνω από 97%, όχι 1-2% των αιολικών και χωρίς να εξαρτώνται από αγωγούς και βάνες που ελέγχει η Τουρκία. Διασφαλίζοντας φθηνή θέρμανση στους κατοίκους των γύρω περιοχών για τουλάχιστον 40 χρόνια. Διασφαλίζοντας τη δυνατότητα να καίνε ακόμα και βιομάζα, που μπορούν να παράγουν οι αγρότες χωρίς να χρειάζονται να τρέχουν στα μπλόκα και χωρίς να χρειάζεστε να τους τάζετε net metering για να κολακέψετε την αγροτική ψήφο. Και μειώνοντας και τις εκπομπές CO2 της ηλεκτροπαραγωγής, αυτές που τις έχουμε ήδη κόψει υπερβολικά σε σχέση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας με αποτέλεσμα ν' αυτοκαταστρεφόμαστε.

Έχετε πάρει είδηση εκεί στο ΥΠΕΝ πως η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή έπεσε το 2015 στις 19,4TWh, ξαναγυρίζοντας στο μακρινό 1987, πριν να χτιστούν ο ΑΗΣ Αμυνταίου, ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου 5, ο ΑΗΣ Μελίτης; Έχετε πάρει είδηση εκεί στο ΥΠΕΝ πως το 2016 η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή θα πέσει στις 17-18TWh και με προοπτική συνεχούς μείωσης προς σχεδόν στο 1/3 αυτής που ήταν πριν μόλις μια δεκαετία; Και σ' ολόκληρη την ομιλία δεν υπάρχει πουθενά η λέξη "λιγνίτης", παρά μόνο η διαπίστωση πως η χώρα θα πιάσει το στόχο μείωσης εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου" λόγω της ύφεσης και της μείωσης της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής; 

Σε μια χώρα που μαστίζεται απ' την ανεργία και τη μετανάστευση των νέων, σε μια χώρα όπου το ασφαλιστικό καταρρέει ελλείψει εσόδων επειδή έχουν λιγοστέψει οι εργαζόμενοι, η προτεραιότητα είναι να μειώνονται οι εκπομπές ή να μειώνετε την ανεργία; Και με τι ακριβώς σκοπεύετε να ηλεκτροδοτήσετε την όποια βιομηχανία έχει απομείνει σ' αυτή τη χώρα; Με το πανάκριβο φυσικό αέριο, που το παίρνουμε σε υψηλότερες τιμές απ' τις γειτονικές χώρες; Ή με μικρές ανεμογεννήτριες και βιοαέριο;

Επιτέλους, σοβαρευτείτε!

2 σχόλια: