Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Ο "πόνος" του WWF για τη χρηματοδότηση της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 και το ΕΤΜΕΑΡ


Είδαμε χθες πως το WWF "το έπιασε ο πόνος" για τη χρηματοδότηση της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 και με επιστολή στο νέο ΥΠΑΠΕΝ Παν. Σκουρλέτη προσπαθεί ακόμα και την τελευταία στιγμή να υπονομεύσει την επένδυση, τη στιγμή που η επένδυση βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, καθώς έχουν πια εκδοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες και τον επόμενο μήνα μπαίνουν τα θεμέλια.

Μια λοιπόν που το πρόβλημά τους είναι η χρηματοδότηση και τα λεφτά που καλείται να εκταμιεύσει άμεσα η ΔΕΗ, να προτείνουμε μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, για να προστατεύσουμε και την επένδυση και το δημόσιο χρήμα. Το διάγραμμα που φαίνεται στην εικόνα ...
προέρχεται απ' την παρουσίαση του Προέδρου της ΔΕΗ στην τελευταία Γενική Συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης στις 13/7/15 και δείχνει την εξέλιξη του ΕΤΜΕΑΡ (μαζί με ΦΠΑ) κατά τα χρόνια 2011-2015, χρόνια που η χώρα στενάζει στο καθεστώς των μνημονίων. Κάντε μια απλή πρόσθεση:

106+371+693+1.065=2.235 εκατομμύρια ευρώ

είναι τα λεφτά που βγήκαν μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια απ' τις τσέπες όλων μας στα πλαίσια της μεγάλης ληστείας, που εξελίσσεται σε βάρος των πολιτών, στα πλαίσια της θεωρίας της "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής". Λεφτά που βγήκαν απ' τις τσέπες των πολιτών μέσα στα χρόνια της χρεοκοπίας της χώρας, απ' τις τσέπες πολιτών που βυθίζονται όλο και περισσότερο σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας. Λεφτά που ζητήθηκαν από ανέργους, από χαμηλοσυνταξιούχους, απ' όλους αυτούς που δεν είχαν πια να πληρώσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού και είδαν τη σύνδεσή τους να διακόπτεται, για ν' ακούν κι από πάνω τον ανεκδιήγητο Ταμήλο της ΝΔ να τους λέει πως το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό και μπορούν να γυρίσουν στα χωριά, για να ζουν με κεριά και γκαζόλαμπες

Τα 2.235 εκατομμύρια ευρώ έφταναν και περίσσευαν για να χρηματοδοτηθεί πλήρως όχι μόνο η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, αλλά και η άλλη νέα λιγνιτική μονάδα, η Μελίτη ΙΙ, αυτή που είχε δημοπρατηθεί επί Αθανασόπουλου κι από τότε ξεχάστηκε στα συρτάρια, μαζί με το πολύπαθο λιγνιτωρυχείο της Βεύης. Βλέπετε, η επιλογή του σάπιου πολιτικού συστήματος ήταν να κατευθύνει τα χρήματα των πολιτών στα αιολικά και τα Φ/Β και το φυσικό αέριο, οπότε κατάφεραν να διαλύσουν και την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας και να χρειαζόμαστε πια εισαγωγές ρεύματος. Κι όπως ξέρουμε απ' την περίφημη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ, ακόμα κι αν το 2020 θα έχουμε βάλει τα 7.500MW αιολικών που ονειρευόταν η Μπιρμπίλη κι ο Μανιάτης (τα 2.500MW Φ/Β του 2020 τα έχουμε ήδη βάλει από πέρυσι), η μόνη περίπτωση να έχουμε ρεύμα το βράδυ είναι να έχει ολοκληρωθεί η Πτολεμαΐδα 5. Να θυμίσουμε πως το Δεκέμβριο 2014 είχαμε "μόλις" 1.978MW αιολικών εγκατεστημένα, "υπολείπονται" -θεωρητικά- να εγκατασταθούν ακόμα 5.522MW, οπότε κάντε το λογαριασμό τι "κοστούμι" μας ετοίμαζαν με το ΕΤΜΕΑΡ για κάθε επόμενο χρόνο μέχρι το 2020 και μάλιστα χωρίς καν στο τέλος να έχουμε ρεύμα το βράδυ!!!

Να το βάλουν λοιπόν καλά όλοι στο μυαλό τους: το πρώτο και κύριο ζητούμενο είναι να έχει η χώρα ρεύμα και να το εξασφαλίζει με τις δικές της δυνάμεις, όχι με εισαγωγές αερίου ή ηλεκτρισμού. Και ναι, όντως, τα πράγματα είναι όπως το είχε πει ο ΓΑΠ το 2009: "Λεφτά, υπάρχουν!" Να τα, πιο πάνω είναι 2.235 εκατ. ευρώ. Μόνο που χρειάζεται μια κυβέρνηση που να κάνει τις κατάλληλες δρομολογήσεις των επενδύσεων, ο ΓΑΠ δεν το έκανε ποτέ και κατάφερε να εξαφανίσει απ' το πολιτικό προσκήνιο μια οικογενειακή παράδοση ενός αιώνα. Και δεν νομίζω πως χρειάζεται να σας πω εγώ πού συνεχίζουν να πηγαίνουν τα λεφτά, ακόμα και με τη νέα κυβέρνηση του Συριζα, που προς το παρόν έχει πίστωση χρόνου. Θα συνεχίσει να έχει όμως πίστωση χρόνου μόνο αν σύντομα δώσει στους πολίτες δείγματα ειλικρινούς διάθεσης να κόψει τα δεσμά που έχει επιβάλλει η ολιγαρχία στη χώρα και περιμένουμε όλοι να δούμε τι θα γίνει καταρχήν με τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και τις κρατικές διαφημίσεις.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Λεφτά για την Πτολεμαΐδα 5 μας λέει το WWF πως δεν υπάρχουν ή κι αν τα βρούμε δεν πρέπει να τα δώσουμε, αντίθετα θέλει να τα δώσουμε σε "πράσινες μπούρδες", που δεν ηλεκτροδοτούν από μόνα τους τίποτα χωρίς υποστήριξη απ' τις θερμικές μονάδες. Λεφτά για τη Μελίτη ΙΙ δεν υπάρχουν και ΝΔ-Πασοκ-Τρόικα μας έλεγαν να τη δώσουμε σε ιδιώτες να την κάνουν, αλλά μόνο τα λεφτά που πληρώσαμε για το ΕΤΜΕΑΡ το 2014, τα 1.065 εκατ. ευρώ, έφταναν και περίσσευαν για να κάνουμε τη Μελίτη ΙΙ. Λεφτά για τα δίκτυα και τον ΑΔΜΗΕ δεν υπάρχουν και πρέπει, με τις ευλογίες των δανειστών, να τον ξεπουλήσουμε σε άλλο ένα κρατικοδίαιτο "επενδυτή", γιατί όχι π.χ. στην Κοινοπραξία ENERGA & HELLAS POWER! Να τα ξεπουλήσουμε όλα για πληρώνουμε το ΕΤΜΕΑΡ, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν κάποιες "περιβαλλοντικές" οργανώσεις με "αδιευκρίνιστα κίνητρα"! 

Περιμένουμε λοιπόν απ' το νέο ΥΠΑΠΕΝ Παν. Σκουρλέτη να βαδίσει στον ίδιο δρόμο, που βάδιζε κι ο Παν. Λαφαζάνης, να αφήσει κατά μέρος τις "πρασινάδες" και να ασκήσει μια πολιτική καθαρής στήριξης της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής. Γιατί μόνο ο λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός, μπορεί να εξασφαλίσει την ηλεκτροδότηση της χώρας, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους Έλληνες, να βάλει τις βάσεις για μετάβαση στην εποχή του δικού μας φυσικού αερίου, αυτού της Κρήτης, αν κάποτε καταφέρουμε να το βγάλουμε. Κι όταν το βγάλουμε, θα είναι πολύ πιο εύκολο και οικονομικό να ηλεκτροδοτήσουμε τη χώρα με συνδυασμό του Ελληνικού ήλιου και του Ελληνικού αερίου, πάντα βέβαια έχοντας ως βάση τον Ελληνικό λιγνίτη. 

Τα αιολικά; Στη χώρα που διέδωσε στα πέρατα της οικουμένης τη θυσία της Ιφιγένειας, επειδή για ατελείωτες μέρες δεν έλεγε να φυσήξει, τα χαρίζουμε στη Μπιρμπίλη και στο Μανιάτη. Και στο WWF με τους συνοδοιπόρους τους, που ας δοκιμάσουν επιτέλους να ηλεκτροδοτήσουν τα γραφεία τους με τα αιολικά και να αποκοπούν απ' το δίκτυο της ΔΕΗ. Ε, δεν τους χρειάζεται όλους τους ένας Ταμήλος, να τους στείλει για γκαζόλαμπες;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου