Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

2017 : Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΚΠΛΗΞΕΩΝ;


Στo τέλος του 2016 ο υπερπολύτιμος λιγνίτης μας, ο δικός μαύρος χρυσός, για άλλη μια φορά έδειξε σ' όλους τον αναντικατάστατο ρόλο του στην ασφάλεια ηλεκτροδότησης της χρεοκοπημένης χώρας. Το 2017, που ξημέρωσε σήμερα, είναι το έτος που συμπληρώνονται 70 χρόνια απ' το 1947, όταν πρωτοεκδόθηκε το ιστορικό έργο του Δημήτρη Μπάτση "Η Βαριά Βιομηχανία στην Ελλάδα", ένα έργο που παραμένει πάντα επίκαιρο: αν θέλει η ταλαιπωρημένη απ' τη χρόνια εκμετάλλευση Ελλάδα να ανακάμψει οικονομικά, ο δρόμος της ανάκαμψης περνά μέσα απ' τη βιομηχανία, όχι τα χωράφια.

Στο βιβλίο του ο Μπάτσης ξεκινούσε από την ανάγκη αξιοποίησης του λιγνίτη για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και πράγματι, λίγο αργότερα, ξεκίνησε η συστηματική αξιοποίηση του εθνικού μας καυσίμου από όλες, μα όλες, τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις. Παρά τη μαύρη προπαγάνδα, που μάλλον κορυφώθηκε το 2016 και από δω και πέρα ίσως αρχίσει να επανέρχεται η ορθολογική σκέψη, ο κύκλος του λιγνίτη στη χώρα μας δεν έχει κλείσει και, σε πείσμα των πολέμιων, δεν πρόκειται να κλείσει γρήγορα: μετά τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, που κατασκευάζεται με γοργό ρυθμό, σύντομα θα μπει σε τροχιά υλοποίησης και η μονάδα Μελίτη 2, μια μονάδα που, για να μην ξεχνιόμαστε, είχε δημοπρατηθεί το 2009 και κυβερνήσεις εθνικής μειοδοσίας σκοπίμως αμέλησαν να την προωθήσουν. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Σήμερα ξεκινά το 2017, μια χρονιά που περιμένω η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά και με τον πιο επίσημο τρόπο την αναντικατάστατη θέση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της ηλεκτροδότησης της χώρας, μέχρι η τεχνολογία να δώσει εξίσου αξιόπιστες και φθηνές εναλλακτικές λύσεις. Περιμένω ωστόσο κι ελπίζω να είναι το 2017 η χρονιά που το αγαπημένο σας ιστολόγιο του λιγνίτη θα είναι σε θέση να σας παρουσιάσει μια μεγάλη και πολύ ευχάριστη έκπληξη. Μια έκπληξη που θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο του άδικα εκτελεσμένου Μπάτση. Μείνετε συντονισμένοι! 
Καλή Χρονιά, 
με υγεία κι ευτυχία για όλους σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου