Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Ξεκαθαρίζει η κατάσταση: απ' τα 45 στα 80, ένας Τραμπ δρόμος!


Στα τέλη Ιουνίου 2017, πριν λιγότερο από ένα χρόνο, μπορούσε κανείς ν' αγοράσει ένα βαρέλι πετρέλαιο τύπου Brent, (συμβόλαιο για παράδοση τον επόμενο μήνα), για 45 δολάρια. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αργά το βράδυ της Τρίτης, το Brent διαπραγματεύεται σε απόσταση αναπνοής απ' τα 80 δολάρια, έχει ήδη κάνει ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 79,45 δολάρια.

Μια αύξηση 77% σε λιγότερο από 11 μήνες δεν διαμορφώνει και το καλύτερο οικονομικό περιβάλλον για την "καθαρή" έξοδο απ' τα μνημόνια, αλλά αυτό φυσιολογικά θα έπρεπε να το έχουν προβλέψει στο ΥπΟικ κι αν δεν το είχαν προβλέψει, ας διάβαζαν greeklignite, το είχα δημοσιεύσει ήδη απ' τις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη.

Η μεταβολή της τιμής του πετρελαίου είναι πολύ σημαντική, τόσο για την οικονομία συνολικά όσο και για την ηλεκτροπαραγωγή ειδικότερα. Ο προϋπολογισμός του 2018 έχει συνταχθεί με πρόβλεψη για μέση ετήσια τιμή ...
52,6 δολάρια, αλλά ήδη ο μέσος όρος απ' την αρχή της χρονιάς βρίσκεται στα 68,3 κι αυτό είναι 30% ψηλότερα. Παρακολουθώντας την ανοδική κίνηση το ιστολόγιο έχει δώσει δυο αναρτήσεις το Σεπτέμβριο 2017 κι από μια το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και το Μάρτιο 2018. Όλες επιβεβαίωναν τη δυναμική της ανοδικής κίνησης. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.


Στην ανάρτηση του Μαρτίου σημείωνα πως "Η νευρικότητα που ήδη φαίνεται στις τιμές των πρατηρίων επαληθεύεται απ' το 10ετές διάγραμμα, που δείχνει πως η τιμή συγκέντρωσε δυνάμεις κι ετοιμάζεται να επιτεθεί πολύ σύντομα στην πολύ σημαντική αντίσταση των 74 δολ./βαρέλι. Μετά τα 74 θα βάλει πλώρη για τα 100, με στάσεις για "ανάσες" γύρω στα 85-87 και τα 95-96." Ήδη η αντίσταση των 74 αποτελεί παρελθόν, όπως φαίνεται και στο πιο πάνω διάγραμμα, είναι θέμα πολύ λίγων ημερών να δούμε και το "8" μπροστά απ' την τιμή κι ο επόμενος στόχος είναι τα 87 δολάρια/βαρέλι.

Μέσα σ' ένα χρόνο η τιμή του πετρελαίου θα έχει διπλασιαστεί, χαράς ευαγγέλια για τους πετρελαιάδες και μια σειρά γεγονότων "φαίνεται να σιγοντάρουν" (για να το πω ευγενικά) την άνοδο :

  • Αρχικά ο Τραμπ έριξε χωρίς προφανή λόγο 103 πυραύλους Κρουζ στη Συρία,
  • αμέσως μετά ξαφνικά κάποιοι "Ισλαμιστές" ανατίναξαν ένα πετρελαιαγωγό στη Λιβύη,
  • με τη σειρά του το Ισραήλ βομβάρδισε τη Συρία,
  • στη συνέχεια οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν απ' τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν,
  • προχθές οι ΗΠΑ μετέφεραν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ,
  • αμέσως μετά οι Ισραηλινοί προχώρησαν σε νέο πογκρόμ σε βάρος των Παλαιστινίων.
Όλα αυτά ίσως δεν είναι ασύνδετα μεταξύ τους, η αναταραχή στην πολύπαθη Μέση Ανατολή θα συνεχιστεί και η αβεβαιότητα θα τροφοδοτεί την ανοδική κίνηση της τιμής του πετρελαίου. Μπορεί ν' ακούγεται εξόχως κυνικό, αλλά ας μην ξεχνούμε πως το πετρέλαιο τιμολογείται παγκοσμίως σε δολάρια κι όσο ανεβαίνει η τιμή, τόσο αυξάνει η ζήτηση για δολάρια. Μοιάζει πολύ περισσότερο με οικονομικό πόλεμο, παρά για αγορά που διέπεται από προσφορά και ζήτηση.


Αναδημοσίευση σε άλλα μέσα: Αναδημοσιεύστε ελεύθερα, με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, αλλά μόνο εφόσον υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή : κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση πρέπει να εμφανίζεται το "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Χωρίς σαφή και ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή, η αναδημοσίευση ΔΕΝ επιτρέπεται! Και δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο του ιστολογίου για εμπορικούς σκοπούς. Βασικά, είναι μια άδεια Creative Commons.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου