Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Βρετανία: "απελευθερωμένη" αγορά ηλεκτρισμού, πολλοί "ανταγωνιστές", αλλά γιατί θα μείνουν από ρεύμα;

Σ' αυτό το ιστολόγιο έχουμε γράψει αρκετές φορές για την υπέροχη, "απελευθερωμένη" αγορά ηλεκτρισμού της Βρετανίας, όπου 34 πάροχοι "ανταγωνίζονται" μεταξύ τους, με τον ανταγωνισμό τους να καταλήγει τελικά, ως συνήθως, σε βάρος των καταναλωτών. Κι επειδή όλη η κοινωνία είναι περισσότερο ή λιγότερο συνδεμένη με τον ηλεκτρισμό, τα "ωραία" που συμβαίνουν με τον ηλεκτρισμό στη Βρετανία αποβαίνουν τελικά σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 2014 "Winter Outlook 2014/15", που ήταν μια μελέτη επάρκειας και περιθωρίων ασφαλείας του ηλεκτρικού συστήματος για να αντιμετωπίσει τον ψυχρό Βρετανικό χειμώνα, είχε διαπιστωθεί πως τα περιθώρια ασφαλείας έναντι ενός μπλακ άουτ εμφανίζονταν να είναι μόλις 4,1%, τα χαμηλότερα εδώ και αρκετά χρόνια. Η μελέτη είχε συνταχθεί απ' το διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς National Grid και παραδοσιακά παίρνει υπόψη της τέσσερεις τομείς πιθανής μεταβλητότητας (τη ζήτηση του δικτύου, τη μεταβλητότητα της συμβατικής παραγωγής ηλεκτρισμού, τη μεταβλητότητα των ανέμων και τη ροή ενέργειας από τις διασυνδέσεις με άλλες χώρες). Τα ευρήματά της είχαν αποτελέσει αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης, καθώς είχαν παρουσιαστεί λίγους μόλις μήνες πριν τις εκλογές του Μαΐου 2015.

Οι εκλογές έγιναν, οι Συντηρητικοί του Κάμερον κέρδισαν μια αναπάντεχη αυτοδυναμία και στις 15 Ιουλίου το National Grid έδωσε στη δημοσιότητα τα Future Energy Scenarios (FES) 2015, όπου τα περιθώρια ασφαλείας του συστήματος ηλεκτρισμού για το χειμώνα 2015/16 έχουν κυριολεκτικά ...
"πατώσει", καθώς μπορεί να πέσουν στο μόλις 1,2%, πολύ πιο χαμηλά απ' το πολυσυζητημένο περυσινό 4,1%. Για το χειμώνα 2016/17 η κατάσταση είναι ακόμη πιο αβέβαιη, καθώς ο δείκτης αναμενόμενης απώλειας φορτίου (LOLE) έχει αυξηθεί σημαντικά και κυμαίνεται από 2 έως 15 ώρες, συγκρινόμενος με τις 0-3 ώρες της αντίστοιχης περυσινής εκτίμησης (στη Βρετανία η αποδεκτή τιμή του δείκτη LOLE είναι έως 3 ώρες/έτος, δηλ. 3 ώρες χωρίς ρεύμα ανά έτος). 

Η ασκούμενη ενεργειακή πολιτική, βασισμένη στις Ντιρεκτίβες της ΕΕ για προώθηση των ΑΠΕ, οδηγεί σε συνεχή τα τελευταία χρόνια μείωση των περιθωρίων ασφαλείας και η Βρετανία βρίσκεται σε "καλό" δρόμο για να χάσει την ασφάλεια εφοδιασμού της. Τόσο χαμηλά περιθώρια ασφαλείας δεν γίνονται αποδεκτά, οπότε το National Grid έσπευσε να προκηρύξει την "προμήθεια υπηρεσιών εφεδρικής ισχύος" για 2,56GW και την "προμήθεια υπηρεσιών μείωσης κατανάλωσης" σε ενεργοβόρες βιομηχανίες τις ώρες αιχμής, ανεβάζοντας το περιθώριο ασφαλείας στο 5,1%.

Και πάμε στο κρίσιμο ερώτημα: ποια είναι τα εργοστάσια που θα δώσουν αυτά τα επιπλέον 2,56GW (ισοδύναμα με 4 φορές το δικό μας νέο λιγνιτικό Πτολεμαΐδα 5 ή 3 φορές τη θηριώδη νέα μονάδα φυσικού αερίου Μεγαλόπολη 5). Πρόκειται για εργοστάσια που ασφαλώς ήδη υπάρχουν, δεν προλαβαίνουν να κατασκευαστούν νέα. Πρόκειται επίσης για εργοστάσια που δεν λειτουργούν, αλλά μπορούν να είναι σε ετοιμότητα στο ζητούμενο χρόνο. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ήδη το απαραίτητο έμπειρο κι εξειδικευμένο προσωπικό κι έχουν γίνει οι απαραίτητες συντηρήσεις. Αλλά, εδώ έρχεται το μεγάλο "Αλλά", ένα εργοστάσιο δεν μπορεί να λειτουργεί επί ζημία, επομένως στους 1-2 μήνες που θα χρειαστεί να δουλέψει θα πρέπει πρακτικά να βγάλει τα έξοδά του για όλο το χρόνο. 

Ε, κάπως έτσι τελικά εκτοξεύεται η δαπάνη για τους καταναλωτές, που καλούνται να πληρώνουν εργοστάσια για να κάθονται όλο το χρόνο, μήπως και χρειαστούν για 1-2 μήνες μέσα στο καταχείμωνο, για να υπάρχει "ανταγωνισμός". Και κάπως έτσι έφθασε το 77% των εταιρειών να δηλώνει το 2014 πως ανησυχεί σοβαρά για την ασφάλεια εφοδιασμού με ηλεκτρισμό. Η ηλεκτρική ενέργεια, το κοινωνικό αγαθό που έχει τη μοναδική ιδιαιτερότητα να μην αποθηκεύεται, αλλά η παραγωγή να πρέπει να εξασφαλίζει σε κάθε στιγμή τη ζήτηση και να παρακολουθεί τις μεταβολές της, δεν προσφέρεται για νεοφιλελεύθερα πειράματα, που καταλήγουν να εκτοξεύουν το κόστος για τον τελικό καταναλωτή. Και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Βρετανία έχει καταφέρει να έχει προ φόρων το 2ο πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη, πίσω μόνο από την γειτονική της Ιρλανδία.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Όσο θ' αυξάνεται η διείσδυση των αιολικών και Φ/Β στη Βρετανία, τόσο θα αναγκάζονται να κλείσουν τα παραδοσιακά θερμικά εργοστάσια. Όσο θα μειώνονται τα παραδοσιακά θερμικά εργοστάσια τόσο θα μειώνονται τα περιθώρια ασφάλειας του συστήματος, καθώς τα αιολικά και Φ/Β δεν παρέχουν συνεχώς σταθερή κι αξιόπιστη ισχύ, το βασικό ζητούμενο ενός οποιουδήποτε συστήματος ηλεκτροδότησης. Όλο και περισσότερο η Βρετανία θα εξαρτάται από τις εισαγωγές απ' την ηπειρωτική Ευρώπη, αναδεικνύοντας τις καλωδιακές διασυνδέσεις σε βασικό παράγοντα ασφάλειας του νησιού. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα άλλη μια φορά στα 4 σενάρια που εξέτασε το National Grid στα Future Energy Scenarios (FES) 2015, όπου στα τρία η Βρετανία εισάγει ενέργεια, ενώ στο σενάριο Gone Green, με μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ γίνεται εξαγωγός, καθώς πρέπει ν' απορρίπτει το τυχαίο αιολικό & Φ/Β ρεύμα στην ηπειρωτική Ευρώπη. Γι' αυτό άλλωστε το National Grid, μόλις άκουσε για δημοψήφισμα εξόδου της Βρετανίας απ' την ΕΕ, έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: ο Διευθύνων Σύμβουλος δήλωσε στο Reuters πως έξοδος απ' την ΕΕ δεν μπορεί να σημάνει κι έξοδο απ' την αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ, οι καλωδιακές διασυνδέσεις με την ηπειρωτική Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας και χρειάζονται κι άλλες. 

Τα νέα ανθηρά και πολλά υποσχόμενα επαγγέλματα στη Βρετανία, και σ' όλη άλλωστε την Ευρώπη, είναι ο "αεριτζής" μεταπωλητής ηλεκτρισμού κι ο "αεριτζής" χρηματιστής ηλεκτρισμού. Άλλος ένας τρόπος για να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι κι οι φτωχοί φτωχότεροι στην "αεριτζήδικη" Γερμανική Ευρώπη που ζούμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου