Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη!

Μια απ' τις χαρακτηριστικές ατάκες του Ελληνικού κινηματογράφου: την είπε ο Καλογήρου στον Κούρκουλο, στη "Λόλα" το 1964. Πάντα επίκαιρη, όταν παίζονται πολλά λεφτά. Και στην ηλεκτρική ενέργεια παίζονται ΠΟΛΛΑ.

Λέγαμε πάντα ότι ο λιγνίτης είναι το εθνικό μας καύσιμο, πάνω στο οποίο βασίστηκε η ηλεκτροδότηση της χώρας με φθηνές τιμές για τον τελικό καταναλωτή. Όμως:
  • Τα τελευταία 15 χρόνια είδαμε πολλές μονάδες φυσικού αερίου και, αντίθετα, είδαμε μόνο μια νέα λιγνιτική. Ήδη η εγκατεστημένη ισχύς σε φυσικό αέριο είναι μεγαλύτερη από τη λιγνιτική.
  • Μιλάμε για επιχειρηματικό ρίσκο, αλλά οι μονάδες φυσικού αερίου αποζημιώνονται, δουλέψουν-δεν δουλέψουν, με διάφορους μηχανισμούς (ΜΑΜΚ, ΑΔΙ).
  • Βάζουμε αιολικά, αλλά για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την τυχαιότητα των ανέμων καταλήγουμε να καίμε φυσικό αέριο.
  • Βάζουμε φωτοβολταϊκά, αλλά για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τη διακύμανση παραγωγής από ημέρα σε νύχτα καταλήγουμε να καίμε φυσικό αέριο.
  • Ακριβαίνουμε τεχνητά, με τη φορολογία, το πετρέλαιο θέρμανσης και καταλήγουμε να καίμε φυσικό αέριο για να ζεσταθούμε (εκεί που υπάρχει).
  • Η κρίση έχει ρίξει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και οι μονάδες φυσικού αερίου δεν έχουν αντικείμενο; Ώ του θαύματος, ο Μανιάτης τάζει δωρεάν ρεύμα για να ζεσταθούν οι παγωμένοι πολίτες : όχι, τζάκια και πετρέλαιο δεν επιτρέπεται να κάψουμε, μόνο ηλεκτρικό ρεύμα (ή φυσικό αέριο, εκεί που υπάρχει)!
  • Στερεά καύσιμα δεν επιτρέπεται να καίγονται για οικιακή χρήση, την ίδια ώρα που επιτρέπεται να καίγονται σε τεράστιες ποσότητες για βιομηχανική. 
  • Θέλουμε να βάλουμε φυσικό αέριο και στα αυτοκίνητα.
  • Το φυσικό αέριο στην Ελλάδα είναι 30% ακριβότερο απ' την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ποιος κερδίζει; Μήπως είμαστε το ... Κατάρ σε αποθέματα φυσικού αερίου;

Κι ακόμα είδαμε :

  • Το ορυχείο της Βεύης ήταν ανέκαθεν ιδιωτικό, απ' τη  δεκαετία του 1930, αλλά είναι κλειστό 13 χρόνια τώρα και το ΥΠΕΚΑ "αδυνατεί" να ολοκληρώσει μια διαγωνιστική διαδικασία. Ποιος κερδίζει αν η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της χώρας (ΑΗΣ Μελίτης) αδυνατεί την τελευταία 5ετία να λειτουργήσει σωστά ελλείψει καυσίμου;
  • Η κατασκευή της 2ης μονάδας της Μελίτης ματαιώθηκε ελλείψει τροφοδοσίας λιγνίτη, αφού το ορυχείο της Βεύης παραμένει κλειστό. Ποιος κερδίζει αν δεν κατασκευαστεί ποτέ;
  •  Το ορυχείο Κλειδιού είναι κλειστό απ' το 2008 και δεν τροφοδοτεί τον ΑΗΣ Μελίτης. Ποιος κερδίζει αν η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της χώρας αδυνατεί την τελευταία 5ετία να λειτουργήσει σωστά ελλείψει καυσίμου;
  • Το κόστος λιγνίτη στον ΑΗΣ Μελίτης έχει εκτοξευθεί. Ποιος κερδίζει αν η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της χώρας γίνεται λιγότερο ανταγωνιστική;
  • Η ποιότητα του λιγνίτη σε άλλους ΑΗΣ χρόνια τώρα δεν επιτρέπει να ανεβάσουν πλήρη φορτία, αλλά ουδείς φαίνεται να συγκινείται. Αν δεν παράγουμε ενέργεια από λιγνίτη, τα μόνα θερμικά εργοστάσια που έχουμε είναι φυσικού αερίου.
  • Η ΔΕΗ έκανε την πιο μεγάλη μονάδα φυσικού αερίου της χώρας στη Μεγαλόπολη και μάλιστα πριν καν πάει εκεί ο αγωγός αερίου. Εξέτασε ποτέ τη δυνατότητα να κάνει λιθανθρακική μονάδα στην Πελοπόννησο;
  • Το ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη μειώθηκε από 75% στο 47% και της παραγωγής από φυσικό αέριο αυξήθηκε κι έφθασε στο 25%. 
Και το ερώτημα ξαναμπαίνει : ποιος κερδίζει; Μήπως είμαστε το ... Κατάρ σε αποθέματα φυσικού αερίου; Μακάρι να βρεθεί στην Κρήτη το φυσικό αέριο που λένε ότι υπάρχει, μόνο αυτό μας σώζει!

2 σχόλια:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=Ax-gJ1N-zG0

    Δείτε τί λέει ο καθηγητής τού Πολυτεχνείου τής Κρήτης κ. Φώσκολος ποιός κερδίζει από τήν απαξίωση τού λιγνίτη καί τήν καύση τού πανάκριβου αερίου,στό 4 λεπτό τού βίντεο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://greeklignite.blogspot.gr/2013/12/blog-post_27.html
    Είναι το ίδιο βίντεο, χωρίς το Ζερβό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή