Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Απ' το "Schmutziger Irrtum" στο "Utterly disastrous”: πανθομολογούμενη η αποτυχία της Energiewende.

Πριν λίγες μέρες ο Σκουρλέτης ενέκρινε περιβαλλοντικούς όρους για ένα ακόμη αιολικό πάρκο, ισχύος 225MW, στη Νότια Εύβοια αυτή τη φορά, μάλλον με βάση μια απ' τις άδειες που είχε μοιράσει αφειδώς η ΡΑΕ την εποχή Μπιρμπίλη-Μανιάτη. Υπάρχει ακόμα σε ισχύ η καταστροφική ενεργειακή πολιτική της "πράσινης ανάπτυξης" του ΓΑΠ, με 40% ηλεκτρισμό από ΑΠΕ το 2020, περιορισμό του εγχώριου λιγνίτη και αύξηση του εισαγόμενου φυσικού αερίου, υπάρχει ακόμα σε ισχύ η Υπουργική απόφαση της Μπιρμπίλη για 7.500MW αιολικά μέχρι το 2020 και υπάρχουν "εκεί έξω" άδειες για μερικές χιλιάδες MW από ΑΠΕ, αυτές που μοίραζε "ελαφρά τη καρδία" η ΡΑΕ κι έκαναν μέχρι και τον ΑΔΜΗΕ πέρυσι να αγανακτήσει και να πει "φτάνει πια, μη δίνετε τις άδειες σαν φέιγ βολάν, δεν υπάρχει τεχνική και οικονομική δυνατότητα να συνδεθούν όλα αυτά τα έργα στο σύστημα".  

Περιμένουμε πάντα να δούμε μια διαφορετική ενεργειακή πολιτική, που θα βασίζεται στην αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πόρων κι όχι στην ανάγκη εξυπηρέτησης της Γερμανικής και Δανέζικης βιομηχανίας. Πολιτική που θα ξεκινά απ' την κατάργηση της πιο πάνω Υπουργικής Απόφασης, καθώς η υποχρέωση της χώρας για το στόχο του 2020 είναι εφικτή χωρίς τα παρανοϊκά 7.500MW, χωρίς να ξοδέψουμε δισεκατομμύρια ευρώ που δεν τα έχουμε και τα δανειζόμαστε με καθεστώς μνημονίων.

Την ώρα που στην Ελλάδα η αδράνεια του συστήματος δείχνει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει στην άκριτη αντιγραφή της ενεργειακής πολιτικής της Γερμανίας με τις ΑΠΕ, στην ...
ίδια τη Γερμανία πληθαίνουν οι φωνές για τα αδιέξοδα της Energiewende. Είχαμε δει τον περασμένο Δεκέμβριο έναν απ' τους πλέον αρμόδιους σε θέματα Κλιματικής & Ενεργειακής Πολιτικής, τον εκτελεστικό διευθυντή του Agora Energiewende να παραδέχεται ξεκάθαρα πως "Wir haben uns geirrt bei der Energiewende. Nicht in ein paar Details, sondern in einem zentralen Punkt. Die vielen neuen Windräder und Solaranlagen, die Deutschland baut, leisten nicht, was wir uns von ihnen versprochen haben. Wir hatten gehofft, dass sie die schmutzigen Kohlekraftwerke ersetzen würden, die schlimmste Quelle von Treibhausgasen. Aber das tun sie nicht." - Κάναμε λάθος στην ενεργειακή μετάβαση. Όχι σε μερικές λεπτομέρειες, αλλά σε ένα κεντρικό σημείο. Οι πολλές νέες ανεμογεννήτριες και ηλιακοί συλλέκτες, στους οποίους βασίζεται η Γερμανία, δεν κάνουν αυτά που αναμέναμε από αυτούς. Ελπίζαμε ότι θα αντικαταστήσουν τα βρώμικα εργοστάσια άνθρακα, τη χειρότερη πηγή των αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά δεν το κάνουν."

Αυτή η παραδοχή έγινε απ' τις στήλες της εφημερίδας Die Zeit, που έβαλε τον πολύ εύγλωττο τίτλο "Schmutziger Irrtum" (Βρώμικο σφάλμα). Και η ομολογία της αποτυχίας ήταν ακόμα πιο ξεκάθαρη: "Κανείς δεν ήθελε να ξέρει πως η Energiewende δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει, καθώς γύρω απ' τις ΑΠΕ έχει στηθεί ένα πολιτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα τα τελευταία χρόνια. Τα προβλήματα γύρω απ' τις ΑΠΕ πρέπει να εμφανίζονται ως επιλύσιμα, προκειμένου να συνεχίζονται οι επιδοτήσεις. Ο ενθουσιασμός για την "πράσινη μετάβαση" κι ο ενθουσιασμός για τις επιχειρήσεις της "πράσινης μετάβασης" πλέον δεν διαφέρουν."

Το "Schmutziger Irrtum" ωστόσο είναι μάλλον επιεικής έκφραση, σε σχέση με το "utterly disastrous” (σκέτη καταστροφή, εντελώς καταστροφική), που είναι ο νέος, χθεσινός, χαρακτηρισμός για την Energiewende. Το χαρακτηρισμό έδωσε ο Γερμανός οικονομολόγος Clemens Fuest, επικεφαλής του Ινστιτούτου ZEW στο Μανχάιμ, ο οποίος πρόκειται να διαδεχθεί τον ερχόμενο Απρίλιο τον Hans Werner Sinn στην προεδρία του Συμβουλίου Οικονομολόγων IFO.

If you look at the objectives — security of energy supply, environmental issues and affordable prices — the policy fails in all these dimensions. - Αν δούμε τους στόχους - ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, περιβαλλοντικά θέματα και προσιτές τιμές - η πολιτική αποτυγχάνει σε όλες αυτές τις διαστάσεις" είπε ο Fuest στους Financial Times, όπως βλέπουμε στην εικόνα. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν τα αδιέξοδα της Energiewende, αλλά οι πολιτικοί λένε πως όλα βαίνουν καλώς και προφανώς το "κλειδί" βρίσκεται στις ψήφους που εξασφαλίζουν οι περίφημες "πράσινες θέσεις εργασίας", αυτές που επιδοτούν αδρά οι Γερμανοί καταναλωτές, προκειμένου να εξάγει ανεμογεννήτριες και Φ/Β η Γερμανική βιομηχανία σ' όλο τον κόσμο.

Το άλλο "καμάρι" της Γερμανικής βιομηχανίας, ο Όμιλος VW, πρόσφατα αποδείχθηκε πως κορόιδευε ασύστολα όλο τον πλανήτη, εξάγοντας με πλαστά πιστοποιητικά αυτοκίνητα που εκπέμπουν απαγορευτικά επίπεδα οξειδίων του αζώτου. Οι πωλήσεις έχουν λογικά υποστεί πλήγμα, οπότε κάποιες θέσεις εργασίας μπαίνουν σε κίνδυνο. Αντέχει η Γερμανία να χάνει θέσεις εργασίας κι απ' τη βιομηχανία των ΑΠΕ; Ε, κάπου εκεί έρχεται η κριτική της κυβερνητικής πολιτικής απ' τον Fuest: "η τωρινή κυβέρνηση εστιάζει μόνο σε κάποιες αναδιανεμητικές πολιτικές, όπως το ελάχιστο ημερομίσθιο ή η ρύθμιση των ενοικίων. Αλλά δεν ενδιαφέρεται αρκετά για την ανάπτυξη, ιδιαίτερα την εγχώρια ανάπτυξη." Κι αυτό είναι ίσως ένα σημείο με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον κι απ' όσα είπε για την Energiewende, καθώς αν αυξηθεί η ανάπτυξη στη Γερμανία θα τραβήξει μαζί της κι όλη την Ευρωζώνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου