Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Θεωρίες συνωμοσίας για τη φωτιά στη Λίμνη Ευβοίας

Εδώ και μερικές μέρες η μεγαλύτερη φωτιά του φετινού καλοκαιριού κατατρώει χιλιάδες στρέμματα δάσους στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στη Λίμνη και στο Μαντούδι της Εύβοιας. Δεν είναι η πρώτη φορά που καίγεται η συγκεκριμένη περιοχή και πιθανά δεν θα είναι και η τελευταία. Ωστόσο νωρίς το απόγευμα φίλη του ιστολόγιου μου έστειλε ένα σύνδεσμο, που οδηγεί στην ανάρτηση της φωτογραφίας.

Προσπαθώντας να διασταυρώσω την ακρίβεια του ισχυρισμού της ανάρτησης έπεσα πάνω σ' ένα δημοσίευμα του Μαΐου 2013, απ' το ιστολόγιο "Ελεύθερο Βήμα των δημοτών Μαντουδίου, Λίμνης & Αγίας Άννας", το οποίο μας πληροφορούσε πως:
"Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση υπέγραψε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 39,95 MW της εταιρείας ‘’ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΝΔΗΛΙΟΥ Α.Ε.’’ στη θέση «Κέδρος - Χονδρή Ράχη» του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας στο Ν. Ευβοίας.
Το αιολικό πάρκο θα έχει 18 ανεμογεννήτριες ύψους 85 μέτρων και διαμέτρου 82 μέτρων. Η περιοχή βρίσκεται εκτός χωροταξικού χάρτη για τα ΑΠΕ. Η Αιολική Κανδηλίου ΑΕ είναι θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. H ΕΛΛΑΚΤΩΡ δραστηριοποιείται στους τομείς της κατασκευής (ΑΚΤΩΡ), Διόδια (ΑΤΤΙΚΑ), Αττική Οδός, Ενέργεια, Εξόρυξη (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ), Καζίνο Πάρνηθας, κλπ. Η Αιολική Κανδηλίου ΑΕ έχει Άδεια Εγκατάστασης για Αιολικό πάρκο στη θέση «Οχυρό» στο Κανδήλι, ισχύος 15,3 MW αλλά εκκρεμεί προσφυγή κατά της αδείας στο ΣΤΕ."


Το δημοσίευμα δίνει και το χάρτη της ΡΑΕ με τη θέση του αιολικού πάρκου, σε απόσταση 1,5 χλμ νότια του χωριού Πήλι, στις ανατολικές ακτές της Εύβοιας, και περίπου 8χλμ σ' ευθεία γραμμή ανατολικά του χωριού Προκόπι, με το πολύ γνωστό προσκύνημα του Αη Γιάννη του Ρώσσου. Στο Γεωπληροφοριακό χάρτη με το χαρτογραφικό υπόβαθρο των σταθμών ΑΠΕ, που δημοσιεύει η ΡΑΕ, οι θέσεις των ανεμογεννητριών φαίνεται να έχουν αυξηθεί σε σχέση με το χάρτη της πιο πάνω εικόνας, από 18 σε 27. Ωστόσο η περιοχή αυτή, νότια απ' το Πήλι και ανατολικά απ' το Προκόπι, δεν ...
φαίνεται να συνδέεται γεωγραφικά με την περιοχή της μεγάλης φωτιάς, σύμφωνα τουλάχιστον μ' όσα ακούμε απ' τα δελτία ειδήσεων, που μιλούν για την περιοχή Λίμνη-Φαράκλα. Οι ντόπιοι πάντα ξέρουν καλύτερα κι αν κάποιος ντόπιος διαβάσει τη σημερινή ανάρτηση θα μπορούσε να μας διαφωτίσει περισσότερο.


Ο Γεωπληροφοριακός χάρτης της ΡΑΕ δίνει ωστόσο και κάποια άλλα αιολικά πάρκα "υπό αξιολόγηση" εκεί κοντά, στην περιοχή ανάμεσα στις Ροβιές και στα Λουτρά Αιδηψού. Η περιοχή αυτή βρίσκεται αρκετά βόρεια της περιοχής της μεγάλης φωτιάς, σύμφωνα τουλάχιστον μ' όσα ακούμε απ' τα δελτία ειδήσεων. Και πάλι οι ντόπιοι πάντα ξέρουν καλύτερα κι αν κάποιος ντόπιος διαβάσει τη σημερινή ανάρτηση θα μπορούσε να μας διαφωτίσει περισσότερο. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.


Εκ πρώτης όψεως λοιπόν η περιοχή της μεγάλης φωτιάς φαίνεται να βρίσκεται ανάμεσα στα χωροθετημένα αιολικά πάρκα, όπως αυτά δίνονται απ' τη ΡΑΕ, αλλά δεν φαίνεται να συνδέεται μ' αυτά. Το δημοσίευμα της πρώτης φωτογραφίας, που το είδα να έχει αναπαραχθεί σε αρκετούς ιστότοπους, δεν με πείθει, μοιάζει περισσότερο με θεωρία συνωμοσίας κι ας είμαστε λίγο συγκρατημένοι πριν ξεκινήσουμε να δείχνουμε "εμπρηστές" με το δάχτυλο. Θα μπορούσε π.χ. εκεί που πριν τη φωτιά ήταν "άχρηστα" πεύκα, μετά τη φωτιά να φυτρώνουν "χρήσιμες" ελιές, όπως έχει γίνει σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα Ελληνικής γης στη μεταπολίτευση, σε φωτιές που τέτοιες μέρες μας διαβεβαίωναν πως τις βάζουν επετειακά νοσταλγοί της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου 1936! Για μια ακόμα φορά πάντως σημειώνω πως οι ντόπιοι ξέρουν πάντα καλύτερα κι αν κάποιος ντόπιος διαβάσει τη σημερινή ανάρτηση θα μπορούσε να μας διαφωτίσει περισσότερο.

6 σχόλια:

  1. Πλέον έτσι όπως έχουν γίνει τα πράματα αν δεν πιστεύεις σε "θεωρίες συνομωσίας" είτε είσαι χαζός είτε τα παίρνεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για προπαγάνδα αποπροσανατολισμού, έχετε ακούσει ποτέ κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προπαγάνδα αποπρασανατολισμού... Δεν το έχω ακούσει αλλά μπορώ να φανταστώ τι είναι. Υποθέτω πως κάτι τέτοιο ήταν και ο ντόρος που δημιουργήθηκε για την ανέγερση τεμένους. Η οποία ήταν μαζί με το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.(γιατί αυτα τα 2 είναι πολύ σχετικά μαζί τους...) Η δημόσια συζήτηση επικεντρώθηκε στο τέμενος και το ληστρικό νομοσχέδιο πέρασε απαρατήρητο. Το οποίο βέβαια και ΟΛΗ η βουλή το ψήφισε. Ουτέ καν καλύφθηκε δημοσιογραφικά επαρκώς. Κανείς δεν ξέρει τι ψηφίστηκε αν δεν το ερευνήσει μεθοδικά. Εδώ ούτε καν οι βουλευτές που το ψήφισαν δεν έκατσαν να το διαβάσουν...ή μάλλον δεν κατάλαβαν τι διάβαζαν... https://www.youtube.com/watch?v=k7y7mHTq_qQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προπαγάνδα αποπροσανατολισμού είναι όταν κάνουν θόρυβο προς μια άσχετη κατεύθυνση, για να αποσπάσουν την προσοχή απ' αυτό που πραγματικά συμβαίνει.
    Τώρα, το βίντεο αποδεικνύει για ποιο λόγο το Ποτάμι δεν θα ξαναμπει στη Βουλή. 6 λεπτά ύβρεις, ουσία ΜΗΔΕΝ. Και το ανέβασε περήφανα ο ίδιος. Ε, μας αξίζει κάτι καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τωρα τι εχετε να πειτε 5 χρονια μετα; Δευτερη μεγαλη πυρκαγια στην Ευβοια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο 2η;
      Θα έχω ανάρτηση σε λίγες μέρες, με νέο βιντεάκι απ' τη συζήτηση στη Βουλή στις 29/7/2020.

      Διαγραφή