Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Η αγορά προβλέπει: πόση θα είναι η μέση τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 έως το 2020; Και πόση έως το 2030;

Από την 1/1/2013 τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής αγοράζουν το σύνολο των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που χρειάζονται, σε μια προσπάθεια να γίνει τεχνητά πιο ακριβή η ηλεκτροπαραγωγή με ορυκτά καύσιμα και να δοθεί ώθηση στην αγορά των ΑΠΕ. Έχουμε πει από τις πρώτες αναρτήσεις αυτού του ιστολόγιου ότι η αγορά των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 ήταν μέχρι πέρυσι νεκρή, καθόσον η ύφεση στην Ευρώπη μείωσε τη ζήτηση για δικαιώματα και στη συνέχεια ο ήπιος χειμώνας και η διείσδυση των ΑΠΕ μείωσαν την κατανάλωση φυσικού αερίου. Η μόνη περίπτωση να αυξηθεί η τιμή των δικαιωμάτων είναι η συστηματική χειραγώγηση της αγοράς, με τεχνητή απόσυρση δικαιωμάτων, το λεγόμενο backloading, που τελευταία άλλαξε και όνομα και αναφέρεται πλέον σαν Market Stability Reserve. 

Θυμίζουμε πως πριν μερικά χρόνια τα παπαγαλάκια της "πράσινης ανάπτυξης" μας πιπίλιζαν το μυαλό πως "ο λιγνίτης από το 2013 και μετά δεν θα είναι πια το φθηνό καύσιμο, λόγω των ρύπων που θα πρέπει να πληρώνουμε στο Διεθνές Χρηματιστήριο Ρύπων που μπορεί και να ξεπεράσουν ανά έτος το ένα δισεκατομμύριο ευρώ." Και στις εκτιμήσεις του Οδικού Χάρτη για το 2050, που είχε παρουσιάσει το Μάρτιο 2012 το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να δικαιολογήσει τις επιλογές του για εξοβελισμό του λιγνίτη απ' το ενεργειακό ισοζύγιο, είχε χρησιμοποιήσει ως μεθόδευση την τιμή των €20/τόνο CO2 για το 2020 και ανοδικά στη συνέχεια. Τίποτα απ' αυτά δεν επαληθεύτηκε και οι αρχικά πολύ υψηλές τιμές δικαιωμάτων (άνω των 30€/τόνο) γρήγορα υποχώρησαν. Στις αρχές μάλιστα του 2014 η τιμή κατέρρευσε κάτω απ’ τα 3€/τόνο, αλλά κανείς ...
απ' το σάπιο πολιτικό σύστημα δεν ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη απ' τους πολίτες.

Πέρυσι είχαμε δημοσιεύσει στις 12/6 τα αποτελέσματα της 9ης έρευνας GHG Market Sentiment Survey 2014 της International Emissions Trading Association (ΙΕΤΑ), μεταξύ συμμετεχόντων στην αγορά δικαιωμάτων. Η έκθεση προέβλεπε πως η τιμή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 10€/t και θα κυμαίνεται μεταξύ 5-10€/t μέχρι το 2020. Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα να δούμε τη φετινή, 10η έκθεση “GHG Market Sentiment Survey 2015”, σύμφωνα με την οποία, οι συμμετέχοντες στην έρευνα για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια προβλέπουν αύξηση της τιμής και βλέπουν τη μέση τιμή του δικαιώματος στην Ευρώπη στα 10,79€/τόνο για την περίοδο 2013-2020 («Φάση ΙΙΙ»). Η τιμή αυτή είναι αυξημένη κατά 2,5€/τόνο σε σχέση με την τιμή που προέβλεπε η αντίστοιχη περυσινή έκθεση και αντανακλά την αίσθηση πως η Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Παρίσι θα καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα για μια παγκόσμια συμφωνία μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ωστόσο οι συμμετέχοντες στην έρευνα προέρχονται σε ποσοστό 61% από την ΕΕ και 27% από ΗΠΑ-Καναδά και ενδεχομένως να είναι επηρεασμένοι από το κλίμα που διαμορφώνουν τα ΜΜΕ ενόψει της Συνόδου του Παρισιού. Ενδεικτικό είναι το ότι σε ποσοστό άνω του 70% οι συμμετέχοντες στη έρευνα προβλέπουν πως πριν το 2025 η Ιαπωνία, η Αυστραλία, το Μεξικό και η Νότια Αφρική θα έχουν ενεργούς μηχανισμούς φορολόγησης του άνθρακα, κάτι εντελώς αβέβαιο, καθώς η Αυστραλία μόλις πρόσφατα κατήργησε το φόρο άνθρακα, που είχε επιβάλλει το 2011 η προηγούμενη κυβέρνηση Εργατικών/Πρασίνων. Επίσης, το τι θα κάνει η Ιαπωνία, που ήδη επενδύει στο κάρβουνο, εξαρτάται πολύ από την εξέλιξη του προγράμματος επαναλειτουργίας των πυρηνικών της, που τα είχε κλείσει μετά την καταστροφή του εργοστασίου της TEPCO στη Φουκουσίμα.

Μερικά χρόνια πριν, στην αντίστοιχη έρευνα που έγινε το 2008, οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν προβλέψει πως η μέση τιμή της «Φάσης ΙΙΙ» θα ήταν στα 34€/τόνο. Στην πραγματικότητα η μέση τιμή της αγοράς για τους τελευταίους 12 μήνες πριν τη φετινή έρευνα ήταν 6,42€/τόνο. Απόσταση χαώδης, που δείχνει πόσο επισφαλείς είναι πλέον οι προβλέψεις στην Ευρωπαϊκή αγορά. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.


Η φετινή έρευνα έγινε στο διάστημα 21/4 έως 5/5 κι απάντησαν 122 μέλη της ΙΕΤΑ. Αυτό που θα καθορίσει ουσιαστικά την πορεία των τιμών είναι η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα, το  Δεκέμβριο στο Παρίσι. 78% όσων απάντησαν δήλωσαν πως θα επιθυμούσαν στο Παρίσι μια νομικά δεσμευτική συμφωνία γα όλες τις μεγάλες οικονομίες. Άλλο όμως η επιθυμία κι άλλο το τι πράγματι θα συμβεί: μόνο ένας απάντησε πως αυτό θα είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα! Αντίθετα, το 54% όσων απάντησαν συμφωνούν πως το πιο πιθανό αποτέλεσμα του Παρισιού θα είναι υποσχέσεις για μια μη δεσμευτική μείωση εκπομπών απ' τις μεγάλες οικονομίες. Όσοι βέβαια παρακολουθείτε το ιστολόγιο ξέρετε ήδη πως οι "μεγάλες" οικονομίες που οδεύουν ολοταχώς προς το Παρίσι είναι η ...Ανδόρρα, το ...Λιχτενστάιν και η ...Γκαμπόν!  Κι αν το Παρίσι βαδίσει στο δρόμο της Κοπεγχάγης το 2009, η καμπύλη του 2ου σχήματος δεν θα γυρίσει ανοδική, όπως φαίνεται τώρα, αλλά μάλλον θα συνεχίσει την καθοδική πορεία που έχει απ' το 2011 και θα χρειαστεί πολύ "άγρια" χειραγώγηση απ' την Κομισιόν για να ξαναπάρει "τα πάνω της".

Το Παρίσι λοιπόν αποτελεί σταθμό για πολλά πράγματα και γι' αυτό Μέρκελ και Ομπάμα, βλέποντας τα "σκούρα", κάλεσαν σε βοήθεια τον Πάπα, που θεώρησε καλό να βγάλει "εγκύκλιο" για το κλίμα. Λιγάκι χλωμό όμως το βλέπω να συγκινήσει ο Πάπας τις χώρες  που δεν τήρησαν καν την προθεσμία του Μαρτίου, για να υποβάλουν στον ΟΗΕ τις σκοπούμενες μειώσεις "αερίων του θερμοκηπίου". Πιο πιθανό βλέπω να του απαντήσουν με τη γνωστή Ελληνική παροιμία: "Ή παπάς, παπάς ή ζευγάς, ζευγάς".

Εκεί πάντως που ακόμα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη η εικόνα είναι στο πόσο πρέπει να αυξηθεί η τιμή του δικαιώματος για να ωθήσει αποτελεσματικά τις επενδύσεις σε τεχνολογίες "χαμηλού άνθρακα". Βλέπετε το κάρβουνο έχει την ιδιομορφία να επιμένει να είναι άφθονο και φθηνό και πρέπει να το κάνουν με το ζόρι ακριβό, προκειμένου στη συνέχεια να εμφανίζονται πλασματικά φθηνές οι όποιες ανώριμες και αναποτελεσματικές τεχνολογίες, που εξασφαλίζουν ωστόσο τεράστια κέρδη σ' αυτούς που τις προωθούν. Και ναι μεν η ΙΕΤΑ δίνει μια τιμή 29,60€/τόνο ως την τιμή εκείνη που θα δώσει σαφές "επενδυτικό σήμα", αλλά δείτε στο διπλανό σχήμα τόσο τη μορφή της κατανομής των απαντήσεων όσο και τα μηνύματα που δίνει η έκθεση: "τιμές κάτω απ' τα 25 €/τόνο επηρεάζουν λειτουργικές κι όχι επενδυτικές αποφάσεις" και "η εμπορία εκπομπών από μόνη της δεν εξασφαλίζει μειώσεις αερίων του θερμοκηπίου, μόνο η θέσπιση οροφής τις εξασφαλίζει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου