Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Τι είναι αυτό που τρομάζει το ΔΕΔΔΗΕ για το Πάσχα;

Στις 9 Μαρτίου έγινε στη Ρόδο και τη Χάλκη μπλακ άουτ και το δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΔΕΗ φωτογράφιζε πως η διακοπή οφειλόταν στην αδυναμία απορρόφησης απ' το δίκτυο του ρεύματος, που παρήγαγαν τα αιολικά πάρκα του νησιού, σε μια χρονική στιγμή που η διείσδυση των αιολικών έφθανε στο πολύ υψηλό 33%.

Πριν κοπάσει ο θόρυβος απ' το πρώτο μπλακ άουτ, τα ξημερώματα της 19/3 δυο νέα μπλακ άουτ σε ώρες μειωμένης ζήτησης ηλεκτρισμού ήρθαν να καταδείξουν το πρόβλημα της διείσδυσης αιολικών σε μικρά ηλεκτρικά συστήματα, σαν το μικροδίκτυο Ρόδου-Χάλκης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, ως διαχειριστής του δικτύου στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά, φωτογράφιζε ως υπεύθυνη για τα νέα μπλακ άουτ την πολύ χαμηλή κατανάλωση, ευελπιστώντας να λυθεί το πρόβλημα με την έλευση των τουριστών και την αύξηση της ζήτησης απ' τη λειτουργία των κλιματιστικών. 

Μπορεί η εξοικονόμηση ενέργειας να αποτελεί όχι απλά στόχο της πολιτικής της ΕΕ, αλλά μια μόνιμη και πολύ λογική επιδίωξη όλων, ωστόσο, η χρεοκοπημένη χώρα έχει οδηγηθεί στη σχιζοφρενική κατάσταση να εύχεται την αύξηση της κατανάλωσης, για να μην έχει προβλήματα! Αύξηση κατανάλωσης ηλεκτρισμού, που πολύ πιθανά θα συμπαρασύρει την κατανάλωση πετρελαίου στη Ρόδο, προκειμένου να υποστηρίζει σε πραγματικό χρόνο τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά.

Αν τώρα υπαίτια για τα μπλακ άουτ της 19ης Μαρτίου θεωρείται η πολύ χαμηλή κατανάλωση, τι μπορεί να ...
περιμένει κανείς να συμβεί το Πάσχα, που όχι απλά μειώνεται παραδοσιακά η κατανάλωση ηλεκτρισμού, αλλά επιπλέον φέτος υπάρχει ένα πλήρες πενθήμερο αργιών, με τη μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς; Δεν ξέρω πώς είναι η καμπύλη ζήτησης φορτίου στο μικροδίκτυο Ρόδου-Χάλκης, μόνο ο ΔΕΔΔΗΕ την ξέρει, αλλά δυο ενδεχόμενα φαίνεται να υπάρχουν:
  • το πρώτο είναι λόγω των αργιών του Πάσχα να μειωθεί η κατανάλωση υπερβολικά, κι αν φυσούν άνεμοι 6-7 μποφόρ να έχουμε νέα Πασχαλινά μπλακ άουτ, αν ωστόσο δεν φυσά αρκετά, να περάσουν όλοι ένα ήσυχο Πάσχα.
  • το δεύτερο είναι ακριβώς λόγω των αργιών και του Πρωτομαγιάτικου Πάσχα να ταξιδέψουν αρκετοί τουρίστες στη Ρόδο και να αυξηθεί κάπως η κατανάλωση, για να εξισορροπηθεί η κατάσταση στο δίκτυο είτε φυσά είτε όχι. Ο ανοιξιάτικος καιρός φυσικά δεν κάνει τα κλιματιστικά απαραίτητα, αλλά και μόνο οι λάμπες στα ξενοδοχεία ν' ανάψουν, όλο και κάπως θα βελτιωθεί η ευστάθεια του δικτύου.
Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Αυτό το πρώτο ενδεχόμενο, του συνδυασμού των δυνατών ανέμων με ταυτόχρονη χαμηλή κατανάλωση λόγω Πάσχα, είναι που λογικά φέρνει ανησυχία στο ΔΕΔΔΗΕ. Κάτι σαν το "Φόβο του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι", του Βιμ Βέντερς, απ' όπου και η εικόνα. Μετά τα έντονα δυσφημιστικά για τον Ελληνικό τουρισμό συνεχόμενα μπλακ άουτ τον Αύγουστο 2013 στη Σαντορίνη κανείς δεν θα ήθελε να ζήσει παρόμοιες καταστάσεις και στη Ρόδο.

Έγραφα το Μάρτιο πως δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι το πρόβλημα των μπλακ άουτ στη Ρόδο και τη Χάλκη, με τη μορφή που παρουσιάστηκε, θα λυθεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Άλλωστε και στην ταινία του Βέντερς στο τέλος ο τερματοφύλακας μπλοκάρει τη μπάλα. Αλλά εκείνο που πολύ θα ήθελα να ξέρω, κι όχι μόνο ως καταναλωτής που πληρώνω ΥΚΩ, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα λυθεί: μήπως τελικά θα υπάρξει κάποια συμφωνία κυρίων να βγαίνουν εκτός λειτουργίας μερικές ανεμογεννήτριες όταν φυσά πολύ και ν’ αποζημιώνονται οι επενδυτές για δήθεν "διαφυγόντα κέρδη"; Με την πάγια πρακτική του μάνατζμεντ "να κρύβει τα σκουπίδια κάτω απ' το χαλί", αρκεί να πληρώνει κάποιος άλλος; 

Οι φίλοι απ' τη Ρόδο, που διάβασαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις αναρτήσεις στο greeklignite, παρακαλούνται να παρακολουθήσουν τη λειτουργία των αιολικών πάρκων τις ημέρες του Πάσχα και να μας ενημερώσουν σχετικά. Γιατί στο τέλος, με τα αιολικά που μπλέξαμε, κινδυνεύουμε να βρεθούμε κατά τη γνωστή λαϊκή έκφραση "και κερατάδες και δαρμένοι": και ΥΚΩ θα πληρώνουμε και επιδοτήσεις στα αιολικά, αλλά  και αποζημίωση στα αιολικά για να μην προκαλούν προβλήματα στο δίκτυο. Το τέλειο success story, αντάξιο μιας χρεοκοπημένης χώρας, από ένα βαθιά διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου