Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Γιατί ξενύχτησαν η Μέρκελ κι ο Γκάμπριελ όλο το βράδυ της 31ης Μαΐου;


Στα μέσα Απριλίου το Γερμανικό Υπουργείο Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα για διαβούλευση το σχέδιο του νέου νόμου EEG 2016, με τρεις κεντρικές κατευθύνσεις: η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα γίνει μέσα από ένα "διάδρομο", που αφήνει στενά περιθώρια στις διάφορες μορφές ΑΠΕ, όλες οι περιοχές της Γερμανίας θα έχουν τις δικές τους ευκαιρίες (κι όχι πια αιολικά κυρίως στο Βορρά), όλες οι ενδιαφερόμενες ομάδες "επενδυτών" (μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, τοπικά έργα) θα έχουν επίσης τις δικές τους ευκαιρίες.

Φαίνεται πως η διαβούλευση αποκάλυψε τις μεγάλες αντιπαραθέσεις που προκαλεί η Energiewende, με αποτέλεσμα να φθάσει το θέμα στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Κι ενώ μέχρι τώρα τα δελτία ειδήσεων μας είχαν συνηθίσει στα ξενύχτια που έριχναν οι Υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να καταλήξουν σε κάποιας μορφής συμφωνία με τον Έλληνα συνάδελφο στο Eurogroup κι ο Σόιμπλε ήταν αυτός που ξενυχτούσε στις μαραθώνιες συζητήσεις από πλευράς Γερμανίας, το βράδυ της Τρίτης το πολύ ξενύχτι έπεσε στη Γερμανική Καγκελαρία: η κυβέρνηση ...
κάλεσε τους Πρωθυπουργούς των Ομόσπονδων κρατιδίων σε σύσκεψη για την αναμόρφωση του Νόμου EEG για την προώθηση των ΑΠΕ, καθώς υπάρχουν πολλές διαφωνίες ανάμεσα στα κρατίδια και ο νέος νόμος δεν μπορεί να ισχύσει χωρίς την έγκριση των κρατιδίων. 

Η συνεδρίαση κράτησε πάνω από έξι ώρες, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Ιουνίου, ένδειξη της δύσκολης κατάστασης. Κι ακόμα και το επίσημο ανακοινωθέν της Γερμανικής κυβέρνησης θυμίζει τις ανακοινώσεις του Eurogroup: "Die größte Wegstrecke sei zurückgelegt, sagte Kanzlerin Merkel nach den Gesprächen mit den Regierungschefs der Länder. - Η μεγαλύτερη απόσταση καλύφθηκε, δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ μετά τις συνομιλίες με την κυβέρνηση των χωρών". Η διατύπωση αυτή σαφώς αφήνει να εννοηθεί πως παραμένουν σημαντικές διαφωνίες και η όποια συμφωνία αποτελεί προϊόν ενός συμβιβασμού για τις γενικές αρχές της αναμόρφωσης. Η Πρωθυπουργός της Βρέμης μίλησε για "συμφωνία 90%", θυμίζοντας τις δηλώσεις Τσίπρα-Βαρουφάκη κατά τις διαπραγματεύσεις του 1ου εξαμήνου 2015: τι να είναι άραγε το υπόλοιπο 10%, που εξακολουθεί να τους χωρίζει;

Κεντρικός άξονας της προωθούμενης αναμόρφωσης (στην Ελλάδα θα μας το έλεγαν "μεταρρύθμιση"), είναι η αλλαγή απ' το σύστημα των εγγυημένων τιμών (feed-in tariffs) σε σύστημα μειοδοτικών δημοπρασιών για συγκεκριμένη ισχύ, με δεδομένη πλέον και την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να θεωρεί μη επιτρεπόμενη κρατική ενίσχυση τις ρυθμίσεις του Ν. EEG 2012. Στόχος επίσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ήταν να μπει ένα φρένο στην ξέφρενη ανάπτυξη αιολικών & Φ/Β, καθώς οι επιβαρύνσεις του Νόμου EEG αυξάνονται πλέον εκθετικά και του χρόνου είναι χρονιά εκλογών,  δεν μπορεί να συνεχίζεται η επιβάρυνση των ψηφοφόρων. Πράγματι, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, τέθηκε στόχος το 2025 οι ΑΠΕ να καλύπτουν το 40-45% της ηλεκτρικής ενέργειας κι αυτό είναι ένα πρώτο πισωγύρισμα, καθώς ο Γκάμπριελ πρόσφατα είχε δεχθεί έντονη κριτική όταν μίλησε για στόχο 45% το 2025. Τώρα δεν ισχύει ούτε καν το 45%, έγινε 40-45%. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Τα αιολικά πήραν ένα ετήσιο στόχο 2800MW, ισοδύναμο με 1000 νέες ανεμογεννήτριες, ενώ μέχρι τώρα ο στόχος ήταν για 2500MW. Η αύξηση του στόχου ωστόσο από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα, σημασία έχει το κατά πόσο πράγματι θα υλοποιηθεί ο στόχος, κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο. Κι επιπλέον, η αντικατάσταση παλαιών με νέες εγκαταστάσεις θα μετράει στην κάλυψη του στόχου.

Τα Φ/Β στις στέγες θα προχωρήσουν όπως και πριν, αλλά μπαίνει φρένο στα μεγάλα Φ/Β πάρκα. Δεν υπάρχει συμφωνία για την ανάπτυξη της βιομάζας, της μόνης ΑΠΕ στη Γερμανία που δίνει αξιόπιστο φορτίο βάσης.

Μέρκελ και Γκάμπριελ ήταν και οι δυο ξεκάθαροι: απ' το 2017 δεν θα υπάρχουν πλέον εγγυημένες τιμές για τις ΑΠΕ και χρηματοδότηση θα δίνεται μόνο στα συστήματα που ζητούν τη μικρότερη επιδότηση. Με άλλα λόγια; Το πάρτι τέλειωσε, ώρα να συμμαζεύουμε, οι καλεσμένοι να γυρίσουν σπίτι τους! Το άχρηστο ρεύμα των αιολικών δεν έχει πού να πάει, καθώς η ανάπτυξη δικτύων καθυστερεί απελπιστικά και Τσέχοι & Πολωνοί βάζουν φραγμό στα σύνορα, η Δανία έβαλε πολλά αιολικά και στέλνει το άχρηστο ρεύμα στη Γερμανία, που με τη σειρά της έκλεισε τα σύνορα, η Γαλλία θέλησε ν' ακολουθήσει τη Γερμανία στα αιολικά, πού θα πρωτοπάει όλο αυτό το άχρηστο ρεύμα που θα μαζευτεί σε λίγο στην κεντρική Ευρώπη; Χωρίς τις απαιτούμενες πανάκριβες διασυνδέσεις των δικτύων, θα γίνει "της Ρόδου"!

Ό,τι και να λένε ωστόσο οι πολιτικοί, το βασικό πρόβλημα των αιολικών και Φ/Β δεν λύνεται με κυβερνητικές παρεμβάσεις: η τυχαιότητα και η αναξιοπιστία της παραγωγής ηλεκτρισμού μόνο όταν κι αν φυσά, μόνο όταν κι αν έχει ήλιο, δεν μπορούν να κρυφτούν. Όσο κι αν η προπαγάνδα πιπιλίζει καθημερινά τα μυαλά των πολιτών, οι μηχανικοί της ηλεκτροπαραγωγής ξέρουν πως τα βασικά δεν αλλάζουν: η παραγωγή γίνεται για να καλύψει τη ζήτηση και η καμπύλη ζήτησης, όσο κι αν έχει τη δική της μορφή σε κάθε χώρα, έχει κάποια κοινά, θεμελιώδη χαρακτηριστικά: υπάρχει ζήτηση ηλεκτρισμού σε συγκεκριμένες ώρες, τις ώρες που δουλεύει η βιομηχανία και η οικονομία, τις ώρες που τα νοικοκυριά ανάβουν τα φώτα, αλλά δεν υπάρχει παρά ελάχιστη ζήτηση τις ώρες που οι πολίτες κοιμούνται ή τις ημέρες των αργιών. Αν δεν παρεμβληθεί ενδιάμεση αποθήκευση του ηλεκτρισμού των αιολικών & Φ/Β, αξιόπιστη ηλεκτροδότηση δεν υπάρχει. Αλλά φθηνή αποθήκευση ηλεκτρισμού δεν υπάρχει, ό,τι κι αν λένε τα πράσινα παπαγαλάκια. Κι όσο πιο γρήγορα καταλάβουν οι πολιτικοί πως δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στις θεμελιώδεις αρχές του ηλεκτρισμού, τόσο μικρότερο θα είναι το κόστος για την κοινωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου