Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Tennet: 80% αύξηση στη χρέωση δικτύου, μαντέψτε τι ευθύνεται για το 95% του 80% και τι μας περιμένει.

Ο Tennet είναι ένας απ' τους 4 διαχειριστές δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού της Γερμανίας (κι επίσης ο διαχειριστής δικτύου της Ολλανδίας). Είναι ένας απ' τους διαχειριστές που κλήθηκαν ν' αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν την παράνοια των πολιτικών, που επέτρεψαν την αθρόα και εντελώς απρογραμμάτιστη εγκατάσταση αιολικών σ' όλη τη Γερμανική επικράτεια, με μοιραίο αποτέλεσμα η ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς να μη μπορεί να παρακολουθήσει την ανάπτυξη των αιολικών. Πολύ χαρακτηριστικό το διπλανό γραφικό του CLEW, δείχνει τα αιολικά να είναι συγκεντρωμένα ως επί το πλείστον στο Βορρά, τη βιομηχανία ως επί το πλείστον στο Νότο κι ένα τεράστιο απαγορευτικό στα δίκτυα μεταφοράς από Βορρά προς Νότο.

Αυτή η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης ηλεκτρισμού αποσταθεροποιεί το σύστημα μεταφοράς, αυξάνοντας τον κίνδυνο μπλακ άουτ, όπως είχαμε δει στα "Απλά μαθήματα δικτύων απ' την Καλιφόρνια". Στα σύγχρονα συστήματα υπάρχουν τρόποι αποτροπής του κινδύνου, πχ ο Tennet είτε ζητά από ανεμογεννήτριες ...
να τεθούν προσωρινά εκτός λειτουργίας είτε ζητά από συμβατικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στο Γερμανικό Νότο (κυρίως πυρηνικά και φυσικού αερίου) ν' αυξήσουν προσωρινά την παραγωγή, για να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση της τοπικής βιομηχανίας.

Ωστόσο η νομοθεσία προβλέπει πως τα αιολικά πρέπει να αποζημιωθούν για την ενέργεια που δεν "ενέχυσαν" στο δίκτυο, αλλά και τα συμβατικά εργοστάσια πρέπει να πληρωθούν όταν κληθούν να παράγουν εκτάκτως, με τιμή μεγαλύτερη απ' την τρέχουσα τιμή της αγοράς. Το 2013 απαιτήθηκαν παρεμβάσεις σταθεροποίησης των δικτύων σε 232 ημέρες του έτους, ενώ το 2014 οι ημέρες που απαιτήθηκε παρέμβαση αυξήθηκαν σε 330 και το 2015 σε 331! Οι παρεμβάσεις το 2013 κόστισαν 132,6 εκατ. ευρώ, το ποσό αυξήθηκε σε 186,7 εκατ. ευρώ το 2014 κι εκτοξεύθηκε σε 402,5 εκατ. ευρώ το 2015! Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων (Bundesnetzagentur) έχει ήδη προειδοποιήσει πως το κόστος το 2020 θα φθάσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Και βεβαίως αυτός είναι ο λόγος που, όπως μας είχε πει ο Γκάμπριελ τον Ιούνιο στην Αθήνα, το 80% του αιολικού ρεύματος εξάγεται: δεν ξέρουν τι να κάνουν το τυχαίο και γι' αυτό άχρηστο ρεύμα των αιολικών και το δίνουν όσο-όσο στις γειτονικές χώρες, προσπαθώντας να βρουν έσοδα και να μειώσουν την επιβάρυνση των δικών τους ψηφοφόρων. Τα απαραίτητα νέα δίκτυα και έργα μεταφοράς ηλεκτρισμού από Βορρά προς Νότο έχουν δρομολογηθεί εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, αλλά η αρχική προοπτική ολοκλήρωσης μέχρι το 2012 μεταφέρεται διαρκώς στο απώτερο μέλλον, ήδη έχει φθάσει στο 2025(!) και το κόστος έχει κι αυτό εκτοξευθεί, οι Βαυαροί ψηφοφόροι της Μέρκελ δεν θέλουν εναέρια, παρά μόνο πανάκριβα υπόγεια καλώδια.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Οι επιχειρήσεις φυσικά ποτέ δεν επιβαρύνονται οι ίδιες το κόστος που τις φορτώνουν οι πολιτικοί, φροντίζουν κατάλληλα να το μετακυλήσουν στον τελικό καταναλωτή. Αυτό έκανε κι ο Tennet, ανακοίνωσε εφάπαξ αύξηση τιμολογίων 80%, κάτι που σημαίνει -κατά τον Tennet- πως ένα νοικοκυριό τριών ατόμων θα επιβαρυνθεί με 30€ ετησίως και μια μέσου μεγέθους ενεργοβόρα επιχείρηση, που καταναλώνει 300 εκατ. kWh, θα επιβαρυνθεί με 2,7 εκατ. ευρώ, που με τη σειρά της θα μετακυλήσει στον τελικό καταναλωτή. Κι όπως είπε ο Αντιπρόεδρος του Tennet, μιλώντας στη Handelsblatt, το 95% του 80% οφείλεται στα μέτρα σταθεροποίησης του δικτύου, λόγω του μπάχαλου που έχουν προκαλέσει τα αιολικά, και μόνο το 5% στην ανάγκη επέκτασης δικτύων. Η αύξηση της χρέωσης δικτύου έρχεται να προστεθεί στην αύξηση της "επιβάρυνσης EEG", για τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ. Πραγματικά λαμπρή η επιτυχία της Energiewende!

Κι όσο για στην Ελλάδα; Περιμένετε λίγους μήνες, να δείτε τι θα γίνει μόλις ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ και μόλις Σκουρλέτης και Βερροιόπουλος ολοκληρώσουν το έγκλημα που ξεκίνησαν ΓΑΠ και Μπιρμπίλη, με τον "εθνικό στόχο" για 7500MW αιολικών το 2020. Οι χρεώσεις δικτύου θα εκτοξευθούν, καθώς πρέπει να χρηματοδοτήσουμε όχι μόνο τα κέρδη των "επενδυτών", αλλά και το αχρείαστο καλώδιο της "μικρής" διασύνδεσης της Κρήτης και το ακόμα πιο αχρείαστο καλώδιο της "μεγάλης" διασύνδεσης της Κρήτης. Κι επειδή, βάζοντας τα καλώδια, το επόμενο βήμα θα είναι να γεμίσουν τις βουνοκορφές με αιολικά, ακόμα πιο πολύ θα εκτοξευθεί το ήδη εξωφρενικό ΕΤΜΕΑΡ, αυτό που έπρεπε να έχει αυξηθεί στις 30 Ιουνίου κι η σχετική απόφαση της ΡΑΕ ακόμη εξακολουθεί να αγνοείται, καθώς κανείς Σκουρλέτης δεν τολμά να πάρει το πολιτικό κόστος της νέας επιβάρυνσης των ήδη βαρύτατα φορολογούμενων καταναλωτών.  

Αν λοιπόν τα πράγματα στον ηλεκτρισμό αφεθούν να εξελιχθούν όπως τα έχει δρομολογήσει το πειθήνιο στις Γερμανικές επιθυμίες Υπουργείο της Λεωφόρου Μεσογείων, μια πολύ καλή επαγγελματική προοπτική διανοίγεται μπροστά μας, να στήσουμε μαγαζάκια που πουλάνε γκαζόλαμπες. Ήδη σήμερα το αν τα νοικοκυριά έχουν ρεύμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα "φέσια" που έχουν "φορέσει" στη ΔΕΗ, αν ακριβύνει κι άλλο το ρεύμα, που στα σίγουρα θ' ακριβύνει, πόσοι θ' αντέχουν ακόμα να πληρώνουν τα κερατιάτικα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου