Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Bundesnetzagentur - Monitoring report 2015: πετώντας τη μπάλα στην κερκίδα ...

Πριν μερικές ημέρες η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας (Bundesnetzagentur, BNetzA), σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ανταγωνισμού (Bundeskartellamt), έδωσαν στη δημοσιότητα την 400 σελίδων έκθεση "Monitoring report 2015". Η έκθεση δείχνει την κατάσταση στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, όχι όμως με τα στοιχεία του 2015, όπως εύλογα θα ανέμενε κανείς να συμβεί τον Απρίλιο 2016, αλλά με τα στοιχεία του 2014!

Η έκθεση χωρίζεται σε τρία μέρη, το πρώτο αφορά την αγορά ηλεκτρισμού, το δεύτερο την αγορά φυσικού αερίου και το τρίτο αφορά γενικά θέματα. Τα αδιέξοδα της Energiewende, της ενεργειακής μετάβασης σε σύστημα με πολλές ΑΠΕ, δεν μπορούν να κρυφτούν, όσο κι αν παρουσιάζονται ωραιοποιημένα μέσα από τυπικά ψυχρές αναφορές. Το πρώτο διάγραμμα κατά την έκθεση δείχνει τη μέγιστη (Maximum) έγχυση ηλεκτρισμού των αιολικών το 2014. Αν ωστόσο παρατηρήσει κανείς πιο προσεκτικά το διάγραμμα και δεν καταπιεί αμάσητη τη λεζάντα, εκείνο που μπορεί επίσης να δει είναι όχι μόνο το πόσο συχνή είναι ...
η ελάχιστη (Minimum) έγχυση των αιολικών, αλλά και το πόσο ακανόνιστη είναι στη διάρκεια του έτους, με απότομες αυξήσεις και μειώσεις.

Το 2ο διάγραμμα δείχνει την εξέλιξη των επιδοτήσεων που πληρώνονται στις ΑΠΕ και δεν κάνετε λάθος, από 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2006 έχουν αυξηθεί σε 21,374 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014, αύξηση 368%! Χρήματα που πλήρωσαν οι Γερμανοί καταναλωτές, προκειμένου όχι βεβαίως να πάρουν ηλεκτρισμό από ΑΠΕ, αλλά να επιδοτήσουν τη δημιουργία των περίφημων "πράσινων" θέσεων εργασίας, τη δημιουργία μιας ακόμα εξαγωγικής βιομηχανίας, που απευθύνεται καταρχήν στους κοντινούς "εταίρους" της Γερμανίας, αυτούς που αγοράζουν όχι μόνο ανεμογεννήτριες και Φ/Β, αλλά και το άχρηστο -αιολικό κυρίως- ρεύμα, που εξάγει η Γερμανία. Και μπορεί να έχει σταθεροποιηθεί η επιδότηση των αιολικών, καθώς η αγορά ίσως έχει κορεστεί, αλλά αυξάνεται συνεχώς η επιδότηση των Φ/Β και της βιομάζας.

Το 3ο διάγραμμα δείχνει την εξέλιξη των επενδύσεων σε υποδομές δικτύων μεταφοράς (χωρίς τη διανομή) ηλεκτρισμού: από το 2011 η καμπύλη έχει πάρει έντονη ανοδική φορά, καθώς εδώ και πάνω από δυο χρόνια δεν έχω σταματήσει να το τονίζω πως η επέκταση των ΑΠΕ χρειάζεται επέκταση δικτύων για προστασία του συστήματος από τοπικές υπερφορτώσεις και υπερτάσεις, προβλήματα σαν αυτά που προκάλεσαν το Μάρτιο 2016 τα απανωτά μπλακ άουτ στη Ρόδο και τη Χάλκη.

Το 4ο "υπέροχο" διάγραμμα της έκθεσης είναι άλλη μια καμπύλη με έντονα ανοδική φορά, αυτή που πολύ "κομψά" δείχνει τα "έξοδα διαχείρισης" ή αλλιώς τα χρήματα που πλήρωσαν οι διαχειριστές δικτύων μεταφοράς για να γλιτώσουν απ' τα προβλήματα που προκαλεί στα δίκτυα η απότομη εισβολή είτε αιολικού είτε ηλιακού ρεύματος. 89% είναι η αύξηση απ' το 2013 στο 2014, καθόλου άσχημα για όσους εισπράττουν σε βάρος των πολιτών. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Τα τρία τελευταία διαγράμματα είναι πολύ καλά "θαμμένα" προς το τέλος του τμήματος για τον ηλεκτρισμό, αλλά δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν της προσοχής του ειδικού ηλεκτρονικού τύπου. Πώς να κρυφτεί άλλωστε η αναφορά της σελ. 109 (111 στο pdf) πως "Another factor is the weather. In 2014 there were various peaks in feed-in particularly in the first half of the year owing to a number of storms - όπερ μεθερμηνευόμενο μπορεί να διατυπωθεί πως για τα λεφτά που πληρώνουμε μας φταίει κι ο κακός μας ο καιρός".

Και το τελευταίο διάγραμμα για σήμερα αφιερώνεται, μαζί με τη σχετική αναφορά της σελίδας 110/111 (112/113 στο pdf), στην ΕΛΕΤΑΕΝ, καθώς μάλλον αποτελεί "το μεγαλύτερο σκάνδαλο του 20ού αιώνα": "As in previous years, feed-in management measures in 2014 were applied primarily to wind installations, which accounted for 77.3% of the total amount of unused energy, compared to 86.6% in 2013.The amount of unused energy accounted for by photovoltaic installations increased year on year from 11.8% to 15.5%. There was a particularly large increase in the amount of energy curtailed from biomass plants. This rose from around 1.6% in 2013 to 7.1% in 2014 (up 5.5 percentage points) of the total amount of unused energy. - Όσο πιο προβληματικό το ρεύμα, τόσο περισσότερα μέτρα αντιμετώπισης χρειάζονται, κυρίως αιολικό ήταν το ρεύμα που χρειάστηκε να αντιμετωπιστεί με έκτακτα μέτρα προστασίας του δικτύου, ακριβώς επειδή είναι εντελώς απρόβλεπτος ο τρόπος και κυρίως ο ρυθμός έγχυσης στο δίκτυο.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει επίσης το τελευταίο τμήμα της έκθεσης για τον ηλεκτρισμό, αυτό που αναφέρεται στην εξέλιξη του διασυνοριακού εμπορίου και στις εξαγωγές ρεύματοςπρος τους γείτονες. Αλλά αυτό θα το δούμε σε κάποια επόμενη ανάρτηση, ας μην τα πούμε όλα σήμερα …


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου