Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Το 2017 αποδείχθηκε η χρονιά των μεγάλων αρνητικών εκπλήξεων, ας είναι το 2018 καλύτερο!

 
Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά σε όλους!

Το 2017 είχε μπει με καλούς οιωνούς, καθώς ο λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός, για άλλη μια φορά έσωσε το σύστημα ηλεκτροδότησης μέσα στο καταχείμωνο και δεν άφησε τη χώρα να παγώσει. Στην πορεία ωστόσο αποδείχθηκε η χρονιά των μεγάλων αρνητικών εκπλήξεων, καθώς την άνοιξη ο Σταθάκης επιβεβαίωσε πως το λιγνιτωρυχείο της Βεύης δεν πρόκειται να λειτουργήσει όσο είναι αυτός Υπουργός, το καλοκαίρι έγινε η μεγάλη κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου και στη συνέχεια μας προέκυψε η συμφωνία Σύριζα/Ανελ με τους δανειστές για την περίφημη "αποεπένδυση" των λιγνιτικών μονάδων.

Οι αρνητικές εκπλήξεις ωστόσο δεν σταματούν εδώ: στην αντίστοιχη περυσινή ανάρτηση είχα κάνει λόγο για την πιθανότητα να έχουμε μέσα στο 2017 "μια μεγάλη και πολύ ευχάριστη έκπληξη. Μια έκπληξη που θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο του άδικα εκτελεσμένου Μπάτση". Αποκαλύπτω σήμερα πως από το 2015 είχα προτείνει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην πορεία προς τη μεταλιγνιτική εποχή, να εξετάσει σε συνεργασία με τη ΔΕΗ την επένδυση σε μονάδα κατασκευής ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων και σκούτερ, με κονδύλια από το Ειδικό Τέλος Λιγνιτοπαραγωγών Περιοχών, μια επένδυση πλήρως συμβατή με την πορεία της ΕΕ προς την ηλεκτροκίνηση και με την προσπάθεια της χώρας για μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων στις μεταφορές. Το 2016 είχα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση και στη ΔΕΗ και ο Πρόεδρός της είχε εκφραστεί θετικά για την από κοινού προσπάθεια, ενδεχομένως και με Κινέζους συνεργάτες που θα εισέφεραν τεχνογνωσία, εξέλιξη που δημιούργησε αισιόδοξη προοπτική, ωστόσο στην πράξη ουδέν. Οι μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται φυσικά απ' τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζονται οργάνωση και προσπάθεια κι όλο το 2017 δεν υπήρξε τίποτα, η παραμικρή διάθεση πόρων, ανθρώπων ν' ασχοληθούν. Μια χαμένη τριετία για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μια χαμένη διετία για τη ΔΕΗ, μια χαμένη ευκαιρία για τη χρεοκοπημένη χώρα. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.

Το 2018 μπαίνει με τις υποσχέσεις Σύριζα πως τον Αύγουστο θα βγούμε επιτέλους απ' το φαύλο κύκλο των μνημονίων και μένει να δούμε κατά πόσο θα γίνει πράξη ή αν θα προστεθεί κι αυτή η υπόσχεση σ' αυτές που έδιναν οι Παπακωνσταντίνου, Προβόπουλος και ΣαμαροΒενιζέλοι, παρέα με το ΔΝΤ. Περιμένουμε επίσης τον πολυδιαφημισμένο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, για να δούμε πού το πάει ο Σύριζα, πάντως το μέχρι τώρα δείγμα γραφής από Σκουρλέτη και Σταθάκη μόνο θετικό δεν ήταν, μέχρι τώρα φαίνονται να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου η χρεοκοπημένη χώρα να ηλεκτροδοτηθεί με φυσικό αέριο, που μάλλον για αμερικάνικο LNG μοιάζει. 


Κι όσο για την "αποεπένδυση"-ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων, ένα είναι το μήνυμα που ταιριάζει στο Σύριζα, αυτό που έστελνε ο Τσίπρας το 2014 απ' τον ΑΗΣ Αμυνταίου κι αποτυπώνεται στην πιο πάνω εικόνα: "Εμείς δεν πουλάμε!", καθώς η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έλεγε ν' αποκτήσουν οι ιδιώτες πρόσβαση στα λιγνιτικά κοιτάσματα, δεν έλεγε να πάρουν έτοιμες μονάδες-φιλέτα

Ας πάρουν λοιπόν το λιγνιτωρυχείο της Βεύης που δήθεν "δημοπρατείται" απ' το 2006, χωρίς φυσικά να συγκινείται κανείς στη δικαιοσύνη για την πολυετή ζημιά του Δημοσίου, τα κοιτάσματα Μεσόβουνου-Κομνηνών Ν. Κοζάνης που -απ' όσο ξέρω- το 2018 λήγει η παραχώρηση στη ΔΕΗ, το κοίτασμα της Ελασσόνας που είναι φιλέτο, ακόμα και το λιγνιτωρυχείο Κλειδιού, που είναι ακριβώς δίπλα στη Βεύη κι ας επενδύσουν στο λιγνίτη, να δώσουν δουλειά στους Έλληνες, μέσα στα χρόνια της κρίσης. Πραγματικές επενδύσεις, που κάτι θα φτιάξουν, όχι χρηματοοικονομικά παιχνίδια με γνώμονα την κερδοσκοπία. Ιδού η Ρόδος, με τα απανωτά μπλακ άουτ απ' τα αιολικά, ιδού και το πήδημα!
Καλή Χρονιά, με υγεία, ευτυχία και κάθε επιτυχία για όλους σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου