Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Μετά το αντιπυρηνικό κόμμα των Πρασίνων, τώρα η Γερμανία θα έχει και αντιαιολικό κόμμα!


Το Σβερίν είναι η πρωτεύουσα του κρατίδιου του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας στη Γερμανία, μιας περιοχής όπου υπάρχουν τόσα πολλά αιολικά, που έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στους πολίτες. Από εκεί η Νordkurier μεταδίδει πως οι αντίπαλοι της αιολικής ενέργειας επιθυμούν να σχηματίσουν το δικό τους πολιτικό κόμμα και να κατεβούν στις εθνικές εκλογές, με την αιτιολογία πως δεν υπάρχει κανένα άλλο κόμμα που να τους εκφράζει. Σε πολλά μέρη οι πολίτες είχαν την εμπειρία ότι η βούλησή τους εναντίον των όλο και περισσότερων ανεμογεννητριών δεν φθάνει μέχρι τα όργανα λήψης αποφάσεων.

Αυτό που κάποτε ξεκίνησε ως "green and clean" έχει μετατραπεί σε απεχθές για τους πολίτες και πλέον παίρνει τη μορφή οργανωμένου πολιτικού κόμματος. Το νέο κόμμα αναμένεται να συσταθεί στο τέλος Φεβρουαρίου και να κατεβεί για πρώτη φορά στις περιφερειακές εκλογές του ερχόμενου Σεπτέμβρη. Το όνομα του εντελώς χαρακτηριστικό, "Freier Horizont - Ελεύθερος ορίζοντας", απ' το όνομα του Συνασπισμού οργανώσεων πολιτών που διαμαρτύρονται ήδη εδώ και χρόνια.

"Εμείς κάνουμε πολιτική από αυτοάμυνα", δήλωσε ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας των Πολιτών "Windflüchter" από το Pripsleben. Κανείς στον Συνασπισμό δεν είχε ...
μέχρι πρόσφατα την πρόθεση να δημιουργήσει ένα κόμμα, αλλά οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών.

Ο Συνασπισμός αποτελείται από περίπου 50 πρωτοβουλίες πολιτών, που υπερασπίζονται τον εαυτό τους ενάντια στα αυξανόμενα αιολικά πάρκα στη χώρα. Και ποιος να τους αδικήσει όταν ο ορίζοντά τους είναι αυτός της πιο κάτω φωτογραφίας, η οποία προέρχεται απ' την αρχική τους σελίδα; Δεν είναι ακριβώς και ο Μέλας Δρυμός μάλλον, τι λέτε;


Και βεβαίως δεν είναι μόνο η οπτική ενόχληση, είναι και ο θόρυβος που κάνουν όλες αυτές οι ανεμογεννήτριες, είναι η απαξίωση των περιουσιών, είναι πολλά. Όλα τα παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα της περιοχής, με θαλάσσια σπορ και παράκτια αλιεία, έχουν παραδοθεί στην ανάπτυξη των αιολικών. Με τη Διακήρυξη του Ivenack στις 22.11.2014 οι οργανώσεις κάλεσαν την επαρχιακή κυβέρνηση για την άμεση αναστολή της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία. Πέρυσι, ο Συνασπισμός είχε συγκεντρώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα πάνω από 22.000 υπογραφές για μεγαλύτερες αποστάσεις των ανεμογεννητριών από σπίτια και προς την ακτή με βάση τον κανόνα 10Η, (Η το ύψος της ανεμογεννήτριας), ωστόσο το Κοινοβούλιο απέρριψε την λαϊκή πρωτοβουλία. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής ενάντια στα αιολικά ήταν η κοινή δήλωση "Wismarer Appell" των "5 Βορείων" πριν λίγες μέρες: της τοπικής κυβέρνησης, της ένωσης εργοδοτών NORDMETALL, του συνδικάτου IG Metall παράκτιων περιοχών και των εκπροσώπων της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας, που ζήτησαν επέκταση της αιολικής ενέργειας στη θάλασσα και στην ξηρά, και ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλαγές στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (EEG 2016).

Το νέο κόμμα αυτοτοποθετείται στο χώρο του κέντρου και αναμένεται να προσελκύσει ψηφοφόρους τόσο απ' το χώρο των Πράσινων όσο και των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι πως μετά το κίνημα ενάντια στα πυρηνικά στη Γερμανία πριν πολλά χρόνια, τώρα ένα νέο κίνημα πολιτών σχηματίζεται με σαφή πολιτική έκφραση, αυτή τη φορά ενάντια στα αιολικά, την ίδια στιγμή που τα Φ/Β, που αναπτύχθηκαν παράλληλα με τα αιολικά, φαίνεται να τυγχάνουν ευρείας αποδοχής, περίπου ανάλογης αυτής που έχουν σ' όλη τη Μεσόγειο οι ηλιακοί θερμοσίφωνες. 

Στη χώρα μας, που ακόμα βρίσκεται σε ισχύ η κατάπτυστη Υπουργική Απόφαση της Μπιρμπίλη του Οκτωβρίου 2010, με βάση την οποία πρέπει να γεμίσουμε όλη τη χώρα με ανεμογεννήτριες για να έχουμε 7500MW μέχρι το 2020, ακούει κανείς τα μαντάτα από τη Γερμανία, απ' τους πολίτες που βιώνουν στο πετσί τους την αιολική παράνοια; Τι λέτε κ. Σκουρλέτη μας; 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου