Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Έκτακτη επικαιρότητα: Μέρκελ και Γκάμπριελ ανακοίνωσαν την οριστική διακοπή της ενεργειακής μετάβασης - Energiewende!

Η φωτογραφία είναι απ' την έκτακτη συνέντευξη τύπου, που έδωσαν χθες η Μέρκελ κι ο Γκάμπριελ και το ύφος τους τα λέει όλα για τη διάθεση, με την οποία έκαναν τις σχετικές ανακοινώσεις για την οριστική διακοπή του προγράμματος της ενεργειακής μετάβασης, της διαβόητης Energiewende! Τι είχε προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες, που επέσπευσε την ανακοίνωση των κυβερνητικών εταίρων; Μα η δημοσίευση του πιο κάτω διαγράμματος της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανιών Ενέργειας & Νερού (BDEW), που δείχνει τη μεταβολή των τιμολογίων ηλεκτρισμού στη Γερμανία απ' το 1998 έως το 2015 για τα νοικοκυριά:
Είναι ιδιαίτερα εμφανής η έντονη ανοδική φορά απ' το 2000 και μετά και η αύξηση οφείλεται όχι μόνο στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου, που κορυφώθηκε το 2008, αλλά και χάρη στο "θαύμα" της περιβόητης Energiewende, της ενεργειακής μετάβασης της Γερμανίας σε σύστημα βασισμένο σε αιολικά & Φ/Β. Σύμφωνα με τα στοιχεία της BDEW, το μέσο κόστος για ένα ιδιωτικό νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 3.500 κιλοβατώρες από 13,94 λεπτά/kWh το 2000 έφθασε το 2015 στα 28,72 λεπτά/kWh, μια αύξηση 106%. Η πρόβλεψη για το 2016 είναι μια μικρή μόνο μείωση, στα περίπου 28,5 λεπτά/kWh κι αυτό έχει φέρει στα πρόθυρα ...
νευρικής κρίσης τους πολίτες, καθώς, όπως συνέπεσε να γράφει το Focus, περίπου 7 εκατ. νοικοκυριά στην πλούσια Γερμανία βιώνουν συνθήκες ενεργειακής φτώχειας.

H Energiewende υποτίθεται πως στόχευε στο να δώσει άφθονο και φθηνό ηλεκτρισμό απ' το "δωρεάν άνεμο και το τζάμπα ήλιο". Ταυτόχρονα υποτίθεται πως θα μείωνε τις εκπομπές CO2 της Γερμανίας, προκειμένου να σώσει τον πλανήτη απ' την κλιματική αλλαγή. Δεν πέτυχε να δώσει άφθονο και φθηνό ηλεκτρισμό, καθώς τα τιμολόγια εκτοξεύθηκαν κι ακόμα δεν έχει πληρωθεί η αποξήλωση των πυρηνικών εργοστασίων, η ασφαλής διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων, τα χιλιάδες χιλιόμετρα δικτύων μεταφοράς που απαιτούνται για την ασφαλή διαχείριση της τυχαίας παραγωγής των ΑΠΕ. Και δεν πέτυχε να μειώσει τις εκπομπές CO2, καθώς το 2015 οι εκπομπές της Γερμανίας ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ αντί να μειωθούν.

Αυτή η κατάσταση ανάγκασε πέρυσι την εφημερίδα Die Zeit να βάλει ήδη τον Δεκέμβριο 2014 τον πολύ εύγλωττο τίτλο "Schmutziger Irrtum" (Βρώμικο σφάλμα). Και η ομολογία της αποτυχίας ήταν ακόμα πιο ξεκάθαρη: "Κανείς δεν ήθελε να ξέρει πως η Energiewende δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει, καθώς γύρω απ' τις ΑΠΕ έχει στηθεί ένα πολιτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα τα τελευταία χρόνια. Τα προβλήματα γύρω απ' τις ΑΠΕ πρέπει να εμφανίζονται ως επιλύσιμα, προκειμένου να συνεχίζονται οι επιδοτήσεις. Ο ενθουσιασμός για ...
την "πράσινη μετάβαση" κι ο ενθουσιασμός για τις επιχειρήσεις της "πράσινης μετάβασης" πλέον δεν διαφέρουν."

Το "Schmutziger Irrtum" ωστόσο ήταν μάλλον επιεικής έκφραση, σε σχέση με το "utterly disastrous” (σκέτη καταστροφή, εντελώς καταστροφική), χαρακτηρισμό που έδωσε τον περασμένο Οκτώβριο ο Γερμανός οικονομολόγος Clemens Fuest, επικεφαλής του Ινστιτούτου ZEW στο Μανχάιμ, ο διάδοχος του Hans Werner Sinn στην προεδρία του Συμβουλίου Οικονομολόγων IFO: “If you look at the objectives — security of energy supply, environmental issues and affordable prices — the policy fails in all these dimensions. - Αν δούμε τους στόχους - ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, περιβαλλοντικά θέματα και προσιτές τιμές - η πολιτική αποτυγχάνει σε όλες αυτές τις διαστάσεις" είπε ο Fuest στους Financial Times, όπως βλέπουμε στην εικόνα. 

Και δεν περιορίστηκε σ' αυτά ο Fuest, καθώς σε συνέντευξη, που έδωσε χθες στη Frankfurter Allgemeine Wirtschaft με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας του IFO, το επανέλαβε: "Außerdem kritisiert er die Energiewende-Politik als "grundlegend falsch". "Wir haben im Grunde ein planwirtschaftliches, von Subventionen getriebenes System errichtet, das jetzt von sehr starken Lobbys verteidigt wird. Die Wind-Lobby und die Solar-Lobby streiten jetzt um Subventionen, und es ist schwer für die Politik, dem entgegenzutreten. Das ist völlig daneben gegangen.""- Η Energiewende είναι θεμελιωδώς λάθος. Χτίσαμε μια σχεδιασμένη οικονομία, ωθούμενη από τις επιδοτήσεις του συστήματος, βασικά, το οποίο τώρα έχει γίνει ένα πολύ ισχυρό λόμπυ. Το αιολικό και το ηλιακό λόμπυ παλεύουν τώρα για τις επιδοτήσεις και είναι δύσκολο για την πολιτική για να αντιταχθεί. Αυτό είναι απαραίτητο να φύγει."

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Τα αιολικά πάρκα έχουν αναπτυχθεί στη Βόρεια Γερμανία, αλλά η ζήτηση ηλεκτρισμού είναι στο βιομηχανικό Νότο, Βαυαρία και Βάδη-Βιρτεμβέργη. Τα καλώδια που θα μετέφεραν το αιολικό ρεύμα δεν έγιναν ποτέ, λόγω των αντιδράσεων των Βαυαρών, και, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση απ' το διαχειριστή δικτύου Tennet στη Süddeutsche Zeitung, ο καλωδιακός διάδρομος Ανατολής-Νότου θα είναι έτοιμος το νωρίτερο το 2025 και με το κόστος να εκτοξεύεται στη στρατόσφαιρα, καθώς, αντί για εναέριο, το δίκτυο θα είναι σε μεγάλο τμήμα του υπόγειο!

Πρόσφατα ο Γκάμπριελ, βλέποντας τα αδιέξοδα, θέλησε να δώσει κίνητρο έκπτωσης 5000 ευρώ απ' το φόρο, απ' το 2016 μέχρι το 2020, για αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, μήπως και καταφέρει να τονώσει την εντελώς αναιμική αγορά και να μειώσει τις εκπομπές CO2 στις μεταφορές. Λογάριαζε ωστόσο χωρίς το χερ Σόιμπλε, που δεν θέλησε ούτε ν' ακούσει για μείωση των δημοσίων εσόδων στη δική του θητεία, τον ενδιαφέρει η δική του υστεροφημία πολύ περισσότερο απ' τις ανάγκες του Σοσιαλδημοκράτη Γκάμπριελ. Και τα σχέδια του Γκάμπριελ για τα 5 χιλιάρικα πριμ έμειναν στο συρτάρι, έξω έμεινε μόνο ο πονοκέφαλος για το πώς θα μειωθούν οι εκπομπές CO2, τη στιγμή που οι ΑΠΕ δεν πρόκειται ποτέ να το πετύχουν.

Όσο ο Γκάμπριελ έψαχνε να βρει τρόπους να μειώσει τις εκπομπές, η αγορά ηλεκτρισμού είχε μεταβληθεί σε μια σκέτη κόλαση για τις μεγάλες εταιρείες, που αναγκάστηκαν να κλείσουν υπερσύγχρονα εργοστάσια αερίου, να μη βάλουν ποτέ μπροστά τελειωμένες επενδύσεις σε υπερσύγχρονα λιθανθρακικά, να βάζουν τα καλύτερα πυρηνικά τους ν' ανεβοκατεβάζουν φορτία για να παρακολουθούν την τυχαιότητα των αιολικών,  να βλέπουν την κερδοφορία τους να εξανεμίζεται και να "γράφουν" ιστορικά μεγάλες ζημιές, που τις αποτρέπουν από νέες επενδύσεις.

Βλέποντας λοιπόν αυτή την εντελώς πραγματική πιο πάνω κατάσταση και νοιώθοντας την υπομονή τόσο των ψηφοφόρων όσο και των παραδοσιακών τους υποστηρικτών, των βιομηχάνων, να εξαντλείται με τη μεγάλη ανοησία της Energiewende, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, Μέρκελ και Γκάμπριελ έδωσαν χθες έκτακτη συνέντευξη τύπου, όπου παραδέχθηκαν την αποτυχία και ανακοίνωσαν την οριστική διακοπή του πειράματος της ενεργειακής μετάβασης. Καλά συνεπώς μπήκε ο Απρίλιος, να πούμε "με το καλό και στα δικά μας" κ. Σκουρλέτη μας;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου