Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Όταν η Κομισιόν θυμάται να προστατέψει την κοκκινόχηνα στη Βουλγαρία, αλλά όχι και το γύπα στην Κρήτη.


Η κοκκινόχηνα (Branta ruficollis), που βλέπουμε στη φωτογραφία, είναι μια απ' τις πιο όμορφες και πιο μικρές χήνες του κόσμου και φυσικά είναι αποδημητικό πουλί. Οι κοκκινόχηνες φωλιάζουν στην Σιβηριανή Αρκτική τούνδρα, από το Δέλτα του ποταμού Ob μέχρι τη χερσόνησο Taymyr στα ανατολικά, όπου αναπαράγεται η πλειοψηφία του πληθυσμού. Παλαιότερα ολόκληρος ο πληθυσμός του είδους ξεχειμώνιαζε γύρω από τη νότια Κασπία (Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, κλπ). Αν ο χειμώνας είναι βαρύς, οι κοκκινόχηνες μετακινούνται νοτιότερα και εμφανίζονται στο δέλτα του Έβρου, ενώ μικρά κοπάδια ή μεμονωμένα άτομα έχουν εμφανιστεί σε Εύβοια, Αττική, Κεφαλονιά.


Πριν από αιώνες, όταν ο πληθυσμός τους ήταν ίσως πολύ μεγαλύτερος ή ο χειμώνας πιο βαρύς, οι κοκκινόχηνες πιθανά έφταναν μέχρι την Αίγυπτο, καθώς σ' ένα από τα ωραιότερα δείγματα ζωγραφικής των αρχαίων Αιγυπτίων, σε τάφο του Meidum (Nefermaat και Itet, 2575-2550 π.Χ.), απεικονίζονται με θαυμαστή ακρίβεια 2 κοκκινόχηνες, τις βλέπουμε πιο πάνω.

Τις τελευταίες δεκαετίες όλες οι κοκκινόχηνες περνούν τους χειμώνες τους στους παράκτιους υγροτόπους της Ρουμανίας και βόρειας Βουλγαρίας, όπου ...
συγκεντρώνεται σχεδόν ολόκληρος ο παγκόσμιος πληθυσμός του είδους, που υπολογίζεται σε 70.000 άτομα.


Εκεί λοιπόν στις ακτές της ΒΑ Βουλγαρίας, βόρεια της Βάρνας, υπάρχει ένα ακρωτήρι που λέγεται Kaliakra και οι Βούλγαροι, θέλοντας να δείξουν πως υλοποιούν κι αυτοί την πολιτική των ΑΠΕ της ΕΕ, -έχουν άλλωστε κι αυτοί τη σχετική υποχρέωση για το 2020-, θεώρησαν καλό να το γεμίσουν με ανεμογεννήτριες, η φωτογραφία απ' το Panoramio είναι χαρακτηριστική και το Google Earth έχει πάμπολλες φωτογραφίες του "θαυμάσιου" τοπίου.

Φαίνεται ωστόσο πως οι Βούλγαροι έκαναν κάποιο μικρό λαθάκι, φαίνεται πως έβαλαν και ανεμογεννήτριες της Mitsubishi, όχι μόνο της Vestas ή της Siemens ή της Enercon, όπως βάζουμε στην Ελλάδα, που είμαστε πιο καλοί "μαθητές".

Επίσης, το Μάιο 2011 πέρασαν μια νέα νομοθεσία για τα αιολικά, με βάση την οποία θα κλείδωναν την επιδότηση μόνο αφού πρώτα είχαν κατασκευαστεί, με αποτέλεσμα τα τελευταία αιολικά να μπουν ουσιαστικά το 2012 κι έκτοτε η αγορά πρακτικά να "παγώσει", όπως βλέπουμε στο πιο πάνω διάγραμμα της Βουλγαρικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας.

Βάζοντας και Γιαπωνέζικες ανεμογεννήτριες και "παγώνοντας" την αγορά οι Βούλγαροι ξέχασαν πως απ' τις ακτές τους περνά η κοκκινόχηνα, οπότε ανέλαβε να τους το θυμίσει η Κομισιόν, ξεκινώντας τον Οκτώβριο 2013 διαδικασία κατά της Βουλγαρίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για παραβίαση της Ντιρεκτίβας για τα καταφύγια των πουλιών. Η προσφυγή της Κομισιόν κατά της Βουλγαρίας κατατέθηκε το Μάιο 2014 και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βγήκε πριν λίγες ημέρες, μάλλον πολύ σύντομα σε σχέση με άλλες υποθέσεις. Η απόφαση της 14ης Ιανουαρίου 2016 ήταν καταδικαστική για τη Βουλγαρία, η οποία "απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με το άρθρο 4(4) της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ", καθώς επέτρεψε την εγκατάσταση κοντά στις ακτές μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών κι ενός γηπέδου γκολφ, χωρίς να εξετάσει τη συνδυαστική επίπτωσή τους στο περιβάλλον. Η Βουλγαρία "δεν χαρακτήρισε ως ζώνη ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) τα πλέον κατάλληλα εδάφη, σε αριθμό και επιφάνεια, για τη διατήρηση, αφενός, των βιολογικών ειδών που μνημονεύονται στο παράρτημα І της οδηγίας 2009/147/ΕΚ και, αφετέρου, των αποδημητικών ειδών που δεν μνημονεύονται στο παράρτημα αυτό των οποίων η έλευση είναι τακτική στη γεωγραφική θαλάσσια και χερσαία ζώνη στην οποία εφαρμόζεται η οδηγία αυτή". 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Τι σημαίνει ωστόσο από πρακτική άποψη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου; Θα αποξηλωθούν μήπως οι ανεμογεννήτριες, που παρατάχθηκαν ως μοντέρνο δάσος στα παράλια του Ευξείνου; Ή μήπως θα γλιτώσει τώρα πια κάποια κοκκινόχηνα απ' τις περιστρεφόμενες φτερωτές, επειδή το Δικαστήριο καταδίκασε τη Βουλγαρία;



Και τι μπορεί να σημαίνει η απόφαση του Δικαστηρίου για τα δικά μας δάση ανεμογεννητριών, με τα οποία θέλουν να γεμίσουν τις βουνοκορφές της Κρήτης κι όλων των νησιών; Και γιατί την υπερευαίσθητη για την κοκκινόχηνα Κομισιόν δεν την έπιασε ακόμα η ίδια ευαισθησία για τα ενδημικά προστατευόμενα κι απειλούμενα μ' εξαφάνιση αρπακτικά της Ελλάδας, που τα πετσοκόβουν εδώ και χρόνια οι ανεμογεννήτριες, όπως πολύ χαρακτηριστικά βλέπουμε στο βίντεο απ' τα Αστερούσια βουνά της Νότιας Κρήτης;


2 σχόλια: