Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Προχωρά κανονικά η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα 5. Φωτογραφίες και βίντεο.


Πολλούς μήνες είχαμε να μάθουμε νέα για την πρόοδο της κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 και σήμερα έχουμε φωτογραφίες και μικρό βίντεο απ' την εικόνα του εργοταξίου στα μέσα Σεπτεμβρίου, που μας έστειλε φίλος του ιστολόγιου και τον ευχαριστούμε.

Το βίντεο έχει ληφθεί απ' τη βόρεια πλευρά του εργοταξίου, την πλευρά προς το γειτονικό χωριό Καρυοχώρι. Φαίνονται οι πολυάριθμοι γερανοί που έχουν στηθεί στο χώρο, δίνοντας μια εντυπωσιακή εικόνα προόδου σε σχέση με την εικόνα που είχαμε δει τον περασμένο Φεβρουάριο. Η κυκλική κατασκευή που φαίνεται να διαμορφώνεται σε πρώτο πλάνο είναι ...
ο πύργος ψύξης της νέας μονάδας, ενώ σε δεύτερο πλάνο, με τους πολλούς γερανούς, διαμορφώνεται το κυρίως κτήριο της νέας μονάδας, εκεί όπου θα τοποθετηθούν ο λέβητας, ο στρόβιλος και η γεννήτρια.


Αριστερά του κυκλικού πύργου ψύξης φαίνεται η μεγάλη αποθήκη, που το Φεβρουάριο είχαμε δει να έχει ξεκινήσει η κατασκευή της. Περιμετρικά του εργοταξίου φαίνεται μια τάφρος, μάλλον για προστασία απ' τα νερά.


Στην πιο πάνω φωτογραφία φαίνεται μια λεπτομέρεια απ' την κατασκευή του κυρίως κτηρίου της νέας μονάδας στις αρχές Ιουνίου, πριν ακόμα στηθούν όλοι οι γερανοί. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Η πρόοδος των εργασιών επιτρέπει πλέον σύντομα να επισκεφθεί το εργοτάξιο ο Πρωθυπουργός για τη μεγάλη γιορτή του λιγνίτη, την τελετή θεμελίωσης της μονάδας που θα επιτρέψει στη λιγνιτική δραστηριότητα να συμπληρώσει πάνω από ένα αιώνα ζωής στη Δυτική Μακεδονία, εκεί όπου στη δεκαετία του 1950 ξεκίνησε η συστηματική επιφανειακή εξόρυξη του λιγνίτη κι έφερε το αγαθό του ηλεκτρισμού απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας.


Στο Νότιο άκρο του εργοταξίου έχει εγκατασταθεί συγκρότημα επιτόπου παραγωγής σκυροδέματος, κάτι που επιτρέπει την επιτάχυνση της κατασκευής.
Η διαμόρφωση των περιφερειακών πρανών φαίνεται στο βίντεο να έχει ολοκληρωθεί, οπότε ίσως μετά το φθινόπωρο να ξεκινήσει και η δενδροφύτευση για το πρασίνισμα του παλιού ορυχείου.  Δεν φαίνονται να κυκλοφορούν εργαζόμενοι, ωστόσο μαθαίνουμε πως ήδη είναι περίπου 200. Σας το έχουμε πει άλλωστε απ' την πρώτη μέρα αυτού του ιστολόγιου: μόνο ο λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός, μπορεί να εξασφαλίσει την ηλεκτροδότηση της χώρας δίνοντας δουλειές στους Έλληνες.

Ο λιγνίτης μας επί 65 χρόνια έχει διασφαλίσει την ηλεκτροδότηση της χώρας και μπορεί να το κάνει για δεκαετίες ακόμα, αν κι εφόσον βεβαίως υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση, καθόσον αποθέματα έχουμε. Αλλά δεν βλέπω καθόλου να υπάρχει πολιτική βούληση, καθώς ο Σκουρλέτης πρόσφατα πέρασε απ' τη Βουλή το νέο νόμο προώθησης των ΑΠΕ, νόμο που θα διασφαλίσει τις "πράσινες" θέσεις εργασίας στη Γερμανία και τη Δανία, την ώρα που η χρεοκοπημένη χώρα θα ηλεκτροδοτείται με 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο και θα εισάγει ηλεκτρισμό από Αλβανία, Σκόπια και Τουρκία. Ας ελπίσουμε πως θα δούμε σύντομα να δρομολογείται και η κατασκευή της μονάδας Μελίτη 2, έστω με τους Κινέζους, κάτι που βεβαίως προϋποθέτει να περάσει ο Σκουρλέτης απ' τη Βουλή τη σύμβαση παραχώρησης της Βεύης στον Άκτορα. Θα το κάνει; "Άγνωσται αι βουλαί" του Σκουρλέτη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου