Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Η "κλιματική αλλαγή" και το "ακραίο καιρικό φαινόμενο" που έπνιξε την Ιταλία το Νοέμβριο 1966.


Τον περυσινό Νοέμβριο καταρρακτώδεις βροχές είχαν πλήξει τη Βόρεια Ιταλία, μ' αποτέλεσμα να μας πρήξουν με την "κλιματική αλλαγή", που φέρνει "ακραία καιρικά φαινόμενα". Ευτυχώς ωστόσο υπάρχει η κρατική τηλεόραση, αυτή που είχε κλείσει η ΝΔ, και στην πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή "Σαν σήμερα" έδειξαν χθες την πλημμύρα της Βόρειας Ιταλίας το Νοέμβριο 1966, που μπορείτε να δείτε και σε αρκετά βίντεο στο YouTube.


Πριν από 51 χρόνια, στις 4/11/1966, 101 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την υπερχείλιση του ποταμού Άρνου, που πλημμύρισε τη Φλωρεντία καταστρέφοντας μεταξύ άλλων και δεκάδες χιλιάδες παλαιά βιβλία και πίνακες ζωγραφικής, η πανέμορφη Φλωρεντία είναι απ' τα μεγαλύτερα κέντρα του Δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού. Θεωρείται η χειρότερη πλημμύρα απ' το 1557, αυτό κι αν είναι "ακραίο καιρικό φαινόμενο".


Αν έχετε ήδη επισκεφθεί τη Φλωρεντία ίσως ...
έχετε δει την πλακέτα που δείχνει το ύψος που είχε φθάσει η στάθμη του Άρνου το 1966. Αν δεν την έχετε επισκεφθεί και υπάρχουν τα χρήματα, βάλτε το οπωσδήποτε στο πρόγραμμα, εκτός από μοναδική είναι και πιο ανθρώπινη απ' τη Βενετία. Κι όμως, το 1966 5 χιλ. οικογένειες έμειναν άστεγες, ενώ 6 χιλ. καταστήματα αναγκάστηκαν να κλείσουν, καθώς 600 χιλ. τόνοι λάσπης κατέστρεψαν τα πάντα στο διάβα τους. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.


Μόνο που το 1966 οι εκπομπές CO2 ακόμα ήταν πολύ χαμηλές, σε σχέση με τα επόμενα χρόνια, όπως βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα για τις εκπομπές CO2 απ' το 1751 μέχρι το 2014, από το Carbon Dioxide Information Analysis Center (CDIAC), μια υπηρεσία του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ στην υπηρεσία της παρακολούθησης της "κλιματικής αλλαγής". Απ' το 1751 μέχρι και το 1966 οι αθροιστικές εκπομπές CO2 ήταν μόλις το 23,9% των συνολικών μέχρι σήμερα ή από το 1967 και μετά έχουμε το 76,1% των εκπομπών CO2. Γι' αυτό και το 1966 κανείς δεν διανοούνταν να μιλήσει για "κλιματική αλλαγή", αυτή εφευρέθηκε 20 χρόνια αργότερα. Και μπορεί να επιχειρούν να μας τρομοκρατήσουν με τα φοβερά και τρομερά "ακραία καιρικά φαινόμενα" που ΘΑ μας συμβούν αν δεν απανθρακοποιήσουμε την ηλεκτροπαραγωγή, αλλά, στην πραγματικότητα, αυτά που συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ χειρότερα. Και χωρίς ουσιαστικά να υπάρχουν εκπομπές CO2.

Όπως διδάσκονται οι μηχανικοί στα Πολυτεχνεία, τα έργα πρέπει να σχεδιάζονται πάντα λαμβάνοντας υπόψη τη "χειρότερη βροχή" που αναμένεται στην περίοδο ζωής του έργου, συνήθως τα επόμενα 50-100 χρόνια. Για τη "χειρότερη βροχή" οδηγός είναι τα στατιστικά στοιχεία του παρελθόντος, αλλά κανείς δεν εγγυάται πως δεν θα σημειωθεί κάτι ακόμα μεγαλύτερο. Αλλά, για μια στιγμή: η "χειρότερη βροχή" της 50ετίας ή του αιώνα, δεν είναι εξαρχής, εξ ορισμού, ένα "ακραίο καιρικό φαινόμενο"; Δεν είναι αυτό ακριβώς που έπληξε τη Φλωρεντία στις 4 Νοέμβρη 1966;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου