Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Πόσο αξίζει η αξιοπιστία ηλεκτροδότησης; Μηδέν για το Σκουρλέτη, αλλά τουλάχιστον 10.000€ ανά MWh στη Γαλλία.


Ο Σκουρλέτης αποτελεί ήδη παρελθόν απ' το Υπουργείο Ενέργειας, όπως είχα προβλέψει πριν το Δεκαπενταύγουστο, αλλά οι ζημιές που προκάλεσε θα μας συντροφεύουν για καιρό. Από 'δω και πέρα θα έχουμε ν' ασχολούμαστε με το Σταθάκη, που τον υποδέχομαι με την επισήμανση πως θα είναι ο 11ος στη σειρά Υπουργός, επί ημερών του οποίου παραμένει κλειστό το λιγνιτωρυχείο της Βεύης. Τσοχατζόπουλος, Σιούφας, Φώλιας, Χατζηδάκης, Μπιρμπίλη, Παπακωνσταντίνου, Λιβιεράτος, Μανιάτης, Λαφαζάνης, Σκουρλέτης, μια τρικομματική δεκάδα έχουν καταφέρει να κρατούν κλειστό για πάνω από 15 χρόνια ένα λιγνιτωρυχείο που ήταν επί 70 χρόνια ιδιωτικό κι έδινε δουλειές στους Φλωρινιώτες, που τώρα ξενιτεύονται κι αυτοί όπως κι όλη η υπόλοιπη Ελλάδα. Την ίδια στιγμή που ο ΑΗΣ Μελίτης, η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της χώρας, ταλαιπωρείται απ' το 2009, επί οκτώ (8) ολόκληρα χρόνια, από προβληματική τροφοδοσία με λιγνίτη και η χρεοκοπημένη χώρα εισάγει ρεύμα απ' τη λιγνιτική μονάδα των Σκοπίων, που βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά απ' τον ΑΗΣ Μελίτης, απ' την άλλη πλευρά των συνόρων. Εθνική τρικομματική ξεφτίλα, που θα 'πρεπε φυσιολογικά να έχει απασχολήσει τη δικαιοσύνη, αλλά αυτή προφανώς είναι απασχολημένη με τα κανάλια και δεν έχει χρόνο για τέτοια πράγματα.

Ποιος μπορεί να είναι ο λόγος για να διατηρείται επίμονα και συστηματικά κλειστό το λιγνιτωρυχείο της Βεύης; Μας τον είπε ο Σκουρλέτης μόλις ανέβηκε επιτέλους στην Πτολεμαΐδα, μια μόνο μέρα πριν φύγει για άλλο Υπουργείο. Όπως προκύπτει απ' τα βίντεο της επίσκεψης, ο Σκουρλέτης ακούγεται να ρωτά "η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή δεν εξαρτάται απ' την τιμή του φυσικού αερίου;" Ούτε ο Κοπελούζος δεν θα τα 'λεγε τόσο "ωραία", όσο ο Σκουρλέτης, καθώς φαίνεται πως τέτοια του λέει ο ενεργειακός του σύμβουλος. Ή, με άλλα λόγια, η πολλή "Αναζήτηση για την Αριστερά" στο τέλος καταλήγει να "καίει τον εγκέφαλο" και να επικρατούν εντελώς νεοφιλελεύθερες απόψεις, σαν τις πιο πάνω. Ποιος χρειάζεται το Μητσοτάκη, όταν έχει το Σκουρλέτη; Που είπε κι άλλα "ωραία" στην Πτολεμαΐδα, αλλά δεν έχει πια νόημα ν' ασχοληθούμε μ' αυτά.

Επισημαίνω καταρχήν πως απ' τα διάφορα βίντεο που είδα πουθενά ο Σκουρλέτης δεν είπε πως "το λιγνίτη τον υποκαθιστούν οι ΑΠΕ" κι αυτό αναμφισβήτητα είναι μια πρόοδος, ίσως κατάλαβε επιτέλους πως τις αξιόπιστες θερμικές μονάδες μόνο αντίστοιχα αξιόπιστες θερμικές μονάδες μπορούν να τις υποκαθιστούν, το λιγνίτη στην Ελλάδα τον υποκαθιστά το φυσικό αέριο. Αν το φυσικό αέριο ήταν εγχώριος ενεργειακός πόρος δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να υποκαταστήσει σταδιακά το λιγνίτη και το 'χω γράψει ήδη το 2013, τόσο στην πρώτη ανάρτηση όσο και λίγες μέρες μετά. Όμως το φυσικό αέριο είναι 100% εισαγόμενο καύσιμο, η χώρα είναι χρεοκοπημένη και δεν μπορεί να εισάγει πράγματα που μπορεί να τ' αποφύγει. Ακόμα χειρότερα, ένα μέρος του αερίου ...
έρχεται μέσω Τουρκίας, που έχει δείξει κατ' επανάληψη, σε καιρό ειρήνης, πως δεν διστάζει να κλείσει εντελώς τον αγωγό και να κρατήσει το αέριο στο δικό της έδαφος. Ο λιγνίτης λοιπόν προσφέρει αξιοπιστία ηλεκτροδότησης, την οποία ΔΕΝ προσφέρει το φυσικό αέριο κι αυτό φαίνεται να μην έχει καμιά σημασία τόσο για το Σκουρλέτη όσο και για το Μητσοτάκη. Προσφέρει σταθερότητα και προβλεψιμότητα τιμής ηλεκτρισμού, την οποία ΔΕΝ προσφέρει το φυσικό αέριο, αλλά ούτε κι αυτό φαίνεται να έχει σημασία, τόσο για το Σκουρλέτη όσο και για το Μητσοτάκη. Προσφέρει και απασχόληση, την οποία ΔΕΝ προσφέρει το φυσικό αέριο, αλλά ούτε κι αυτό φαίνεται να έχει σημασία, τόσο για το Σκουρλέτη όσο και για το Μητσοτάκη. Προσφέρει και φθηνή θέρμανση στην πιο ψυχρή κλιματική ζώνη της χώρας, την οποία ΔΕΝ προσφέρει το φυσικό αέριο, αλλά ούτε κι αυτό φαίνεται να έχει σημασία, τόσο για το Σκουρλέτη όσο και για το Μητσοτάκη.

Η ΡΑΕ ασχολείται να βρει μηχανισμούς αποζημίωσης της "ευελιξίας", αλλά κανείς δεν έχει ασχοληθεί να βρει μηχανισμούς αμοιβής της "αξιοπιστίας", είναι κι αυτό μια ακόμα στρέβλωση της εντελώς χειραγωγούμενης και κατά λοιπά "ελεύθερης" αγοράς ηλεκτρισμού. Ωστόσο, στη σχεδόν πλήρως πυρηνική Γαλλία προέκυψε απ' το πουθενά θέμα αξιοπιστίας της ηλεκτροδότησης, όταν πριν λίγες ημέρες χρειάστηκε να κλείσουν ξαφνικά μαζεμένοι πολλοί πυρηνικοί αντιδραστήρες, για έλεγχο θεμάτων ασφαλείας. Πέντε (5) αντιδραστήρες, συνολικής καθαρής ισχύος 4,5GW, οι Gravelines-2 (910 MW), Tricastin-1 (915 MW), Tricastin-3 (915 MW), Tricastin-4 (915 MW) και Bugey-4 (880 MW), αρχικά επρόκειτο να τεθούν σε λειτουργία οι δυο στις 30 Νοεμβρίου και οι υπόλοιποι στο διάστημα 19-23 Δεκεμβρίου, αλλά ήδη η επαναλειτουργία όλων έχει μετατεθεί για τις 31 Δεκεμβρίου. Οι αντιδραστήρες Civaux-2 (1450 MW) και Dampierre-3 (890 MW) ελέγχονται επίσης, με την επαναλειτουργία τους να τοποθετείται μέχρι στιγμής στα τέλη Νοεμβρίου. Οι αντιδραστήρες Tricastin-2 (915 MW), Civaux-1 (1450 MW), Fessenheim-1 (880 MW) και Gravelines-4 (910 MW) πρόκειται να τεθούν με τη σειρά τους εκτός λειτουργίας το Δεκέμβριο. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Η κατάσταση αυτή καταρχήν ανέβασε την τιμή του ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά στα 140€/MWh, αλλά οι εταιρείες θεωρούν πλέον βέβαιο πως μόλις πιάσει ο χειμώνας κι αυξηθεί η ζήτηση ηλεκτρισμού, η τιμή θα "χτυπήσει ταβάνι", θα πιάσει το άνω επιτρεπόμενο όριο της Γαλλικής αγοράς, που είναι 3000€/ΜWh. Ωστόσο, τις ώρες αιχμής θα είναι απαραίτητο να εισάγουν ρεύμα απ' την πιο ακριβή αγορά της Βρετανίας, κάνοντας χρήση του Στρατηγικού Αποθέματος (Βρετανική εφεδρεία ισχύος), μόνο που η τιμή εκεί είναι κατά τι υψηλότερη, στις 3000 στερλίνες/MWh. Για το λόγο αυτό στελέχη της αγοράς θεωρούν πως η τιμή των 3000€/ΜWh στη Γαλλία είναι πολύ χαμηλή, θα πρέπει το όριο ν' αυξηθεί στα 10.000€/ΜWh και ν' αφεθεί η αγορά ν' αποφασίσει αν κι αυτό είναι αρκετό. 

Έτσι ερμηνεύουν στη Γαλλία την αξία της αξιοπιστίας ηλεκτροδότησης, αλλά εδώ ο μέχρι προχθές αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας ήταν χαμένος "ν' αναζητά την Αριστερά" και να φροντίζει με την πολιτική του να εξυπηρετεί τα κυκλώματα του φυσικού αερίου και των αιολικών: αποχώρησε αφήνοντάς μας για παρακαταθήκη αφενός την απαλλαγή του φυσικού αερίου απ' τον ειδικό φόρο κι αφ' ετέρου το Ν. 4414/2016, για την εγκατάσταση 7500MW αιολικών μέχρι το 2020. Πανάκριβων κι αναξιόπιστων αιολικών, που δεν έχουν να προσφέρουν απολύτως τίποτα στη χρεοκοπημένη χώρα, ενώ τα χρήματα για την αγορά τους κατευθύνονται στους δανειστές, στη Γερμανία και τη Δανία.

Το πρόβλημα στη Γαλλία εντείνεται απ' την περιορισμένη χωρητικότητα της καλωδιακής διασύνδεσης Γαλλίας-Βρετανίας, καθώς το ρεύμα χρειάζεται καλώδια για να μεταφερθεί, κάτι που ο Σκουρλέτης δεν φαίνεται ν' αντιλαμβάνεται, καθώς στην Πτολεμαΐδα είπε πως "τώρα μπορεί κανείς ν' αγοράσει ρεύμα απ' την άλλη άκρη της Ευρώπης". Πράγματι, χάρη στην καλπάζουσα ηλιθιότητα των πολιτικών, που έχουν αποσταθεροποιήσει εντελώς την αγορά ηλεκτρισμού σ' όλη την Ευρώπη, θα χρειαστεί οι λαοί να πληρώσουν πάνω από 600 δισεκατομμύρια ευρώ τα αμέσως επόμενα χρόνια για "αναβαθμίσεις δικτύων", προκειμένου να "μπορεί κανείς ν' αγοράσει ρεύμα απ' την άλλη άκρη της Ευρώπης". Λεφτά για ανοησίες υπάρχουν! Λεφτά για τις πολυεθνικές που πουλούν καλώδια μεταφοράς υψηλής τάσης, μετασχηματιστές, υποσταθμούς και ό,τι άλλο χρειάζονται τα δίκτυα, τέτοια λεφτά υπάρχουν! Αλλά, λεφτά για δημιουργία θέσεων εργασίας, για συντάξεις, για παιδεία και υγεία, για το κοινωνικό κράτος, για τον πολιτισμό, τέτοια λεφτά δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να υπάρξουν ποτέ σε μια ΕΕ που θεωρεί τους πολίτες ως υποψήφιους για "παράπλευρη απώλεια". Τη θέλουμε μια τέτοια ΕΕ; Δεν νομίζω!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου