Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Προλάβατε ν' αγοράσετε πετρέλαιο θέρμανσης; Αν όχι, σπεύσατε, διαφορετικά χάσατε!

Εδώ και τρία χρόνια το ιστολόγιο σας ενημερώνει για τις σημαντικές μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου, απ' τον περασμένο Σεπτέμβρη σας έχει ειδοποιήσει για νέα σημαντική άνοδο και πριν ένα μήνα για την πιθανά επερχόμενη 4η πετρελαϊκή κρίση. Πλέον η κατάσταση έχει ξεκαθαρίσει, μετά και την πρωτοφανούς κυνικότητας ενέργεια του Τραμπ ν' αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αναζωπυρώνοντας τις φλόγες στη Μέση Ανατολή, μπορούμε να το πούμε με σιγουριά: μέσα στο 2018 το πετρέλαιο Brent θα επιστρέψει σε τιμές πάνω απ' τα 100€/βαρέλι (η τιμή για συμβόλαιο ενός μήνα), κι όποιος πρόλαβε να βάλει πετρέλαιο θέρμανσης πρόλαβε, οι υπόλοιποι ας πρόσεχαν, αν φυσικά έχουν λεφτά για "είδη πολυτελείας", όπως έχουν καταντήσει ΌΛΕΣ οι μνημονιακές κυβερνήσεις το πετρέλαιο θέρμανσης. Κάτι περισσότερο ξέρει η Φλώρινα, που ήταν η πρώτη περιοχή η οποία στα χρόνια της κρίσης στράφηκε σε πέλετς.


Μετά την ενδοσυνεδριακή διάσπαση του επιπέδου των 65€/βαρέλι στις 12/12/2017 άνοιξε ο δρόμος για να δούμε τα ...
70€/βαρέλι, τιμή που θα δούμε πολύ σύντομα, ενδεχομένως ακόμα και μέσα στο 2017, ανάλογα και με το πότε θα ξεκινήσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις χριστουγεννιάτικης κραιπάλης στα χρηματιστηριακά γραφεία.  

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.


Όπως βλέπουμε στο πιο πάνω διάγραμμα, και το έχω πει απ' τις 7/11, αν δούμε μπροστά το 7, η επόμενη τιμή-στόχος θα είναι τριψήφια, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μέσα στο καταχείμωνο, αλλά, αν συμβεί, τουλάχιστον θα είναι προς το τέλος της χειμερινής περιόδου. Κι όσο για το φυσικό αέριο; Αυτό ακολουθεί την τιμή του πετρελαίου, αναμένεται ν' ακριβύνει αντίστοιχα και οι πολυκατοικίες που ζεσταίνονται με αέριο θα τσουρουφλιστούν με τη σειρά τους.

Αν τώρα ο φετινός Γενάρης είναι εξίσου παγωμένος με τον περυσινό, (και πάντα μπορεί να είναι και πιο παγωμένος, λόγω της "υπερθέρμανσης", φυσικά!), μπορούμε να προβλέψουμε με σχετική ασφάλεια πως το κυνηγητό στους δρόμους, για μετατροπή των δέντρων στα πεζοδρόμια της Αττικής σε καυσόξυλα, θα γνωρίσει νέες δόξες και τα κανάλια θα έχουν να λένε για μέρες. 

Το νέφος στο λεκανοπέδιο, αλλά και σ' όλη την επικράτεια, θα επιστρέψει δριμύτερο και οι κυβερνώντες, φορώντας τις περούκες της Μαρίας Αντουανέτας, θα βγάζουν φετφάδες: "εάν οι υπήκοοι δεν έχουν λεφτά ν' αγοράσουν ψωμί πετρέλαιο θέρμανσης, να φροντίσουν να τρώνε παντεσπάνι να ζεσταθούν με ηλεκτρικό ρεύμα και να μην καίνε "μη επιτρεπόμενα" καύσιμα". Για να μην ξεχνιόμαστε, η Μαρία Αντουανέτα το έχασε το κεφάλι της. Και το ίδιο παθαίνουν από τότε όλοι όσοι ξεχνούν να μελετήσουν την ιστορία ... 

Οι μόνες περιοχές, που δεν πρόκειται να παγώσουν απ' τη νέα μεγάλη άνοδο της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, είναι βεβαίως οι περιοχές Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Μεγαλόπολης, που ζεσταίνονται με τηλεθέρμανση απ' τις αντίστοιχες λιγνιτικές μονάδες. Ο λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός, εκτός απ' την ασφάλεια ηλεκτροδότησης παρέχει και ασφάλεια θέρμανσης σε χαμηλές τιμές. Αλλά που να το καταλάβουν αυτό οι απάτριδες της Πλατείας Συντάγματος ...

Όσο γι' αυτούς που περιμένουν να παράγουν ηλεκτρισμό από πετρέλαιο στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά κι από φυσικό αέριο στην ηπειρωτική χώρα, καλύτερα να το ξεχάσουν. Και μια που λιγνίτης ΔΕΝ θα υπάρχει, καθώς τα ορυχεία μας αποχαιρέτισαν ήδη απ' το 2014, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για να επεκταθεί η ηλεκτροπαραγωγή από τα ήδη εγκατεστημένα αιολικά του Σταθάκη, αλλά και τα Φ/Β, ιδίως στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά, για να μην πληρώνουμε κερατιάτικα σε ΥΚΩ. Ιδού η Ρόδος, με την "αδέσποτη άεργη ισχύ", ιδού και το πήδημα!

2 σχόλια:

  1. έσκασε και αγωγός αερίου στην Αυστρία, ράγισε και ένας (στην Αγγλία?) προβλέψεις για "χάος" (ή ...κάρβουνο στην ηλεκτροπραγωγή). Άντε να εξηγήσεις στον Μήτσο ότι το κάρβουνο ...αποθηκεύεται https://www.economist.com/news/finance-and-economics/21732557-tight-markets-and-wintry-weather-exacerbate-problem-oil-and-gas-supply

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.pronews.gr/oikonomia/energeia/652739_i-vretania-sta-prothyra-tis-apolytis-xeftilas-oi-rosoi-stelnoyn-fysiko
    Η Βρετανία στα πρόθυρα της απόλυτης ξεφτίλας: Οι Ρώσοι στέλνουν φυσικό αέριο για να ζεσταθεί το κοκαλάκι τους

    Οι κυρώσεις-κυρώσεις, η υποκρισία-υποκρισία και η μ@κ@κία-μ@κ@κία. Για εισαγγελέα, όπως θα 'λεγε ο μακαρίτης ο Έβερτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή