Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας στριμώχνει τα αιολικά, για προστασία του τοπίου της Βαυαρίας.


Σε μια πρόσφατη δημοσίευση, που ανέβηκε στις 4/5 μόνο στη σελίδα του ιστολογίου στο Facebook, ο τίτλος στα Γερμανικά ήταν "Energiewende: Windräder stehen still – und kosten Hunderte Millionen Euro" κι έγραψα "Χρειάζεται άραγε η μετάφραση; Τα φουρφούρια στέκονται ακίνητα και κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Και καταστρέφουν και το τοπίο." Το δημοσίευμα συνοδευόταν απ' την πιο πάνω φωτογραφία και σε κάποιους μπορεί ν' αρέσει ΑΥΤΟ το τοπίο, αλλά τόσο εγώ όσο και πολλοί στη Γερμανία, έχουμε διαφορετική άποψη, προτιμούμε το τοπίο χωρίς τα "σιδερένια φυτά". Αναγνώστης, μάλλον απ' τη Γερμανία, έσπευσε να πει πως ο τίτλος στα Γερμανικά δεν λέει κάτι για το τοπίο, (για να διαγράψει λίγο αργότερα τα σχόλια). Αλλά την απάντηση την πήρε με πολύ πιο επίσημο τρόπο χθες απ' το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βαυαρίας, το οποίο, σύμφωνα με δημοσίευμα, απέρριψε προσφυγή της αντιπολίτευσης κατά ρύθμισης της τοπικής κυβέρνησης το 2014, ν' αυξήσει την επιτρεπόμενη απόσταση ανεμογεννητριών απ' τα κτήρια σε 10 φορές το ύψος της ανεμογεννήτριας. Η ακροαματική διαδικασία έγινε στις 12/4 στο Μόναχο και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου εκδόθηκε χθες.


Καθώς οι νέες ανεμογεννήτριες έχουν συχνά ύψος περίπου 150-200μ, ο κανόνας του 10Χ σημαίνει απόσταση 1,5-2,0 χιλιόμετρα, οπότε οι δυνατές θέσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών περιορίζονται κατά πολύ. Η Βαυαρία έχει κάποια απ' τα ...
πιο καλοδιατηρημένα κάστρα, το τοπίο είναι ειδυλλιακό, αλλά φαντάζεστε να βλέπατε δίπλα στο Schloss Neuschwanstein της πιο πάνω φωτογραφίας ή στο Schloss Hohenschwangau της πιο κάτω φωτογραφίας, να ξεφυτρώνουν ανεμογεννήτριες; Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βαυαρίας προφανώς δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται κι αφενός έκρινε συνταγματικό τον κανόνα 10Χ, αφ' ετέρου έκρινε ως παντελώς αδιάφορο το αν η κερδοφορία των αιολικών θα είναι μικρότερη.


Έχοντας καταστρέψει τα τοπία της πεδινής Βόρειας Γερμανίας, οι αιολικοί υποστήριζαν τον κανόνα 3Χ και προγραμμάτιζαν να βάλουν κάπου 4000 ανεμογεννήτριες στη Βαυαρία, όπου η "ενεργειακή δημοκρατία των πλουσίων" μέχρι τώρα είχε δώσει προτεραιότητα στα Φ/Β. Με τον κανόνα 10Χ οι δυνατές θέσεις περιορίζονται πλέον σε περίπου 200 κι αυτό έχει φέρει στα πρόθυρα της παράκρουσης τους Βαυαρούς Πράσινους, που "θα συνεχίσουν ν' αγωνίζονται για το κλίμα". Αλλά και το Βαυαρικό SPD δήλωσε "πολύ απογοητευμένο" απ' την απόφαση, επιβεβαιώνοντας το διαζύγιο με την κοινή λογική και την κοινωνία, που έχουν πάρει πλέον παντού ανά την Ευρωπαϊκή ήπειρο οι Σοσιαλδημοκράτες.

Στις περίπου 200 θέσεις που έχουν απομείνει θα πρέπει να εξεταστεί αν πρόκειται για προστατευόμενες περιοχές και να γίνουν έρευνες για τις ταχύτητες των ανέμων. Αυτά ωστόσο σημαίνουν πρακτικά καθυστέρηση στην εγκατάσταση, καθυστέρηση που απομακρύνει μάλλον οριστικά την πιθανότητα κατασκευής τους, καθώς οι επιδοτήσεις περιορίζονται ακόμα και στη Γερμανία. Αιολικά χωρίς επιδοτήσεις ακόμα δεν είδαμε πουθενά, μόνο στην Ισπανία κάποια εταιρεία θέλησε να το προσπαθήσει, αλλά μένει να δούμε την επιτυχία του εγχειρήματος. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.
 
Πρόσφατα είχαμε δει πως και η Πολωνική κυβέρνηση προώθησε νομοσχέδιο για τη θέσπιση του κανόνα 10Χ, που περιόριζε δραστικά τη δυνατότητα εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Και σε μια άλλη ανάρτηση είχαμε δει πως μια νέα έκθεση για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ αποκαλύπτει πως πιθανά τελειώνει μέχρι το 2020 η αθρόα εγκατάσταση αιολικών

Η ουσία πάντως είναι πως όταν ακόμα και η Bild φτάνει να βάζει τίτλο για την Energiewende "ENERGIE-IRRSINN - Ενεργειακή τρέλα" και να ρωτά "Γιατί πρέπει να πληρώνουμε για ρεύμα που δεν το χρησιμοποιούμε", το μέλλον της Energiewende μόνο ρόδινο δεν προβλέπεται. Κι ίσως τελικά το Πρωταπριλιάτικο δημοσίευμα του ιστολογίου ν' αποδειχθεί πως μόνο Πρωταπριλιάτικο δεν ήταν.

Δυστυχώς στη χώρα μας η κυβέρνηση δεν φαίνεται να μαθαίνει απ' τα μαθήματα που στέλνουν οι άλλες χώρες για τα αιολικά. Κι αν στη Βαυαρία δεν θέλουν να βλέπουν ανεμογεννήτριες κοντά στο Schloss Neuschwanstein, είναι ποτέ δυνατόν κ. Σκουρλέτη να βλέπουμε ανεμογεννήτριες στην καλντέρα της Σαντορίνης, όπως λέει ο σχετικός "χάρτης της φρίκης" της ΡΑΕ;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου