Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Το success story της Energiewende συνεχίζεται: τώρα ΚΑΙ οι "πράσινες" θέσεις εργασίας μεταναστεύουν στην Κίνα!

Την προηγούμενη Κυριακή έγιναν οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πιο πολυάνθρωπο κρατίδιο της Γερμανίας και τα αποτελέσματα ίσως τα μάθατε, αλλά μάλλον με την προσοχή στραμμένη στη νίκη της Μέρκελ (CDU) και την ήττα του Σουλτς (SPD). Αυτό που μάλλον δεν σας είπε κανείς είναι πως τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη τα είχε η ακροδεξιά Αλτερνατίβα (AfD), ένα κόμμα που μεταξύ άλλων "ενάντια" είναι και ενάντια στα αιολικά, ένα κόμμα που τρέχει ολοταχώς για να μπει και στην Ομοσπονδιακή βουλή το Σεπτέμβριο. 

Ο κυβερνών συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων καταψηφίστηκε άγρια, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες έφεραν το χειρότερο αποτέλεσμα απ' το 1949, ενώ οι Πράσινοι (Grünen) απ' το 11,3% του 2012 έπεσαν στο 6,4% και βλέπουν πολύ κοντά πια τον εφιάλτη του 5%, που είναι το όριο εισόδου στη Βουλή. Στο πιο πάνω γράφημα φαίνεται ξεκάθαρα πως οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι είδαν τη δύναμή τους να μειώνεται, οι Πειρατές (Piraten) εξαφανίστηκαν πέφτοντας από 7,8% το 2012 στο μόλις 1%, ενώ όλοι οι υπόλοιποι είχαν άνοδο. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έφθασαν στο 12,6% και στο καλύτερο ιστορικά ποσοστό τους, ενώ και η Αριστερά ανέβηκε σημαντικά και με 4,9% έχασε οριακά την είσοδό της στη Βουλή.


Πριν τις εκλογές έγινε μεγάλη συζήτηση στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία για μια σύντομη έξοδο της Γερμανίας απ' τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή: οι Πράσινοι την υποστήριξαν με θέρμη και καταποντίστηκαν στις εκλογές, οι Σοσιαλδημοκράτες δεν τόλμησαν να πουν ένα ξεκάθαρο "ξεχάστε το" και το πλήρωσαν ακριβά. Αντίθετα, σάρωσαν οι  Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που πλέον κρατούν σαφείς αποστάσεις απ' την Energiewende και συμμετείχαν σε τετρακομματική συμμαχία των AfD, Linke, FDP και Piraten ενάντια στα αιολικά στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Και δεν είναι μόνο στο μεγαλύτερο κρατίδιο, δείτε στην ...
πιο πάνω εικόνα τον αρμόδιο για θέματα ενέργειας του FDP στην Έσση (Φρανκφούρτη) να αποκαλεί τις ανεμογεννήτριες "παράλογες από οικονομική και κλιματική πολιτική", ενώ η υποψήφια του FDP για Δήμαρχος στο Bad Nauheim έχει ταχθεί κατά αιολικού πάρκου στην περιοχή.

Είναι πιθανό πως το εκλογικό αποτέλεσμα επηρέασε υπέρ του CDU και η ανακοίνωση του ACER, της Ένωσης των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ, τρεις μόλις μέρες πριν τις εκλογές, για την υποβολή στην Κομισιόν της "Λευκής Βίβλου για τις ΑΠΕ στη Χονδρική Αγορά Ηλεκτρισμού", με τρεις βασικούς άξονες πολιτικής:

  • κατάργηση της κατά προτεραιότητα απορρόφησης της ενέργειας που "εγχέουν" οι ΑΠΕ για τις ήδη ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ κι όχι μόνο για τις νέες εγκαταστάσεις,
  • κατάργηση των αποζημιώσεων σε "ΑΠΕ που περικόπτονται για λόγους ευστάθειας δικτύου", (δηλαδή στα αιολικά όταν φυσά πολύ), 
  • αποφυγή του net metering, της κομπίνας που στήριξε τα Φ/Β σε στέγες. 
Είναι ωστόσο επίσης πιθανό να επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα σε βάρος του SPD και των Πρασίνων η ανακοίνωση που εξέδωσε στις 10/5 η SolarWorld AG, η πιο μεγάλη εταιρεία παραγωγής Φ/Β της Γερμανίας και της Ευρώπης, για χρεοκοπία και υπαγωγή σε καθεστώς εκκαθάρισης, καθώς δεν μπορεί ν' ανταγωνιστεί τα Φ/Β που παράγουν μανιωδώς οι Κινέζοι. H SolarWorld απασχολούσε το 2016 3.034 εργαζόμενους στις αγρίως επιδοτούμενες απ' τον Ευρωπαϊκό Νότο "πράσινες θέσεις εργασίας και πλέον, μετά την ενεργοβόρα βιομηχανία που επενδύει πλέον όχι στην ΕΕ, αλλά σε Ασία & ΗΠΑ, τώρα ΚΑΙ οι "πράσινες" θέσεις εργασίας μεταναστεύουν στην Κίνα, στην Ευρώπη μένει η ανεργία, η απόγνωση, η διαταραχή της κοινωνικής συνοχής και, ως αποτέλεσμα, η άνοδος της ακροδεξιάς.

Η χρεοκοπία της SolarWorld δεν είναι κάτι το αναπάντεχο, είναι απλά "το κερασάκι στην τούρτα", καθώς έρχεται να προστεθεί στις χρεοκοπίες των άλλων μεγάλων εταιρειών παραγωγής Φ/Β την τελευταία πενταετία (Solon SE και Solar Millennium το Δεκέμβριο 2011, Scheuten Solar, Solarhybrid και Odersun το Μάρτιο 2012, Q-Cells τον Απρίλιο 2012, Conergy τον Ιούλιο 2013).

Στην πιο πάνω εικόνα βλέπετε το Schloss Marienfels, ένα απ' τα "σπίτια" του επικεφαλής της SolarWorld, καθώς παντού οι ολιγάρχες ξεζουμίζουν τις εταιρείες αποκτώντας υπερπολυτελή ακίνητα κι αφήνουν τις εταιρείες σκέτα κουφάρια, φορτώνοντας τα χρέη στα συνήθη υποζύγια. Ο επικεφαλής της ήταν απ' τους συνιδρυτές του κόμματος των Πρασίνων στη Γερμανία, κυκλοφορεί με Maserati και στη Wikipedia φαίνεται επίσης να έχει το Schloss Calmuth και να ζει στη Villa Cahn, στα περίχωρα της Βόννης. Και θα είστε απόλυτα δικαιολογημένοι εάν κάνετε συνειρμό παρομοιάζοντας τον πιο πάνω με δικό μας ιδιοκτήτη μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, που απέκτησε πολυτελή ακίνητα στις δυο πλευρές του Ατλαντικού κι εγκατέλειψε προμηθευτές κι εργαζόμενους στο έλεος των τραπεζών. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Η παραγωγή Φ/Β δεν είναι απλή διαδικασία, είναι ενεργοβόρα, χρειάζεται άφθονη και φθηνή ενέργεια κι εδώ οι Κινέζοι, που βασίζουν την ηλεκτροπαραγωγή τους στο κάρβουνο, έχουν σαφές πλεονέκτημα έναντι των Ευρωπαίων: όπως μας είπε πρόσφατα ο PLATTS, η θερμική παραγωγή της Κίνας ήταν 83% το 2011, 73% το 2015, 74% το 2016 και 78% το πρώτο δίμηνο 2017. Εδώ χρειάζεται προσοχή, καθώς η οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται με ρυθμό 6-7% ετησίως και το 74% του 2016 είναι μεγαλύτερο σε εγκατεστημένη ισχύ απ' το 83% του 2011, που αισίως από 900GW πριν μερικά χρόνια έχει φθάσει στα περίπου 1300GW. Στον πιο πάνω πίνακα του PV-TECH, απ' τους 10 μεγαλύτερους κατασκευαστές Φ/Β η 1η είναι η ΝοτιοΚορεάτικη που εξαγόρασε τη Γερμανική Q-cells, η 4η είναι των ΗΠΑ, η 6η Ταϊβανέζικη και η 9η Καναδέζικη, που παράγει στην Κίνα. Οι υπόλοιπες 6 είναι Κινέζικες. Πόσο είναι το ποσοστό των Φ/Β στην Κινέζικη ηλεκτροπαραγωγή; Λιγότερο από 1% το 2016!

Αντίθετα οι Ευρωπαίοι απορρύθμισαν την ηλεκτροπαραγωγή τους με τις ανοησίες περί "σωτηρίας του πλανήτη", προκειμένου να στηρίξουν τις  "πράσινες" θέσεις εργασίας Γερμανών, Δανών και Ισπανών κι έστρωσαν το τραπέζι για το μεγάλο φαγοπότι των Κινέζων. Κι εν πάση περιπτώσει, αυτοί ας πρόσεχαν. Εμείς, που έχουμε ακόμα μεγάλα αποθέματα εγχώριου λιγνίτη, τι χρωστούμε ν' ακολουθούμε τους παραλογισμούς των Γερμανών;

Μέχρι πριν δυο μόλις χρόνια άκουγα τους εγχώριους "Οικολόγους" της συμφοράς, που ποτέ δεν κατάφεραν να κάνουν μια ανάλυση της προκοπής, να εξακολουθούν να μαϊμουδίζουν τις απόψεις των Γερμανών Πράσινων και να συνεχίζουν να ισχυρίζονται φωνασκώντας πως "πρέπει να κάνουμε και στην Ελλάδα "πράσινες" θέσεις εργασίας"". Μόνο που τις θέσεις αυτές τις είχαμε ήδη κάνει στα εργοστάσια Heliosphera στην Τρίπολη, Solar Cells Hellas σε Πάτρα και Θήβα, Silcio-Piritium στην Πάτρα, Exel Group και Stel Solar στο Κιλκίς. Προφανώς οι μαϊμουδίζοντες "Οικολόγοι" της συμφοράς δεν το είχαν πάρει καν είδηση, καθώς, όταν αυτοί φωνασκούσαν, τα πιο πάνω εργοστάσια είχαν ήδη κλείσει, όπως ακριβώς και τα Γερμανικά, μη αντέχοντας τον ανταγωνισμό στη διεθνή αγορά.

Δεδομένου λοιπόν πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την ηλεκτροπαραγωγή, καθώς οι διαθέσιμες τεχνολογίες είναι εντελώς συγκεκριμένες, για τη χρεοκοπημένη χώρα ένας και μοναδικός είναι ο δρόμος που μπορεί να ακολουθήσει, αν δεν θέλει να επιστρέψει στην εποχή της γκαζόλαμπας: μέχρι η τεχνολογία να δώσει εξίσου αξιόπιστες και φθηνές λύσεις, και σε κάθε περίπτωση για τα επόμενα 30-40 χρόνια τουλάχιστον, να συνεχίσει να στηρίζεται  στον υπερπολύτιμο λιγνίτη μας, στο δικό μας μαύρο χρυσό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου