Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Δεν φαντάζεστε ποια αξιόπιστη ΑΠΕ μπαίνει το 2016 σε εμπορική εφαρμογή!

Τα τελευταία χρόνια η προπαγάνδα περί "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής" έχει εξελιχθεί σε προπαγάνδα υπέρ συγκεκριμένων τεχνολογιών, των αιολικών και των Φ/Β. Και δεν ξεχνούμε πως σ' αυτή την προσπάθεια έχουν επιστρατευτεί όλες οι εφεδρείες του συστήματος, καθώς πέρυσι μέχρι και ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε να μειωθούν οι επενδύσεις στο κάρβουνο και στα ορυκτά καύσιμα και ν' αυξηθούν αυτές στις ΑΠΕ, παραβλέποντας τεχνολογίες όπως το CCS ή τα πυρηνικά, που έχουν επίσης μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.

Το πρόβλημα της τυχαιότητας της παραγωγής, που έχουν τόσο τα αιολικά όσο και τα Φ/Β, δεν το έχουν άλλες ΑΠΕ, όπως η γεωθερμία, η βιομάζα, το βιοαέριο, τα υδροηλεκτρικά. Αλλά η εξέλιξη της τεχνολογίας των ασθενών ρευμάτων και της μικροηλεκτρονικής φαίνεται πως δίνει τη δυνατότητα ν' αξιοποιηθεί μια πρωτοεμφανιζόμενη, πολλά υποσχόμενη και εξαιρετικά αξιόπιστη ΑΠΕ, που είναι η ...
θερμότητα του ανθρώπινου σώματος.

Η πρώτη εμπορικά διαθέσιμη εφαρμογή αναμένεται να βγει στην αγορά περί το Φεβρουάριο 2016 και είναι ένας μίνι φακός με λάμπα led 5mm, που λειτουργεί χωρίς μπαταρία, μόνο με τη θερμότητα του δακτύλου που πιέζει την επιφάνεια του φακού, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο:


Η εφαρμογή έχει μια μικρή θερμοηλεκτρική γεννήτρια, που εκμεταλλεύεται τη θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στο ανθρώπινο σώμα και στο περιβάλλον, προκειμένου να παράγει ρεύμα 15mA/3V, αρκετό για να ανάψει τη λάμπα led. Αν η θερμοκρασιακή διαφορά είναι αρκετή για παραγωγή και περισσευούμενου ρεύματος, αυτό αποθηκεύεται σε ένα μικροπυκνωτή. Το σώμα του φακού κατασκευάζεται από αλουμίνιο ή τιτάνιο και ο φακός ζυγίζει 35g στην πρώτη περίπτωση και 45g στη δεύτερη, ενώ αντίστοιχες είναι οι τιμές, $35 με αλουμίνιο και $45 με τιτάνιο. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Μπορεί η εφαρμογή ν' ακούγεται ως περιορισμένης χρήσης -τι είναι άλλωστε ένας μίνι φακός;- στην πραγματικότητα ωστόσο ανοίγει το δρόμο για ένα κόσμο με λιγότερες μπαταρίες κι αυτό είναι κάτι το πραγματικά αειφόρο: οι μπαταρίες απαιτούν υλικά για να κατασκευαστούν, έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και καταλήγουν κατά κανόνα στα σκουπίδια, επιβαρύνοντας το περιβάλλον.

Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες ανεμογεννήτριες περιμένουν στη σειρά για αποσυναρμολόγηση, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα διαχείρισης υλικών, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες Φ/Β πάνελ  σταδιακά θα συμπληρώνουν το όριο ζωής τους και θα χρειάζονται αποξήλωση, πόσο αειφορικό είναι το "πράσινο τίποτα"; Στο τέλος θα δημιουργήσουν μάλιστα και μια νέα γενιά "πράσινων" θέσεων εργασίας, αυτές που θα μαζεύουν τα "πράσινα" σκουπίδια της κλιματικής παράνοιας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου