Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Πετρέλαιο: φθάνουμε κοντά στο τέλος της μεγάλης πτώσης;


Αν πέρυσι τέτοιες μέρες κάποιος σας έλεγε πως το 2016 θα είναι η χρονιά που θ' αγοράζουμε πετρέλαιο σε τιμές προ 20ετίας μάλλον θα τον περνούσατε για τρελό. Αλλά το ιστολόγιο greeklignite.blogspot.com, "Λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός", ήταν το πρώτο στο Ελληνικό διαδίκτυο, που πολύ νωρίς, απ' τις 20/8/2014, σας ενημέρωνε για την επικείμενη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Στις 31 Ιουλίου 2015 είδαμε μια ανασκόπηση της πορείας της τιμής, που ακολούθησε ακριβώς όσα είχαμε προβλέψει και ο τίτλος που βάλαμε ήταν χαρακτηριστικός: Ο Αύγουστος μας έφθασε, εμπρός βήμα ταχύ, να τον προϋπαντήσουμε με πραγματικά φθηνό πετρέλαιο! Μόλις λίγες ώρες μετά την ανάρτηση, η τιμή του πετρελαίου, (παρακολουθούμε πάντα την τιμή για το Brent, συμβόλαιο επόμενου μήνα), έκανε αποφασιστικά την πολυαναμενόμενη διάσπαση της τελευταίας στήριξης πριν τα απόλυτα χαμηλά έτους, τα οποία με τη σειρά τους έσπασαν την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015, οπότε στις 24 Αυγούστου πάλι πρώτο το greeklignite.blogspot.com μίλησε με τόλμη για νέα τιμή-στόχο, κι αυτό μόνο σε πρώτη φάση, στο σημαντικό ψυχολογικά επίπεδο των τριανταπέντε! (35) δολαρίων/βαρέλι, μια πτώση 22% απ' τα επίπεδα της 21/8.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2015 είδαμε πως "Ο Άγιος Βασίλης έρχεται με φθηνό πετρέλαιο για τον Τσίπρα, όχι όμως και για τους πολίτες" και γράψαμε χαρακτηριστικά "Ήδη στις 10/12 η τιμή έσπασε και το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο των 40 $/βαρέλι σε τιμή κλεισίματος, στις 11/12 η τιμή "έκλεισε" κάτω κι απ' τα 38 και είναι πλέον πολύ πιθανό να δούμε τα 35$/βαρέλι πριν τα Χριστούγεννα. Κι αν το Αμερικάνικο αργό πέσει στα 26 $/βαρέλι, όπως προβλέπει κάποιος αναλυτής, μπορεί να δούμε το Brent στα 30 $/βαρέλι ή ακόμα και λίγο κάτω απ' τα 30 κι ας το απολαύσουμε όσο θα διαρκέσει." Τα Χριστούγεννα το Brent ήταν στα 36$/βαρέλι και τα 35$/βαρέλι τελικά τα είδαμε ανήμερα των Φώτων και μόνο ενδοσυνεδριακά, καθώς η τιμή έκλεισε ακόμα πιο χαμηλά, στα 34,23$/βαρέλι, όπως φαίνεται στο διάγραμμα της αρχής. 

Η διαγραμματική εικόνα είναι σαφής, απ' τα μέσα Οκτωβρίου 2015 υπάρχει μια επιταχυνόμενη καθοδική τάση, που από πολλούς αναλυτές αναμένεται πλέον σύντομα να φέρει το Brent ...
κάτω απ' τα επίπεδα των 30$/βαρέλι (υπόψη πως στις ημερομηνίες στο διάγραμμα ο μήνας είναι το μεσαίο νούμερο). Έχει πολύ μεγάλη σημασία πως αυτή η επιτάχυνση της καθοδικής τάσης έγινε μέσα στο φθινόπωρο και στο καταχείμωνο του Βόρειου ημισφαίριου, όπου ζει και κινείται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη. 

Πριν το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο των 30$/βαρέλι περιμένουμε κάποια βραχυχρόνια ανοδική αντίδραση. Η Παρασκευή 8/1/2016 είδε τιμή κλεισίματος στα 33,55$/βαρέλι, είναι πιθανό αυτή την εβδομάδα να δούμε μια ανοδική αντίδραση, ίσως πολύ δυναμική, γρήγορη κι αντίστοιχη αυτής που είδαμε στο τέλος Αυγούστου, αλλά να μην καταφέρνει να διασπάσει ανοδικά τα 43$/βαρέλι. Αν μάλιστα εκτονωθεί μέχρι τα 40-41$/βαρέλι, θα επιβεβαιώσει εκ νέου την κυρίαρχη καθοδική τάση και θεωρούμε πως θα είναι πλέον πολύ πιθανή η καθοδική διάσπαση των 30$/βαρέλι, με νέα τιμή στόχο τα επίπεδα των 25-26$/βαρέλι.

Ωστόσο είναι ακριβώς η δυναμική της καθοδικής τάσης απ' τον Οκτώβριο που δείχνει πως κάπου εδώ ίσως εξαντλούνται τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης και θα βλέπουμε ίσως στη συνέχεια κάποια ταλάντωση της τιμής γύρω απ' τα 30$/βαρέλι. Το Νοέμβριο 1998, επί 2ης Προεδρίας Κλίντον, το πετρέλαιο είχε πέσει μέχρι τα 10$/βαρέλι, αλλά με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν θεωρείται πιθανή πτώση κάτω απ' τα 20-25$/βαρέλι. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.


Η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου απ' το 2014 στο 2016 αναμένεται να έχει ευεργετικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς εταιρειών όπως η ΔΕΗ, που χρησιμοποιεί πετρέλαιο για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεμένων νησιών, καθώς μειώνεται πολύ σημαντικά η δαπάνη αγοράς πετρελαίου. Φυσιολογικά θα έπρεπε ήδη απ' το 2015 να βλέπουμε ανοδική τάση στη μετοχή της ΔΕΗ, αλλά αντίθετα βλέπουμε καθοδική τάση απ' τα μέσα του 2014 και όλο το 2015 και μάλλον δεν έχουν μείνει και πολλά φυσιολογικά πράγματα στη μνημονιακή Ελλάδα. Αν μετά από τέτοια πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου δεν καταφέρει να βελτιώσει η ΔΕΗ τον ισολογισμό της, μάλλον κάτι άλλο θα φταίει.

Η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου απ' το 2014 στο 2016 αναμένεται να έχει επίσης ευεργετικές επιπτώσεις στο εμπορικό μας ισοζύγιο, καθώς μειώνεται σημαντικά το κονδύλιο για εισαγωγές καυσίμων. Θα μειωνόταν μάλιστα ακόμα περισσότερο αν δεν είχε μειωθεί ταυτόχρονα και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς το πετρέλαιο τιμολογείται σε δολάρια.

Κι αν η "πρώτη φορά τροϊκανή αριστερά" κυβέρνηση είχε στείλει την τρόικα στη Φλώρινα και μείωνε τον εξωφρενικό φόρο πάνω στο φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, ασφαλώς θα έμπαιναν και στα ταμεία του κράτους περισσότερα χρήματα και θα ζεσταινόταν κι οι πολίτες, που ταλαιπωρούνται αυτές τις ημέρες απ' τις ιώσεις της εποχής. Η παγωνιά σκοτώνει, απ' τη ζέστη και τα χρήματα ποτέ κανείς δεν έπαθε κάτι!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου