Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Αιολικά στη Σουηδία: ούτε κι εκεί φυσάει. Πού κρύφτηκε πάλι αυτός ο κ. Αίολος, κ. Βερροιόπουλε και κ. Σκουρλέτη;


Από αρχαιοτάτων χρόνων είναι γνωστό πως τα ιστιοφόρα πλοία έπλεαν με τα πανιά μόνο όταν φυσούσε κι οι ανεμόμυλοι περίμεναν ημέρες για να φυσήξει και ν' αλέσουν τα σιτηρά. Είναι επομένως εντελώς φυσιολογικό πως κάτι παρόμοιο συμβαίνει τώρα με τις ανεμογεννήτριες, αν δεν φυσήξει κάθονται και μας θωρούν ακίνητες, σκέτος λεκές στο τοπίο.

Φαίνεται πως αυτός ο λεκές στο τοπίο παρατηρήθηκε το 1ο τρίμηνο 2016 και στη ΝΔ Σουηδία, στην περιοχή μεταξύ Γκέτεμποργκ και Όσλο και απέναντι απ' το Άαλμποργκ της Δανίας, όπου η εταιρεία Rabbalshede Kraft AB έχει αναπτύξει σειρά αιολικών πάρκων, συνολικά 71 ανεμογεννήτριες, ονομαστικής ισχύος 189MW.

Στις 6 Μαΐου η εταιρεία ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα 1ου τριμήνου 2016 και οι πωλήσεις ηλεκτρισμού ήταν αισθητά μειωμένες, επειδή αισθητά μειωμένη ήταν και η παραγωγή σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή το 1ο τρίμηνο 2016 ήταν 124.386 MWh, ενώ το 1ο τρίμηνο 2015 ήταν 174.693MWh, μια μείωση 28,8%! Ως αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν σχεδόν στο μισό και η εταιρεία εμφάνισε 7,6 εκατ. κορόνες ζημιά μετά από φόρους, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 είχε κέρδη μετά από φόρους 12,6 εκατ. κορόνες. Επιτέλους, αυτός ...
ο κ. Αίολος δεν είναι καθόλου συνεργάσιμος! Τα ίδια έκανε στις ΗΠΑ, τα ίδια έκανε στην Ελλάδα, τα ίδια στη Γερμανία, τα ίδια παντού. Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και δεν τον θεωρούσαν θεό, τον είχαν απλά για ταμία των ανέμων. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Τα αιολικά έχουν καταντήσει παντού σκέτο ανέκδοτο, μόνο που είναι ένα ανέκδοτο που μας κοστίζει πανάκριβα: απέτυχαν χαρακτηριστικά να δώσουν αυτά που υπόσχονταν, ακρίβυναν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού για τους πολίτες, δεν μείωσαν στο παραμικρό τις εκπομπές CO2, δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να υποκαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα.

Στη χώρα μας ήδη η μισή Ελλάδα έχει στραφεί κατά των αιολικών, στη Γερμανία ιδρύεται αντιαιολικό κόμμα, στην Αυστραλία η αγανάκτηση των πολιτών έχει φουντώσει μετά τα απανωτά μπλακ άουτ που προκάλεσαν τα αιολικά στη Νότια Αυστραλία τόσο τον περασμένο Νοέμβριο όσο και πριν λίγες μόλις ημέρες. 

Δυστυχώς στη χρεοκοπημένη χώρα η κυβέρνηση του Σύριζα φαίνεται να μην αλλάζει τον "εθνικό στόχο" του ΓΑΠ και της Μπιρμπίλη (7.500MW αιολικά μέχρι το 2020) και να επιμένει να βάλει και νέα αιολικά, 2.500MW (μαζί με Φ/Β και λίγη βιομάζα), όπως μας είπε το Φεβρουάριο ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ. Οπότε δικαιούμαστε τουλάχιστον να τον ρωτήσουμε: Μήπως ξέρετε πού κρύφτηκε για ακόμα μια φορά ο κ. Αίολος, κ. Βερροιόπουλε; Ή μήπως ξέρετε εσείς κ. Σκουρλέτη μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου