Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Οι υπογραφές με την CMEC έπεσαν, λιγνίτη απ' τη Βεύη πότε θα δούμε κ. Σκουρλέτη;


Υπογράφηκε χθες μνημόνιο (τι λέξη κι αυτή!) συνεργασίας ΔΕΗ-CMEC για το "project Μελίτη", με παρουσία του Σκουρλέτη και των προέδρων των Ελληνικών εταιρειών "ΆΚΤΩΡ" και "ΤΕΡΝΑ". Όπως αναφέρει  το πριν μέρες δελτίο τύπου της ΔΕΗ, το μνημόνιο αφορά στην έναρξη συζητήσεων "για την κατασκευή της 2ης υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτη (Φλώρινα), στο πλαίσια της υλοποίησης του έργου της σύστασης και λειτουργίας ανεξάρτητης εταιρείας στην οποία θα μετέχουν, η ΔΕΗ, η εταιρεία CMEC και οι ιδιώτες-ιδιοκτήτες των λιγνιτωρυχείων από τα οποία θα τροφοδοτείται ο σταθμός (project Μελίτη)."

Οι Κινέζοι της CMEC στις αρχές του 2010 είχαν υπογράψει αντίστοιχη συμφωνία (οι λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία) με τους Σέρβους, για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας (Β3) στο συγκρότημα του Kostolac, στη δεξιά όχθη του Δούναβη, περίπου 90 χλμ ανατολικά του Βελιγραδίου. Τα χρόνια πέρασαν και η κατασκευή της Σερβικής μονάδας δεν ξεκίνησε ποτέ, καθώς τον περασμένο Ιούνιο το Σερβικό ΣτΕ ακύρωσε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, οπότε ας ευχηθούμε η Ελληνική μονάδα τουλάχιστον να προχωρήσει και να τη δούμε να κατασκευάζεται. Υποθέτω πως και οι Κινέζοι θα ενδιαφέρονται να διασκεδάσουν την "ατυχία" στη Σερβία. 

Το "project Μελίτη" είναι η μονάδα Μελίτη 2, η μονάδα που είχε δημοπρατήσει η ΔΕΗ επί διοίκησης Αθανασόπουλου, ο διαγωνισμός απέτυχε και δεν επαναλήφθηκε ποτέ, καθώς, ασφαλώς εντελώς τυχαία και καθόλου συμπτωματικά, ποτέ μέχρι σήμερα δεν ανατέθηκε η εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, κάτι που αποτελεί εντελώς απαραίτητη προϋπόθεση για να συζητά κανείς για 2η μονάδα στον ΑΗΣ Μελίτης.

Το λιγνιτωρυχείο της Βεύης το εκμεταλλεύονταν ιδιώτες απ' τη δεκαετία του ...1930, δεν ανήκε στη ΔΕΗ, αλλά στη δεκαετία του 2000, τότε που ολόγυρα απ' την Αττική γέμισε ο τόπος μονάδες εισαγόμενου φυσικού αερίου, ο εγχώριος λιγνίτης ήταν πολύ ενοχλητικός και το λιγνιτωρυχείο έπρεπε να παραμείνει με κάθε τρόπο κλειστό. Έτσι είχαμε το 1ο σκάνδαλο της Βεύης, ο 1ος διαγωνισμός, αυτός που βγήκε στον αέρα την άνοιξη 2006 και που οι προσφορές υποβλήθηκαν το Σεπτέμβριο 2006, κηρύχθηκε άγονος τον Αύγουστο 2009 επειδή "έληξαν οι εγγυητικές επιστολές". Η Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων ενοχλήθηκε πρόσφατα απ' τα λεγόμενα του ...
Μαρινάκη, ουδόλως ωστόσο ενοχλήθηκε που "έληξαν οι εγγυητικές επιστολές", είναι προφανώς κάτι  το εντελώς φυσιολογικό.

Απ' το Σεπτέμβριο 2006 μέχρι τον Αύγουστο 2009 πέρασαν τρία χρόνια: υπήρχε περίπτωση να μην λήξουν οι εγγυητικές επιστολές; Η διακήρυξη ζητούσε εγγυητικές επιστολές ισχύος δυο ετών, χρόνος υπεραρκετός για να κάνει η Επιτροπή Αξιολόγησης τη δουλειά της και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Κι αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, μπορούσε η Επιτροπή να ζητήσει μικρή παράταση ισχύος της εγγυητικής επιστολής του προσωρινού πλειοδότη, κάτι το εξαιρετικά συνηθισμένο σε παρόμοιους διαγωνισμούς.

Στη συνέχεια είχαμε το 2ο σκάνδαλο της Βεύης, μια διαδικασία που ξεκίνησε το Φεβρουάριο 2010, επί Υπουργίας Μπιρμπίλη και ήταν "κάτι σαν διαγωνισμός". Τον Αύγουστο 2011, επί Υπουργίας Παπακωνσταντίνου, με κάποια κριτήρια μηδενίστηκαν οι μισές εταιρείες, αλλά ανάθεση δεν είδαμε. Κι όχι μόνο δεν είδαμε ανάθεση, αλλά, τον Αύγουστο 2013, πλέον επί Υπουργίας Μανιάτη, βρέθηκε τελικά ο 4ος στην 1η φάση να είναι 1ος στη 2η φάση.

Προφανώς ούτε κι αυτό ήταν αρκετό για να ανατεθεί η εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου, καθώς αν ο λιγνίτης της Φλώρινας καεί σε μια μονάδα σύγχρονης τεχνολογίας είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός ως προς το φυσικό αέριο. Οπότε ναι μεν τον Οκτώβριο 2014 η κυβέρνηση ΣαμαροΒενιζέλων υπέγραψε απόφαση εκμίσθωσης στην "ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ", αλλά η σύμβαση εκμίσθωσης δεν έφθασε ποτέ στη Βουλή για κύρωση. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Ο Λαφαζάνης δεν προχώρησε την υπόθεση της Βεύης, οπότε ο Σκουρλέτης έγινε ο 10ος Υπουργός στη σειρά, επί ημερών του οποίου η Βεύη παραμένει κλειστή. Για το λόγο αυτό άλλωστε, τον περασμένο Φεβρουάριο, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι ετών απ' την έναρξη της "κάτι σαν διαγωνισμό" διαδικασίας ρώτησα "Μέχρι πότε θα είναι κλειστό το Ορυχείο Βεύης κ.Σκουρλέτη;" Η απάντηση είναι φυσικά η εσπευσμένη ολοκλήρωση του νέου συστήματος στήριξης των ΑΠΕ, που "πάνε πακέτο" με το εισαγόμενο φυσικό αέριο, αλλά για τον εγχώριο λιγνίτη τσιμουδιά.

Εκείνο που είναι λοιπόν ίσως το μόνο θετικό της όλης ιστορίας είναι πως στην υπογραφή του μνημονίου με τους Κινέζους ήταν μαζί παρόντες οι πρόεδροι των "ΆΚΤΩΡ" και "ΤΕΡΝΑ" ως οι "ιδιώτες συνεργάτες στο project Μελίτη". Καλύτερα βέβαια Έλληνες, παρά Κινέζοι οι "εθνικοί εργολάβοι" και μάλλον οι εργολάβοι που μεγαλούργησαν επί Πασοκ και ΝΔ τα έχουν βρει και με το Σύριζα. Ίσως η ΤΕΡΝΑ, που κατασκευάζει ήδη την Πτολεμαΐδα 5, να είναι ο υπεργολάβος της CMEC ή ίσως οι δυο εταιρείες τα βρήκαν και η ΤΕΡΝΑ, που από 1η βρέθηκε τελικά 4η, να μην προσβάλει το αποτέλεσμα του "κάτι σαν διαγωνισμού".

Ίσως λοιπόν επιτέλους, μετά από ΔΕΚΑΕΠΤΑ (17) χρόνια που παραμένει κλειστό, να δούμε το 2017 κάτι να κινείται στο πολύπαθο λιγνιτωρυχείο, που μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης είναι περισσότερο κατάλληλο είτε για ιχθυοκαλλιέργεια είτε για να ψαρεύουν οι αρκούδες της περιοχής, παρά για παραγωγή λιγνίτη. Φυσικά, για να γίνει αυτό, πρέπει ο Σκουρλέτης να φέρει τη σύμβαση με την "ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ" για κύρωση στη Βουλή, κάτι για το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει τίποτα. Αν δεν δούμε σύντομα να έρχεται η σύμβαση για τη Βεύη στη Βουλή, να είστε σίγουροι πως το χθεσινό ήταν απλά και μόνο ένα επικοινωνιακό πανηγυράκι, χωρίς τη Βεύη τίποτα δεν γίνεται στη Φλώρινα.

Αν πάντως ο Σκουρλέτης προχωρήσει όντως τη σύμβαση, κι αυτό θα πρέπει να το δούμε σχετικά σύντομα, η κατάσταση στη Βεύη έστω και δύσκολα μπορεί να συμμαζευτεί, δίνοντας ξανά δουλειά στην τοπική κοινωνία της Φλώρινας, όπως το έκανε για δεκαετίες. 

Μόνο ο λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός, 
δίνει δουλειές στους Έλληνες!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου