Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Όχι και πολύ αίσια τα μαντάτα απ' το πετρέλαιο: και φυσικά για όλα "φταίνε" -όπως πάντα- οι Αμερικάνοι.

Το ιστολόγιο "Λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός" ήταν το πρώτο που είχε επισημάνει τον Αύγουστο 2014 την επικείμενη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου. Κι από τότε, με περιοδικές αναρτήσεις, παρακολουθήσαμε την κίνηση της τιμής, προβλέποντας στις αρχές Ιανουαρίου 2016 πως τα πιο χαμηλά επίπεδα που θα μπορούσαμε να δούμε ήταν τιμές γύρω στα 25-26 $/βαρέλι, για το Brent (συμβόλαιο επόμενου μήνα).

Στις 20/1 το πετρέλαιο είδε τα πιο χαμηλά του επίπεδα κι από τότε, εδώ και τρεις μήνες, φαίνεται να έχει μπει σε ανοδικό κανάλι τιμών (γαλάζιες γραμμές στο διάγραμμα). Διέσπασε εύκολα τη μακροπρόθεσμη πτωτική τάση (κόκκινη γραμμή) και μας κάνει να προβληματιζόμαστε για τη συνέχεια, βλέποντας τη σημαντική αντίσταση στα 54 $/βαρέλι (πράσινη γραμμή). Το μεγάλο φυσικά πρόβλημα είναι η ιδιομορφία που έχουν τα ποσοστά στη διαμόρφωση της ψυχολογίας: η πτώση απ' τα 70 μέχρι τα 27 $/βαρέλι είναι 61%, αλλά η άνοδος απ' τα 27 στα 54 είναι 100% και φέρνει μαζί της ανατιμήσεις.

Η διαγραμματική εικόνα που έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο τιμών κλεισίματος συνηγορεί στην πιθανότητα μιας γρήγορης κίνησης προς τα επίπεδα των 54$/βαρέλι (γαλάζια γραμμή), ιδίως αν δούμε άμεσα, τις 2-3 επόμενες ημέρες, να ...
συνεχίζεται η ανοδική κίνηση. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν καλοδεχούμενη, καθώς θα διέσπαζε το άνω όριο του ανοδικού καναλιού του πρώτου διαγράμματος και θα έβαζε τις βάσεις για μια καλή διόρθωση προς πιο χαμηλά επίπεδα, με επιστροφή στο κάτω όριο του καναλιού και με πιθανή την προοπτική της καθοδικής διάσπασης. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Το διπλανό διάγραμμα είναι πολύ ενδιαφέρον και το δίνει το Energy Information Administration για τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ: απ' το τέλος του 2014 τα εβδομαδιαία αποθέματα, (γαλάζια γραμμή), αυξάνονται γρήγορα και αποκλίνουν σημαντικά απ' το μέσο όρο της πενταετίας (γκρίζα ζώνη). Δεν ξέρω για ποιους λόγους οι ΗΠΑ αυξάνουν κατ' αυτό τον τρόπο τα αποθέματά τους, ίσως θέλουν να παίζουν με την τιμή, ίσως θέλουν να δημιουργούν πλασματική ζήτηση, ίσως προετοιμάζονται για κάποια πολεμική αναμέτρηση που θα επηρεάσει την παγκόσμια ροή πετρελαίου, ίσως κάτι άλλο, πάντως σίγουρα δεν γίνεται τυχαία και δεν θα γίνεται για πολύ καιρό ακόμα, τα αποθέματα δεν μπορούν να αυξάνονται αιωνίως: κάποια στιγμή η γαλάζια γραμμή θα παρουσιάσει σημείο καμπής και θ' αρχίσει να γυρίζει καθοδικά, επηρεάζοντας καθοδικά και τη τιμή του πετρελαίου.

Αλλά δεν είναι μόνο τα πολύ υψηλά αποθέματα πετρελαίου που επηρεάζουν την αγορά: οι πολίτες των ΗΠΑ φαίνεται να επωφελούνται απ' τη χαμηλή τιμή της βενζίνης (2-2,1 $/γαλόνι!) και ν' αυξάνουν σταθερά την κατανάλωση. Η κατανάλωση αυξάνεται όχι μόνο επειδή κάνουν περισσότερα χιλιόμετρα, αλλά επειδή η χαμηλή τιμή των καυσίμων φαίνεται να ευνοεί τις πωλήσεις αυτοκινήτων. Κάτι που βεβαίως δεν είναι πρωτόγνωρο, συνέβαινε και στην Ελλάδα μέχρι το 2008. Είναι ακριβώς η αυξημένη κατανάλωση των ΗΠΑ, που απορροφά μέρος της πλεονάζουσας παραγωγής και συντηρεί αυτή την εποχή την ανοδική τάση της τιμής του πετρελαίου. Κι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως στην "πρασινόπληκτη" Καλιφόρνια, που προωθεί εδώ και χρόνια νομοθετικά τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στο 1ο τρίμηνο 2016 παρατηρήθηκε πως οι ιδιοκτήτες τέτοιων οχημάτων τα προτιμούν σε μικρότερο ποσοστό ως προς το 2015 όταν έρχεται η ώρα να τ' αντικαταστήσουν και προτιμούν τα δοκιμασμένης αξιοπιστίας βενζινοκίνητα, καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει κάνει τους κινητήρες να καταναλώνουν πολύ λιγότερο καύσιμο σε σχέση με το όχι και τόσο μακρινό οικονομικούς παρελθόν.

Καθώς λοιπόν δεν έχουμε δει σοβαρή διόρθωση της τιμής του πετρελαίου εδώ και τρεις μήνες και καθώς τελειώνει ο χειμώνας με την αυξημένη ζήτηση ενέργειας στο βόρειο ημισφαίριο, είναι εύλογο να περιμένει κανείς πως τα επίπεδα των 54 $/βαρέλι αποτελούν πιθανά -και εκτός "απροόπτου"- την οροφή για τους προσεχείς μήνες. Το "απρόοπτο" θα είναι μια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μια ακόμα απ' τις τόσες που έχουμε δει τα τελευταία 40 χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου