Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Οι 20 πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ που δείχνουν το δρόμο του αγώνα των πολιτών ενάντια στα αιολικά.


Τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά   είναι η μόνη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρισμού που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν εναντίον τους τέτοια μαζική αντίδραση των πολιτών ανά τον πλανήτη και συνεχείς είναι οι προσφυγές στα δικαστήρια εναντίον τους. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς μόλις έπεσε το καθεστώς των ΣαμαροΒενιζέλων "η μισή Ελλάδα" έστειλε υπόμνημα στον Τσιρώνη κατά των αιολικών.

Το ιστολόγιο παρουσιάζει σήμερα μια συλλογή 20 πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ, που είναι χρήσιμο να τις μελετήσουν όλοι όσοι σκέφτονται να προσφύγουν στο ΣτΕ για τα αιολικά και να δουν κυρίως τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκαν κάποιες προσφυγές. Όπως θα δείτε πιο κάτω, το παιχνίδι "είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο", οι δικαστές δικάζουν με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο είναι φτιαγμένο τα προηγούμενα χρόνια κατά τρόπο που να καθιστά δύσκολη την προσβολή των εγκρίσεων περιβαλλοντικών όρων και των αδειών εγκατάστασης αιολικών που έχει μοιράσει τα προηγούμενα χρόνια η ΡΑΕ σαν μαρουλόφυλλα. Η εξέταση της νομολογίας του ΣτΕ δείχνει τον τρόπο σκέψης των δικαστών, που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν δικαιώσει τους προσφεύγοντες πολίτες, ενώ σε άλλες έχουν απορρίψει τις προσφυγές.

Φυσικά κανένας αγώνας δεν είναι εκ των προτέρων χαμένος, απλά χρειάζεται οργάνωση κι αγώνας για την αλλαγή των συσχετισμών. Οι αποφάσεις που εντόπισα, (και φυσικά μπορεί να υπάρχουν κι άλλες), δίνονται αναλυτικά σε αρχείο pdf 271 σελίδων και συνοπτικά είναι οι πιο κάτω, ξεκινώντας απ' τις πιο πρόσφατες :


  • 696/2016, αφορά αίτηση ακύρωσης της απόφασης της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθµού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν αιτιολογείται επαρκώς η διάνοιξη νέας οδού που διέρχεται κατά το μεγαλύτερο τμήμα της εντός αναδασωτέας έκτασης, και η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών σε ύψος άνω των 800 μ. Δεν αιτιολογείται η κρίση της Διοίκησης ότι η διάνοιξη της οδού θα βοηθήσει την αντιπυρική προστασία της περιοχής. Αντίθετη μειοψηφία. Δεκτή η αίτηση ακύρωσης.

  • 515/2016, αφορά αίτηση ακύρωσης πράξεων σχετικών με την αδειοδότηση αιολικών πάρκων. Εφόσον η επίμαχη δραστηριότητα δεν χωροθετείται σε Ζ.Ε.Π. δεν απαιτείτο να είχε συνταχθεί ειδική ορνιθολογική μελέτη. Στη ΜΠΕ εξετάζονται τα μορφολογικά, τα τοπιολογικά, τα εδαφολογικά και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά. Ο χώρος εγκατάστασης του αιολικού πάρκου βρίσκεται εκτός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων. Δεν διαταράσσεται το ανάγλυφο της κορυφογραμμής. Απορρίπτεται η αίτηση ακύρωσης.

  • 514/2016, αφορά αίτηση ακύρωσης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και έγκρισης επέμβασης σε δασική έκταση αιολικού πάρκου και της άδειας εγκατάστασης. Από τη ΜΠΕ, με βάση την οποία εκδόθηκε η προσβαλλόμενη πράξη Ε.Π.Ο., δεν προκύπτουν ...
    δυσμενείς επιπτώσεις για το περιβάλλον. Στη ΜΠΕ έχουν εκτιμηθεί και αξιολογηθεί επαρκώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα. Εφόσον η επίμαχη δραστηριότητα δεν χωροθετείται σε Ζ.Ε.Π. δεν απαιτείτο να είχε συνταχθεί ειδική ορνιθολογική μελέτη. Στη ΜΠΕ εξετάστηκαν τα μορφολογικά, τα τοπιολογικά, τα εδαφολογικά και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά και οι επιπτώσεις του έργου στην αισθητική του τοπίου. Από το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ η περιοχή της Τροιζήνας έχει καθορισθεί ως Περιοχή Αιολικής Καταλληλότητας. Απορρίπτεται η αίτηση ακύρωσης.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.

  • 513/2016, αφορά αίτηση ακύρωσης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και έγκρισης επέμβασης σε δασική έκταση αιολικού πάρκου και της άδειας εγκατάστασης. Εφόσον η επίμαχη δραστηριότητα δεν χωροθετείται σε Ζ.Ε.Π. δεν απαιτείτο να είχε συνταχθεί ειδική ορνιθολογική μελέτη. Στη ΜΠΕ εξετάστηκαν τα μορφολογικά, τα τοπιολογικά, τα εδαφολογικά και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά και οι επιπτώσεις του έργου στην αισθητική του τοπίου. Από το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ η περιοχή της (......). έχει καθορισθεί ως Περιοχή Αιολικής Καταλληλότητας. Δεν διαταράσσεται το ανάγλυφο της κορυφογραμμής. Απορρίπτεται η αίτηση ακύρωσης.

  • 3762/2015, Αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων δημοσιοποιείται κατά τους όρους της ΚΥΑ Η.Π. 37111/2021/2003. Η τήρηση ή μη της διαδικασίας αυτής επηρεάζει τη δυνατότητα συναγωγής τεκμηρίου ως προς την πλήρη γνώση της πράξης από τον αιτούντα σε χρόνο που καθιστά εκπρόθεσμη την αίτηση ακύρωσης. Η έναρξη εργασιών κατασκευής του έργου δεν αποτελεί την αφετηρία της προθεσμίας. Εκπρόθεσμα προσβάλλονται η έγκριση επέμβασης σε δημόσια δασική έκταση και η ΚΥΑ με την οποία τροποποιήθηκε η αρχική πράξη έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Απορρίπτεται η αίτηση ακύρωσης ως απαράδεκτη.

  • 3163/2015, αφορά αίτηση ακύρωσης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία αιολικού πάρκου. Σύμφωνα με το ισχύον περιφερειακό πλαίσιο είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση και λειτουργία ΑΣΠΗΕ και συνοδών έργων, σε όλη την έκταση της Περιφέρειας. Η θέση του αιολικού πάρκου και των έργων εσωτερικής οδοποιίας βρίσκεται σε βραχώδη περιοχή, χωρίς σχεδόν καθόλου βλάστηση, ενώ για τα έργα διασύνδεσης προτάθηκαν εναλλακτικές λύσεις και επιλέχθηκε αυτή που θα επηρεάσει λιγότερο τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Πρόκειται να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενοι δασικοί δρόμοι και δεν θα διανοιχθούν νέοι. Δεν είναι πλημμελής η ΜΠΕ. Απορρίπτεται η αίτηση ακύρωσης.

  • 3140/2015, Για τη χορήγηση άδειας εγκαταστάσεως αιολικού σταθμού. Νομίμως επετράπη η επέμβαση σε δημόσια δασική έκταση, διότι στη ΜΠΕ και στην ΕΠΟ προβλέπονται μέτρα για τον περιορισμό της φθοράς της δασικής βλάστησης και μέτρα για την αποκατάστασή της. Απορρίπτεται η αίτηση ακύρωσης.

  • 3050/2015, Αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ περί έγκρισης περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας έργου μεταφοράς ηλεκτρικής ενεργείας και επέμβασης σε δημόσια έκταση δασικού χαρακτήρα. Πριν την έκδοση της ΕΠΟ είχε δημοσιευθεί και ίσχυε το περιφερειακό πλαίσιο Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με το οποίο είναι επιτρεπτή η γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την έκταση της Περιφέρειας. Η επίμαχη δραστηριότητα δεν είναι ασύμβατη με την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού ή αγροτοδασικής δραστηριότητας. Αιτιολογημένη η ΜΠΕ ως προς τις επιπτώσεις του επίδικου έργου στην πανίδα του δάσους. Για το παραδεκτό της παρέμβασης, το έννομο συμφέρον δεν απαιτείται να συντρέχει και κατά την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης, αλλά κατά το χρόνο άσκησης της παρέμβασης και συζήτησης της υπόθεσης. Απορρίπτεται η αίτηση ακύρωσης.

  • 2006/2015, για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. Εφόσον έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και έχει παρέλθει η προθεσμία προσβολής των ή έχουν προσβληθεί ανεπιτυχώς, στο επόμενο στάδιο της χορήγησης της άδειας εγκατάστασης δεν μπορεί να εξετασθεί ζήτημα καταλληλότητας του χώρου ή πληρότητας της εγκριθείσας ΜΠΕ. Απορρίπτεται η αίτηση ακύρωσης.
  • 1778/2015, Προστασία περιβάλλοντος και σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Η θέση εγκατάστασης του επίδικου έργου βρίσκεται σε περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας, ενώ η ενίσχυση των ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή περιλαμβάνεται και στους στόχους του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της περιοχής. Δεν προκύπτουν δυσμενείς επιπτώσεις για το φυσικό περιβάλλον. Αντίθετη μειοψηφία. Απορρίπτεται η αίτηση ακύρωσης.
  • 1678/2015, Για την έκδοση οικοδομικής άδειας εντός ζώνης άμεσα γειτνιάζουσας με εγκαταστάσεις από τις οποίες μπορεί να προκληθεί μεγάλο τεχνολογικό ατύχημα. Η ανάγκη τηρήσεως των δεουσών αποστάσεων μεταξύ εγκαταστάσεων ικανών να προκαλέσουν μεγάλο τεχνολογικό ατύχημα και ζωνών κατοικίας ή έργων και δραστηριοτήτων που προσελκύουν ή χρησιμοποιούνται από μεγάλο αριθμό ατόμων προκύπτει από το άρθρο 12 της ΚΥΑ 5697/590/2000. Η αίτηση ακυρώσεως ασκήθηκε εμπρόθεσμα και με έννομο συμφέρον από την εφεσίβλητη που διατηρεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις Διυλιστηρίου και Χημικών. Ο δήμος είχε υποχρέωση να αναζητήσει και να συνεκτιμήσει τις προβλέψεις των μελετών ασφαλείας της εφεσίβλητης. Ορθά ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια. Απορρίπτεται η έφεση.
  • 3570/2014, Προστασία περιβάλλοντος και έγκριση περιβαλλοντικών όρων αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κατασκευής δικτύου διασύνδεσης. Απαράδεκτα αμφισβητείται η επιστημονική επάρκεια της ΜΠΕ ως προς την εξέταση εναλλακτικών λύσεων και η τεχνική κρίση της διοίκησης ως προς την τελικώς επιλεγείσα θέση. Αιτιολογημένα η ΜΠΕ κατέληξε ότι η τελικώς επιλεγείσα θέση είναι προτιμητέα, με τη μικρότερη δυνατή θυσία δασικής βλάστησης. Η ύπαρξη Αεραθλητικού Κέντρου πλησίον του χώρου εγκατάστασης του ΑΣΠΗΕ και οι επιπτώσεις από την λειτουργία του αιολικού πάρκου στις δραστηριότητες των αθλητικών σωματείων και των αθλητών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή εκτιμήθηκαν επαρκώς από τις ΜΠΕ. Απορρίπτεται η αίτηση ακύρωσης.
  • 2929/2014, Περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η χωροθέτηση ή εγκατάσταση βιομηχανικής ή βιοτεχνικής επιχειρήσεως. Οι ρυθμίσεις του ΓΠΣ, με τις οποίες γίνεται πρόβλεψη για χωροθέτηση ειδικών χρήσεων περί την πόλη ή τον οικισμό εκτός των ορίων του ΓΠΣ, χωρίς να έχει καθορισθεί ΖΟΕ, αποτελούν κατευθύνσεις του ΓΠΣ που δεν είναι δεσμευτικές αλλά πρέπει να συνεκτιμώνται από τους αρμόδιους φορείς. Δεκτή η αίτηση ακύρωσης.
  • 2783/2014, Έγκριση Περιβαλλοντικών όρων για ίδρυση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μη νομίμως έγινε κατάτμηση του ενιαίου έργου σε δύο επιμέρους, αφού δεν προκύπτει εμφανής δικαιολογητικός λόγος τήρησης δύο παράλληλων διαδικασιών για την αδειοδότηση δύο όμοιων έργων σε όμορα γήπεδα με δικαιούχους ουσιαστικά τα ίδια πρόσωπα. Το ενιαίο έργο, θα υπαγόταν, λόγω μεγαλύτερης ισχύος, στην 2η υποκατηγορία της 1ης κατηγορίας, που απαιτεί την τήρηση περισσότερων διατυπώσεων. Ανακύπτει ζήτημα μη τήρησης ουσιωδών τύπων της διαδικασίας και αναρμοδιότητας του οργάνου έκδοσης των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, σε συνδυασμό με τη μη εκτίμηση των σωρευτικών συνεπειών του ενιαίου έργου. Δεκτή η αίτηση ακύρωσης.
  • 2741/2014, έγκριση περιβαλλοντικών όρων εγκατάστασης και λειτουργίας Αιολικού Σταθμού. Προϋποθέσεις για την τοποθέτηση αιολικών σταθμών στα μικρά νησιά. Δεν απαγορεύεται απολύτως η εγκατάσταση αυτών εντός ή πλησίον περιοχών του δικτύου Natura 2000 και ΖΕΠ. Για τη χωροθέτησή τους εντός των ζωνών ειδικής προστασίας της ορνιθοπανίδας επιβάλλεται η προηγούμενη σύνταξη ειδικής ορνιθολογικής μελέτης, επιπροσθέτως της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Δεν παραβιάστηκε η οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Απορρίπτεται η αίτηση ακύρωσης.
  • 1226/2014, έγκριση περιβαλλοντικών όρων έργου εγκαταστάσεως και λειτουργίας Φωτοβολταϊκού Σταθμού. Με τη ΜΠΕ έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για την ελάχιστη δυνατή αντανάκλαση του ηλιακού φωτός και έχουν εξετασθεί εναλλακτικές λύσεις για τη χωροθέτηση του έργου. Αβασίμως προβάλλεται ότι η χωροθέτηση του έργου πραγματοποιήθηκε χωρίς να υπάρχει εθνικός ή τομεακός χωροταξικός σχεδιασμός. Απορρίπτεται η αίτηση ακύρωσης.
  • 4891/2013, προϋποθέσεις εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού. Η εγκατάσταση αιολικών σταθμών συνιστά επέμβαση σε δάση ή δασικές εκτάσεις, επιτρεπτή κατά το Σύνταγμα. Οι επιπτώσεις από την εγκατάσταση και λειτουργία του αιολικού πάρκου στη χλωρίδα της περιοχής θα είναι μικρής κλίμακας και αντιμετωπίζονται αιτιολογημένα από τη ΜΠΕ. Δεν υπάρχει εγκατεστημένο αιολικό πάρκο στην ευρύτερη περιοχή, με συνέπεια το ανεκμετάλλευτο αιολικό δυναμικό του νομού να παραμένει τεράστιο. Απορρίπτεται η αίτηση ακύρωσης.
  • 2814/2013, έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικού Σταθμού. Αποφάσεις εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων προηγούμενες της έναρξης ισχύος του ν. 4014/2011, υπάγονται εφεξής ως προς την ανανέωση ή την τροποποίησή τους στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ. Η συνάρτηση του ποσοστού καλύψεως εδαφών από αιολικές εγκαταστάσεις προς την έκταση του οικείου ΟΤΑ δεν προσκρούει σε κανόνες του χωροταξικού σχεδιασμού. Η Ορνιθολογική Μελέτη δεν ελέγχεται από τον ακυρωτικό δικαστή. Το επίδικο έργο δεν είναι αντίθετο προς τις προβλέψεις του Περιφερειακού Πλαισίου. Απορρίπτεται η αίτηση ακύρωσης.
  • 1733/2012, αίτηση ακύρωσης των αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι αιολικού σταθμού. Η απόφαση με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της άδειας εγκαταστάσεως, δεν θεωρείται συμπροσβαλλόμενη, διότι στηρίζεται σε διαφορετική πραγματική και νομική βάση. Δεν προκύπτει ότι, πριν από την έκδοση της προεγκρίσεως χωροθετήσεως είχε συνταχθεί και εγκριθεί Μ.Π.Ε. Δεκτή η αίτηση ακύρωσης.
  • 2569/2004, εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προσφυγή κατά απόφασης Γενικού Γραμματέα Περιφερείας ενώπιον του Υπουργού μπορεί να υποβληθεί και ταχυδρομικά, με συστημένη επιστολή, ως ημερομηνία δε άσκησής της θεωρείται η ημερομηνία κατάθεσης στην ταχυδρομική υπηρεσία. Δυνατή η εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε δάση και δασικές εκτάσεις. Επιβάλλεται η κατά προτίμηση χρησιμοποίηση τμήματος δασικής έκτασης. Δεκτή η αίτηση ακύρωσης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου