Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Verba volant, Scripta manent: τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν, για να θυμίζουν μια εντελώς άλλη "κλιματική αλλαγή".


Τα λόγια είναι εύκολα, πετούν και φεύγουν, γι' αυτό κι αρέσουν στους πολιτικούς. Τα γραπτά ωστόσο μένουν για να θυμίζουν σ' όλους πως το 1975 οι "επιστήμονες" της εποχής προειδοποιούσαν για την "παγκόσμια ψύξη". Η σημερινή εικόνα είναι απ' τη σελίδα 10 του φύλλου της 3ης Μαρτίου 1975 της τοπικής εφημερίδας "The Sedalia Democrat", στη Sedalia του Μισούρι των ΗΠΑ κι όπως βλέπετε και στις αρχές του 1975 "η κλιματική αλλαγή προβληματίζει τους επιστήμονες". Αν ωστόσο διαβάσετε το αρθράκι θα δείτε πως πρόκειται για ανταπόκριση του Associated Press απ' την Ουάσιγκτον, που σπέρνει τρόμο για επερχόμενη εποχή παγετώνων!

Όπως και σήμερα έτσι και τότε υπήρχαν πολλοί "κλιματολόγοι" πρόθυμοι να προβλέψουν το μέλλον κοιτώντας σε μια γυάλινη σφαίρα, αλλά και πολλοί δημοσιοκάφροι έτοιμοι να αναπαράγουν οποιαδήποτε αρλούμπα θα ήταν ικανή να πουλήσει φύλλα. Το τρίπτυχο της σάπιας δημοσιογραφίας "αίμα, ψέμα, σπέρμα" τότε και σήμερα επιβάλλει να βρίσκουν οπωσδήποτε χώρο δημοσίευσης "ειδήσεις" που κρατούν τους πολίτες ανήσυχους ή και τρομοκρατημένους με κατασκευασμένες απειλές. Κι ενώ κάποτε λεγόταν πως "ο Τύπος είναι πυλώνας της δημοκρατίας", σήμερα έχει γίνει παροιμιώδης η ...
αναξιοπιστία των εντελώς ξεδιάντροπα διαπλεκόμενων μέσων.

Τρία χρόνια αργότερα, στις 5.1.1978, ήταν η σειρά των New York Times να ενημερώσουν πως "διεθνής ομάδα ειδικών συμπέρανε από οκτώ κλιματικούς δείκτες πως δεν υπάρχει ορατό τέλος στην τάση ΨΥΞΗΣ των τελευταίων 30 ετών, τουλάχιστον στο Βόρειο ημισφαίριο". "Ειδικοί" από Γερμανία, Ιαπωνία και ΗΠΑ είχαν κάνει μια δημοσίευση στο Nature πως δεδομένα της περιόδου 1950-1975 έδειχναν τάση ψύξης του Βόρειου ημισφαιρίου κατά 0,1-0,2οC ανά δεκαετία. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.

Το πιο ωραίο ωστόσο είναι πως φέτος τον Ιούλιο, ναι, τον Ιούλιο του 2017, οι κλιματικοί "επιστήμονες" πρόβλεπαν πως είναι πιο πιθανή η επανάληψη του φαινομένου El Niño στη χειμερινή περίοδο 2017-18 παρά η επικράτηση συνθηκών La Niña, της ψυχρής φάσης της "Νότιας Κύμανσης". Τον Αύγουστο όμως άλλαξαν πρόβλεψη, θεωρώντας τη La Niña πιο πιθανή απ' το El Niño και τώρα, έχοντας φθάσει πια στις δημοσιευμένες προβλέψεις του Νοεμβρίου, οι "επιστήμονες" του Climate Prediction Center του ΝΟΑΑ των ΗΠΑ δίνουν το πιο πάνω διάγραμμα πρόβλεψης θερμοκρασιών για τη γεωγραφική ζώνη Niño 3.4, απ' το οποίο είναι εμφανές πως "δεν ξέρουν την τύφλα τους", τα μοντέλα τους δείχνουν πως "η θερμοκρασία μπορεί να μεταβληθεί από +0,8οC μέχρι -1,2οC κι αν δεν είναι έτσι, θα είναι γιουβέτσι". Και μιλούμε μόλις για μερικούς μήνες μπροστά όχι για το 2050, όχι για το τέλος του αιώνα. Μήπως να κοιτούσαν καμιά γυάλινη σφαίρα καλύτερα; Ή να φωνάξουν κάποια καφετζού, να τους πει το φλιτζάνι; Αλλά με τέτοιες "προβλέψεις" γίνεται η κλιματική πολιτική, κι εκεί που τελειώνει η επιστήμη αρχίζει ο τσαρλατανισμός και η λαμογιά της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η απτή πραγματικότητα για τους επόμενους μήνες είναι πως ο Ειρηνικός έχει κρυώσει, όπως φαίνεται στα πιο πάνω διαγράμματα απ' τις ίδιες προβλέψεις του Climate Prediction Center. Η θερμοχωρητικότητα των ωκεανών είναι μεγάλη και θα χρειαστεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να ξαναζεσταθεί ο Ειρηνικός, οπότε μάλλον θα ξεπαγιάσουμε το Γενάρη. Αν μάλιστα μετά το ηφαίστειο Αγκούνγκ, που εξερράγη πριν λίγες ημέρες στο Μπαλί, έχουμε και καμιά ακόμα ενεργοποίηση ηφαιστείου, που θα σκοτεινιάσει για βδομάδες τον ουρανό, ετοιμαστείτε για λίαν "δροσερό" χειμώνα. Λόγω της μεγάλης "υπερθέρμανσης" ασφαλώς!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου