Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Μέτρα στήριξης της ηλεκτροπαραγωγής από εγχώριο λιγνίτη στην Τουρκία. Στο Υπουργείο της Μεσογείων ακούει κανείς;

Η γειτονική μας Τουρκία είναι βασική μας ανταγωνίστρια χώρα στις αγορές της Μεσογείου και των Βαλκανίων, έχοντας μάλιστα δικό της νόμισμα, που αποτιμά κατά το δοκούν, την ώρα που εμείς έχουμε το πολύ "σκληρό" ευρώ. Όσα λοιπόν συμβαίνουν στην Τουρκική οικονομία μας ενδιαφέρουν άμεσα ως χώρα και όσα συμβαίνουν στην Τουρκική ηλεκτροπαραγωγή ακόμα περισσότερο.

Φυσικά δεν περιμένουμε να ενδιαφέρουν και το Υπουργείο της Λεωφόρου Μεσογείων, καθώς εκεί τον Ιανουάριο 2015 "κληρονόμησαν" Γερμανούς συμβούλους απ' τους ΣαμαροΒενιζέλους. Στη συνέχεια, αφού έφυγαν ο Λαφαζάνης κι ο Αλεξόπουλος κι ήλθαν ο Σκουρλέτης με το Βερροιόπουλο, όπως φαίνεται απ' τ' αποτελέσματα, τους κράτησαν και για δικούς τους συμβούλους. Ίσως για να τους βοηθήσουν στο ν' "αναζητούν την Αριστερά", ίσως για να τους βοηθήσουν να μοιράζουν χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς, ίσως για να τους βοηθήσουν να βάλουν όχι ένα, αλλά δυο καλώδια διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, για την εξυπηρέτηση των αιολικών, με τα οποία σκοπεύουν να γεμίσουν τις Κρητικές βουνοκορφές. Θα τους αφήσουν όμως οι Κρητικοί βοσκοί; Κομματάκι χλωμό το βλέπω! Άσε που στα χωριά της Κρήτης δεν βρίσκεις πινακίδα που να μην αποτέλεσε κάποια στιγμή στόχο πυροβολισμών. Αυτοί που θέλουν να βάλουν ανεμογεννήτριες στα βουνά και να διώξουν τα πρόβατα που βόσκουν εκεί επί αιώνες ελεύθερα, σκέφτηκαν καλά μήπως ...
προσφέρουν νέο στόχο σκοποβολής, αντί για τις πινακίδες; Για Κρήτη μιλούμε, την ίδια Κρήτη που πριν 75 χρόνια κυνηγούσε τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές με ξύλα και δικράνια. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Ας επιστρέψουμε στα της Τουρκίας, καθώς στις αρχές Φεβρουαρίου είχαμε δει πως η Τουρκία έκανε νέο ρεκόρ εισαγωγής κάρβουνου, μια που η φθηνή ενέργεια από κάρβουνο είναι ο καλύτερος τρόπος για να στηρίξει και ν' αναπτύξει την πολύ ισχυρή χαλυβουργία της. Μπορεί η παραγωγή χάλυβα της Τουρκίας να έχει μειωθεί λίγο την τελευταία διετία, ως συνέπεια της γενικότερης κατάστασης της οικονομίας και της αναταραχής των τελευταίων ετών στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η Τουρκία παραμένει σταθερά στην 1η δεκάδα των χωρών μεγαλύτερων παραγωγών χάλυβα.

Όσοι νομίζουν πως μπορούν να παράγουν χάλυβα με αιολικά και φωτοβολταϊκά ας βγουν να το πουν ελεύθερα, χωρίς φόβο και πάθος, ίσως να τους πιστέψουν κάποιοι στη Λεωφόρο Μεσογείων. Οι υπόλοιποι, και πρώτοι απ' όλους οι Τούρκοι, ξέρουν πως με ευχές δεν βάφονται αυγά, η χαλυβουργία θέλει πραγματικό ρεύμα. Κι αυτό το πραγματικό ρεύμα η Τουρκία θέλει να το παράγει με δικό της κάρβουνο, με το δικό της λιγνίτη, γι' αυτό και πήρε μέτρα στήριξης της ηλεκτροπαραγωγής από τον εγχώριο λιγνίτη

Το πρώτο μέτρο ήταν η επιβολή φόρου 15$/Τ στο εισαγόμενο κάρβουνο, για ν' αποθαρρύνει τις εισαγωγές. Για να καταλαβαίνουμε τι γίνεται, στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, που δεν έχει χρήματα για εισαγωγές και τα δανείζεται με καθεστώς μνημονίων, ο Σκουρλέτης προχώρησε την άνοιξη στην άρση του ειδικού φόρου στο 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, την ίδια ώρα που διατηρεί τον ειδικό φόρο στον εγχώριο λιγνίτη.  Πώς να μη γίνει μετά "Τούρκος" κανείς;

Το 2ο μέτρο, όπως μετέδωσε ο PLATTS, ήταν πως η κυβέρνηση έβαλε την κρατική εταιρεία εμπορίας ηλεκτρισμού Turkiye Elektrik Ticaret ve Taahhut AS (TETAS) ν' αγοράσει 6TWh ηλεκτρισμού παραγόμενου από εγχώριο λιγνίτη στην τιμή των 185 λιρών/MWh (62,1$/MWh). Πολύ καλή τιμή για τα Τουρκικά δεδομένα, ουσιαστικά πριμοδότηση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής.

Την ώρα που διακομματικά στην Ελλάδα προσπαθούν να σβήσουν τον εγχώριο λιγνίτη, για να ηλεκτροδοτούμαστε είτε με εισαγωγές ηλεκτρισμού απ' το λιγνίτη των Σκοπίων, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας είτε απ' το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο, οι Τούρκοι προσθέτουν συνεχώς νέες λιγνιτικές μονάδες, αξιοποιώντας στο έπακρο το δικό τους μαύρο χρυσό. Ποια οικονομία θα είναι πιο ανταγωνιστική στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο; Τι λέει άραγε ο σύμβουλος του Σκουρλέτη; Ή μήπως έχει ξεκινήσει να πακετάρει, για ν' ακολουθήσει τον Υπουργό του όπου βρεθεί μετά τον ανασχηματισμό;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου