Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Σκουρλέτης και Βερροιόπουλος μοιράζουν χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς.


"Ένα διαχρονικό, πάγιο και δίκαιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών ικανοποιήθηκε οριστικά, ύστερα και από την ολοκλήρωση της διαδικασίας οριστικοποίησης των ποσών που πρόκειται να αποδοθούν στους κατοίκους των περιοχών, όπου λειτουργούν σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε." Μ' αυτό τον πανηγυρικό και λαϊκίστικο τρόπο ξεκινά το δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ στις 9/8. Προσέξτε, "ικανοποιήθηκε οριστικά" το αίτημα, απ' την Υπουργάρα, που πιάνοντας το λαϊκό αίσθημα έκανε πράξη όσα δεν έκαναν ο Λαφαζάνης, ο Μανιάτης, ο Λιβιεράτος, ο Παπακωνσταντίνου, ακόμα κι αυτή η πρωτοπόρα των ΑΠΕ, η Μπιρμπίλη.

Τι έκανε λοιπόν ο ΥΠΕΝ; " ...υπέγραψε την απόφαση με την οποία εγκρίνεται οριστικά η διάθεση των ποσών από σταθμούς Α.Π.Ε. που λειτουργούν εντός των διοικητικών ορίων Δημοτικών ή Τοπικών Κοινοτήτων, για τα έτη 2010-2014". Απ' το 2010 έως το 2014 είναι πέντε (5) ολόκληρα χρόνια, δεν είναι κάποιο αμελητέο χρονικό διάστημα. Πόσα λοιπόν είναι τα λεφτά που μοιράζει το ΥΠΕΝ σε 274 Δημοτικές και Τοπικές κοινότητες σε όλη τη χώρα, στα όρια των οποίων βρίσκονται μονάδες ΑΠΕ (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, βιομάζα. Για να μην τα πιστώνεται όλα ο ΥΠΕΝ, το δελτίο τύπου λέει πως ήταν η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών (Βερροιόπουλος), που ανήρτησε "τον οριστικό πίνακα επιμερισμού των ποσών που παρακρατήθηκαν από τους παραγωγούς ΑΠΕ και τα οποία πρόκειται να αποδοθούν σε οικιακούς καταναλωτές".

Τα λεφτά λοιπόν είναι το τεράστιο ποσό των συνολικά 17.614.927,20 ευρώ, δηλαδή 64.288 ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε μία Δημοτική ή Τοπική κοινότητα. Δεν είναι συγκλονιστικό το ποσό, το οποίο μάλιστα θα μοιραστεί παραπέρα στους οικιακούς καταναλωτές των Δημοτικών ή Τοπικών Κοινοτήτων, αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι, ό,τι πάρει κανείς ας είναι καλοδεχούμενο.


Αυτή βεβαίως είναι η "μικρή" εικόνα, την οποία σέρβιρε πανηγυρικά το Υπουργείο. Πάμε να δούμε και τη "μεγάλη" εικόνα, αυτή για την οποία το Υπουργείο δεν βγάζει βεβαίως τσιμουδιά, όπως ...
αυτή προκύπτει από το πιο πάνω διάγραμμα, που προέρχεται απ' την παρουσίαση του Προέδρου της ΔΕΗ στην περυσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης στις 13/7/15 και δείχνει την εξέλιξη του ΕΤΜΕΑΡ (μαζί με ΦΠΑ) κατά τα χρόνια 2011-2014, χρόνια που η χώρα στενάζει στο καθεστώς των μνημονίων. Κάντε μια απλή πρόσθεση:

106+371+693+1.065=2.235 εκατομμύρια ευρώ

είναι τα λεφτά που βγήκαν μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια απ' τις τσέπες όλων μας στα πλαίσια της μεγάλης ληστείας, που εξελίσσεται σε βάρος των πολιτών, στα πλαίσια της θεωρίας της "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής". Και για το 2010, που περιλαμβάνεται στις χρονιές για τις οποίες "μοίρασε λεφτά" το ΥΠΕΝ, υπάρχουν κι άλλα εκατομμύρια ευρώ, μάλλον λιγότερα απ' τα 106 του 2011, οπότε ας πούμε πως χονδρικά στην πενταετία 2010-2014 μιλούμε συνολικά για 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Απ' αυτά τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ προέρχονται τα 17,6 εκατ. ευρώ, που θριαμβευτικά μοίρασε με δελτίο τύπου το ΥΠΕΝ, σαν να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Η απλή διαίρεση των 17,6 με τα 2300 δίνει το συγκλονιστικό πραγματικά ποσοστό 0,76%, που επαρκεί οριακά για να μοιραστούν χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς που ανέχτηκαν τις ΑΠΕ. Τι λένε ουσιαστικά Σκουρλέτης και Βερροιόπουλος στους ιθαγενείς; Σας παίρνουμε το 100% και σας επιστρέφουμε το 0,76%! Απίστευτη μεγαλοψυχία!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Ωστόσο τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: όπως είδα στο ΦΕΚ τ. Β΄ 2450/9.8.2016, που περιέχει την από 30.6.2016 "μνημειώδη" απόφαση 214/2016 της ΡΑΕ, (για την οποία θα τα πούμε σύντομα σε ξεχωριστή ανάρτηση), καταχωνιασμένη χαμηλά, στην τελευταία κάτω-κάτω παράγραφο της αριστερής στήλης της 3ης σελίδας, υπάρχει η εξής αναφορά: "Τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ που προϋπολογίζεται να εισρεύσουν στον Ειδικό Λογαριασμό για το έτος 2016 και 2017 ανέρχονται αντίστοιχα σε 961,08 εκ. € και 976,04 εκ. €". Για δύο (2) μόνο χρόνια το Υπουργείο θα βάλει το χέρι του πολύ βαθιά στις τσέπες μας, για να πάρει, χωρίς φυσικά να ρωτήσει τους ιθαγενείς, ούτε λίγο ούτε πολύ 1937,12 εκατ. ευρώ, κάτι λιγότερα δηλαδή απ' όσα μας πήρε την προηγούμενη πενταετία.

Και τα λεφτά που θ' αρπάξει απ' τις τσέπες μας δεν είναι καν το χειρότερο, το ακόμα χειρότερο είναι πως με τα πάνω από 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ, που μας αναγκάζουν ο Σκουρλέτης και η "Ανεξάρτητη" ΡΑΕ να πληρώσουμε, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα έχουμε ρεύμα μετά το 2020! Όπως έχει πει απ' το 2013 ο ΑΔΜΗΕ, στην περίφημη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020, ακόμα κι αν βάλουμε όλα τα αιολικά και ηλιακά που ονειρευόταν η Μπιρμπίλη και τώρα ονειρεύονται οι άξιοί διάδοχοί της Σκουρλέτης & Βερροιόπουλος, αν θα έχουν αποσυρθεί οι παλιές λιγνιτικές μονάδες κι αν θα έχει αυξηθεί κάπως η ζήτηση, μόνο με εισαγωγές θα έχουμε ρεύμα τα βράδια κι αυτό μόνο εφόσον έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5! Ενώ με τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαμε να είχαμε ανανεώσει σχεδόν πλήρως τις λιγνιτικές μονάδες, να έχουμε κάνει άλλες τρεις μονάδες σαν την Πτολεμαΐδα 5, το ίδιο δηλαδή που έκαναν οι Γερμανοί, οι Πολωνοί, οι Βούλγαροι, κλπ, και να είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε ρεύμα! Θα μπορούσε να έχει γίνει εύκολα η άλλη νέα λιγνιτική μονάδα, η Μελίτη ΙΙ, αυτή που είχε δημοπρατηθεί επί Αθανασόπουλου κι από τότε ξεχάστηκε στα συρτάρια, μαζί με το πολύπαθο λιγνιτωρυχείο της Βεύης, αυτό για το οποίο αδιαφορούν επιδεικτικά ο Σκουρλέτης κι ο Βερροιόπουλος, αφού δεν βρίσκεται στη Β΄ Αθήνας.

Αυτή η απίστευτη ταξική αναδιανομή πλούτου, μέσω του ΕΤΜΕΑΡ, από τους "αριστερούς" του ΥΠΕΝ, δεν είναι καθόλου ανεξήγητη: προφανώς αυτό τους είπαν οι Γερμανοί σύμβουλοι, η εταιρεία GIZ (Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit), τους οποίους κληρονόμησαν στο ΥΠΕΝ αρχικά απ' τους ΣαμαροΒενιζέλους και στη συνέχεια απ' το Λαφαζάνη. Πρόκειται για την εταιρεία που, όπως μας το αποκαλύπτει η ίδια, "As a federal enterprise, we support the German Government in achieving its objectives in the field of international cooperation for sustainable development." Τα σχόλια περιττεύουν.

Άβε Σκουρλέτη, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν, κάτσε συ "ν' αναζητάς την Αριστερά"! Αλλά μάλλον πρώτα θα σε χάσουμε στον επόμενο ανασχηματισμό, καθώς, αν ήταν να μην αλλάξει η Γερμανικής έμπνευσης πολιτική, γιατί να μην κρατούσαμε και τη Μπιρμπίλη!




14 σχόλια:

  1. Ειχα γραψει τον Μαιο του 2012 σχετικο αρθρο στο περιοδικο ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ για τις ερευνες των γερμανων στην Ελλαδα απο το 1936 εως το 1945 για τα αποθεματα λιγνιτη και την υγροποιηση του με σκοποι την παραγωγη πετρελαιου.Ειμαστε εντελως ανεξαρτητοι ενεργειακα.Αλλα καποιοι παντα θα μας κρατανε δεσμιους των μεγαλων δυναμεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έρχεται και νέο "αφιέρωμα". Μετά το Δεκαπενταύγουστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα το κοινοποιησετε;;;;Με ενδιαφερει πολυ το συγκεκριμενο θεμα

      Διαγραφή
  3. Ίσως έγινε παρανόηση, το "αφιέρωμα" αφορούσε το Σκουρλέτη, όχι την υγροποίηση του λιγνίτη. Η τεχνολογία στην οποία αναφέρεστε είχε παρουσιαστεί κάπου το 1920 από γερμανό καθηγητή και η μέθοδος παραμένει περίπου η ίδια μέχρι σήμερα, απλά δεν χρησιμοποιείται, καθώς πλέον υπάρχει το φυσικό αέριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οχι κανετε λαθος.Η μεθοδος αυτη χρησιμοποιειται ακομα και σημερα απο ΗΠΑ,Ρωσια,Κινα και Ινδια.Το μεγαλύτερο μερος των καυσιμων για τα μαχητικα των ΗΠΑ προερχεται απο υγροποιηση του λιγνιτη.Το αφιερωμα αφορουσε τον λιγνιτη και εμεσα ισως τον Σκουρλετη.Εφοσον το αρθρο σας αφορα τον λιγνιτη,γιατι οχι και την υγροποιηση του;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήπως μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος για τη μέθοδο στην οποία αναφέρεστε; ίσως μιλούμε για διαφορετικά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η υγροποιηση του λιγνιτη αναπτυχθηκε στην δεκαετια του 30 στην Γερμανια απο τον χημικο Friedrich Bergius.Οι γερμανοι ειχαν καταφερει να παραγουν μεσω υγροποιησης συνθετικη βενζινη και πετρελαιο.Η πρωτη εταιρια που χρησιμοποιησε την μεθοδο αυτη ηταν η Leuna.Οι συμμαχικοι βομβαρδισμοι κατεστρεψαν την εταιρια αυτη και ετσι η παραγωγη συνθετικων καυσιμων μεσω υγροποιησης του λιγνιτη επιβραδυνθηκε τοσο πολυ που οι γερμανοι δεν ειχαν πλεον καυσιμα για τα μαχητικα τους.Ελληνικος λιγνιτης,εξορυχθηκε απο ναζι στην περιοχη Μεταξας στις Σερρες και μεταφερθηκε προς εργαστηριακες μελετες με τραινο στην Γερμανια.Ολες οι μελετες των ναζι στην Ελλαδα για τα κοιτασματα λιγνιτη,βρισκονται στο βιβλιο του γερμανου μηχανικου Freiberg το οποιο εχω στην κατοχη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για την υγροποίηση του λιγνίτη και γενικά του κάρβουνου η μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανική κλίμακα είναι η Fischer–Tropsch. Όντως οι Ναζί έβγαζαν λιγνίτη στις Σέρρες και όχι μόνο στις Σέρρες. Γοργοπόταμος και Ελ Αλαμέιν τους έκλεισαν για τα καλά το δρόμο προς τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η μεθοδος ονομαζοταν Bergius-Prier απο τα ονοματα των δυο γερμανων εφευρετων.Μαλλον δεν εχετε υποψιν σας το αρθρο μου στο περιοδικο ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ σχετικα με το ολο θεμα.Ο Γοργοποταμος δεν προκαλεσε προβληματα στους γερμανους σχετικα με την μεταφορα κοιτασματων λιγνιτη,αφου τα κοιτασματα θα εφευγαν απο βορεια Ελλαδα μεσω Βουλγαριας....Παρολα αυτα,εμεις οι Ελληνες ειμαστε διατεθειμενοι να υγροποιησουμε τον δικο μας λιγνιτη;;;;Μαλλον οχι.Θα θυμωσει η δυση και η Ευρωπη να υποθεσω....Αυταρκεια...Απαγοτευμενη λεξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν έχω υπόψη μου το άρθρο σας στο Τρίτο Μάτι. Υπάρχει μήπως online;
    Ο Γοργοπόταμος προφανώς και δεν έχει σχέση με το λιγνίτη, έχει σχέση με την υποστήριξη των Γερμανών στην Αίγυπτο.
    Εμείς οι Έλληνες αξιοποιούσαμε το λιγνίτη στην ΑΕΒΑΛ, για παραγωγή λιπασμάτων. Έπειτα ήλθε ο Μητσοτάκης και το φυσικό αέριο, η ΑΕΒΑΛ ενοχλούσε και την έκλεισε.
    Υγροποίηση κάνουν τώρα οι Κινέζοι, με μέθοδο που έχουν εξελίξει οι Αυστραλοί του CSIRO, ως παραλλαγή της Fischer-Tropsch. Προ διετίας ανακοινώθηκε πως πρόκειται η ίδια μέθοδος να χρησιμοποιηθεί και στο Μπαγκλαντές, αλλά δεν έχω δει κάτι πρόσφατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. To αρθρο δεν ειναι σε online μορφη.Μπορω παρολα αυτα να σας το στειλω για να το διαβασετε αλλα δεν ξερω εαν μπορειτε να το αναδημοσιευεστε εφοσον εχει ηδη δημοσιευτει στο ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ.Ειναι λυπηρο που εμεις οι Ελληνες σταματησαμε την λειτουργια της ΑΕΒΑΛ.Ισως θα επρεπε να κανετε ενα λεπτομερεστερο αρθρο για τις τεραστιες δυνατοτητες που μας δινει ο λιγνιτης.Εαν θελετε μπορω να σας στειλω το αρθρο μου σε μορφη ηλεκτρονικη σε καποιο e-mail.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το e-mail μου υπάρχει αν πατήσετε "Προβολή πλήρους προφίλ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν μου επιτρεπει να κανω επισυναψη αρχειου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το e-mail μου: coalonly@gmail.com. Φαίνεται κάτω αριστερά, αν πατήσετε "Προβολή πλήρους προφίλ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή