Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Να πως θα έμενε χωρίς ρεύμα η Δυτική Ευρώπη. Όταν δεν φυσά πουθενά, από πού θα βρεί ρεύμα;

Ο ισχυρισμός πως κάθε στιγμή σε κάποιο μέρος θα φυσά, συνεπώς αν γεμίσουμε τις βουνοκορφές, τις πεδιάδες και τις παραλίες με ανεμογεννήτριες, (κι αυτό συμβαίνει ήδη στη Δυτική Ευρώπη), από κάποια περιοχή θα υπάρχει αρκετός ηλεκτρισμός για όλους, είναι μια μεγάλη αιολική απάτη. Τον ισχυρισμό προβάλλει ανερυθρίαστα μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, που το 2005 χαρακτηριστικά αναφέρει: "The wind does not blow continuously, yet there is little overall impact if the wind stops blowing somewhere – it is always blowing somewhere else". Αυτό βεβαίως δεν είναι αλήθεια, έχει ήδη πλέον διαπιστωθεί στη Δυτική Ευρώπη, πχ στη Γερμανία, πως σε σημαντικά χρονικά διαστήματα ΔΕΝ υπάρχει αρκετός ηλεκτρισμός, το είχαμε δει άλλωστε τον περασμένο Απρίλιο να συμβαίνει στην Ελλάδα. Λίγο νωρίτερα ωστόσο μια εξαιρετική ανάλυση εξέταζε την κατάσταση των ανέμων ταυτόχρονα σε εννιά (9) χώρες της Δυτικής Ευρώπης, που τις βλέπουμε στο χάρτη: Δανία, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Βρετανία, Τσεχία και Φινλανδία. Οι εννιά ...
αυτές χώρες καλύπτουν μια έκταση 2,3 εκατ. τετρ. χιλιομέτρων, καθώς εκτείνονται σε μήκος περίπου 2.000 χλμ Α-Δ και περίπου 4.000 χλμ Β-Ν.

Η ανάλυση βασίστηκε στα ετήσια στοιχεία για το 2013 και στο διπλανό διάγραμμα φαίνεται η ωριαία αιολική παραγωγή στην Ισπανία. Υπάρχουν πολλές περίοδοι που η παραγωγή μειώνεται σημαντικά, στο διάγραμμα αριθμούνται 4 τέτοιες περίοδοι .

Προκειμένου να εξεταστεί η ταυτόχρονη συμπεριφορά του ανέμου στις διάφορες χώρες, η ανάλυση επιθέτει στο διάγραμμα της Ισπανίας τα αντίστοιχα διαγράμματα των υπόλοιπων οκτώ χωρών, με τις απαραίτητες διορθώσεις της ζώνης ώρας. Στο διάγραμμα έχουν προστεθεί τα στοιχεία για τη Γερμανία, όπου φαίνεται πως μόνο στην 4η περιοχή κάπως βελτιώνεται η κάλυψη.

Με τον ίδιο τρόπο προστέθηκαν τα στοιχεία για τις υπόλοιπες χώρες και, όπως φαίνεται στο διάγραμμα, η κατάσταση ΔΕΝ βελτιώνεται σημαντικά: όταν φυσά, φυσά παντού κι όταν δεν φυσά, επίσης δεν φυσά παντού. Με τα στοιχεία ωστόσο που έχει κατασκευαστεί το διάγραμμα η πολύ μεγάλη παραγωγή Ισπανίας-Γερμανίας-Βρετανίας ουσιαστικά καλύπτει τις παραγωγές των χωρών με μικρότερη παραγωγή, όπως η Φινλανδία και η Τσεχία, όπου μπορεί πράγματι να φυσούσε.

Για το λόγο αυτό συντάχθηκε ένα νέο διάγραμμα, για τη βύθιση της παραγωγής το Φεβρουάριο, στο οποίο η μέγιστη παραγωγή μιας χώρας ορίζεται ως 100% και η ελάχιστη ως 0%, ανεξαρτήτως του ύψους της παραγωγής. Πχ το 100% της Γερμανίας αντιστοιχεί σε 26.000MW,  ενώ το 100% της Φινλανδίας αντιστοιχεί σε μόλις 222MW. Η αθροιστική λοιπόν συνεισφορά των 9 χωρών στο διάγραμμα έχει ως μέγιστο το (9x100%=)900%, αλλά στις 8 Φεβρουαρίου 2013 φυσούσε κάπως -κι εκεί όχι πολλά πράγματα- μόνο στην Ιρλανδία. Και οι αριθμοί στο χάρτη της αρχής δείχνουν πόσο % ήταν η παραγωγή στις 5πμ της 8ης Φεβρουαρίου 2013, η κατάσταση στην ηπειρωτική Ευρώπη ήταν απελπιστική, 0% στη Φινλανδία, 1% στη Γερμανία, 2% στη Δανία, 3% σε Γαλλία και Ισπανία. Μόνο σε Βρετανία και Ιρλανδία κάπως γυρνούσαν οι φτερωτές, κι εκεί ωστόσο μια μέτρια κατάσταση. Όταν ο άνεμος δεν φυσά, πρέπει να υπάρχει υποστήριξη από άλλες πηγές, αποθήκευση σε ταμιευτήρες υδροηλεκτρικών λένε κάποιοι, αλλά πόσο μεγάλοι πρέπει να είναι οι ταμιευτήρες για να δώσουν ρεύμα ταυτόχρονα σε Ισπανία-Γαλλία-Γερμανία; Και πόσα καλώδια πρέπει να υπάρχουν για να μεταφέρουν αυτό το ρεύμα; Κι αν υποθέσουμε πως κάπου θα βρεθούν -που δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν- πόσο κοστίζει όλο αυτό το εγχείρημα; Και τέλος, ποιοί κερδίζουν απ' όλα αυτά τα δίκτυα που απαιτούνται; Μήπως πάλι πχ στη Siemens και την ABB καταλήγουμε; 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Το συνδυασμένο διάγραμμα των εννιά χωρών δείχνει πως η έντονη μεταβλητότητα με τις πολλές κορυφές δεν αμβλύνεται, αντίθετα η κατάσταση χειροτερεύει: η ενσωμάτωση αυτής της τυχαίας αιολικής παραγωγής στο κοινό Ευρωπαϊκό δίκτυο θα γίνεται συνεχώς όλο και πιο δύσκολη τεχνικά, όλο και πιο ακριβή οικονομικά, καθώς αυξάνονται οι ποσότητες τυχαίου ρεύματος που θα πρέπει ν' απορριφθεί. Όλο και μεγαλύτερες επεκτάσεις των δικτύων θα απαιτούνται, όλο και περισσότεροι μετασχηματιστές μετατόπισης φάσης θα εμφανίζονται στα σύνορα, για να προστατεύσουν τα δίκτυα απ' την τοπική υπερφόρτωση. Το Ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο θα μετατραπεί σε σύγχρονο πίθο των Δαναΐδων, που θα πρέπει ν' απορροφά συνεχώς όλο και περισσότερους πόρους, χωρίς να διασφαλίζει καν την ηλεκτροδότηση των λαών. Θα διασφαλίζει όμως την κερδοφορία εντελώς συγκεκριμένων εταιρειών, σε βάρος άλλων τομέων των χωρών, πχ της υγείας και της παιδείας.

Και οι "ρύποι", το CO2, για το οποίο υποτίθεται πως πρέπει να βάλουμε αιολικά; Ε, αυτό το έχουμε ήδη πει, όσα αιολικά και Φ/Β κα να βάλει η Γερμανία κι όλη η Ευρώπη δεν πρόκειται να κάνουν κάτι ουσιαστικό με το CO2, αυτό το μειώνει μόνο η ύφεση και ο ήπιος χειμώνας. Το πολύ-πολύ να κλείσουν κανένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο φυσικού αερίου για να πουλήσουν το αέριο στη δική του αγορά, μια που για να έχουν ηλεκτροδότηση κατασκευάζουν νέα εργοστάσια που θα καίνε κάρβουνο, εκεί ακριβώς όπου έχουν εγκατεστημένες τις ανεμογεννήτριες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου