Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Τι συνδέει τα Σχέδια Ήλιος και Desertec με τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5;


Θυμάστε το περίφημο Σχέδιο Desertec; Το μεγαλεπήβολο σχέδιο, που θα γέμιζε τη Σαχάρα με Φ/Β και θα έστελνε την ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη, για να καλύψει το 20% των αναγκών της μέχρι το 2050; "Καθαρή" ενέργεια, χωρίς εκπομπές CO2. "Ανεξάντλητη", ε, ας μη λέμε και υπερβολές, μόνο όσο λάμπει ο ήλιος. "Φθηνή", αφού "ο ήλιος είναι δωρεάν", αλλά και πάλι ας μη λέμε υπερβολές, τα πάνελ, οι υποσταθμοί και καλώδια μόνο δωρεάν δεν είναι. Πολλές μεγάλες εταιρείες συμμετείχαν στο φιλόδοξο σχέδιο, όπως οι RWE, MunichRe, ABB, Siemens, Enel, Eon, Deutsche Bank, Commerzbank, Bosch, Bilfinger, Audi, Evonik, Shell, Morgan Stanley, IBM, 3M, κλπ. Βασικά Γερμανοί, απ' το Κλάμπ της Ρώμης, που εδρεύει στο Αμβούργο κι όχι στη Ρώμη.

Το σχέδιο αποτέλεσε την κορύφωση της "φούσκας" των ΑΠΕ, καθώς προτάθηκε το 2009. Γρήγορα ωστόσο διαπίστωσαν το ...
ουτοπικό και ανεφάρμοστο του πράγματος, οπότε μία-μία οι εταιρείες άρχισαν να αποχωρούν "με ελαφρά πηδηματάκια" και το Μάιο 2013 έβαλαν την οριστική ταφόπλακα στο σχέδιο. Ξαφνικά συνειδητοποίησαν πως "δεν υπάρχουν δίκτυα μεταφοράς", πως "τα βαθιά νερά της Μεσογείου δημιουργούν τεχνικά προβλήματα στα δίκτυα μεταφοράς", πως "δεν αρκεί η μεταφορά της ενέργειας απ' τη Βόρεια Αφρική στην Ισπανία, καθώς η Ισπανία έχει ήδη πρόβλημα με τις δικές της ΑΠΕ", "η Αφρική χρειάζεται η ίδια την ενέργεια, δεν υπάρχει λόγος να τη στέλνει στην Ευρώπη".

Όσοι λοιπόν επισκεφθούν σήμερα τον ιστότοπο του Desertec Foundation θα διαβάσουν πολλά "ωραία κι απίθανα", όπως "The DESERTEC idea has never been about delivering electricity from Africa to Europe, but to supply companies in desert regions with energy from the sun instead of oil and gas." Ή "The DESERTEC idea has never been about, only providing electricity for households and industry, but also to further the process of desalination, so that sea water could become drinkable." Φυσικά μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ για το Σχέδιο Desertec αποκαλύπτει αμέσως την αλήθεια μέσα απ' την πιο πάνω εικόνα του αρχικού σχεδίου, η οποία εξακολουθεί να παραμένει χωρίς αλλαγές, (μόνο τα ηλιοθερμικά συζητούσαν να αντικαταστήσουν εν μέρει με Φ/Β, όταν διαφάνηκε η μείωση του κόστους των πάνελ): τα όσα γράφουν, για να καλύψουν την πλήρη αποτυχία του σχεδίου, είναι μόνο για γέλια.

Όταν διαφάνηκε πως το Desertec δεν είναι βιώσιμο, οι Γερμανοί θορυβήθηκαν: είχαν επενδύσει πολλά σε εργοστάσια κατασκευής Φ/Β και θα τους έμεναν απούλητα. Μεθοδικοί, ως συνήθως, βρήκαν τη λύση: θα τα βάλουμε στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, που έχει πολύ ήλιο και είναι απ' τη "δική μας" πλευρά της Μεσογείου, δεν χρειάζεται να καλωδιώσουμε τα βαθιά νερά. Τι χρειαζόμαστε; Πρόθυμους πολιτικούς, που να πουλήσουν την ιδέα στους ιθαγενείς. Και δεν ήταν δύσκολο να τους βρουν, ο Σόιμπλε έβαλε την ιδέα και ΓΑΠ-Μπιρμπίλη-Παπακωνσταντίνου έσπευσαν να εξυπηρετήσουν τ' αφεντικά της Ευρώπης: με το ανεκδιήγητο "Σχέδιο Ήλιος" θα βάζαμε  10-12.000MW Φ/Β στην Ελλάδα μέχρι το 2020, για να πουλήσουμε ηλιακό ρεύμα στη Γερμανία. 12.000ΜW ήταν πάρα πολλά για την Ελλάδα, η ζήτηση αιχμής στα παλιά "καλά" χρόνια, προ μνημονίων, μόλις που άγγιζε τα 11.000MW. Μόλις διαπίστωσαν ότι το ρεύμα χρειάζεται δίκτυα και δίκτυα για να φτάσει το ρεύμα στη Γερμανία δεν υπάρχουν, βρέθηκε νέα μεγαλεπήβολη λύση: "λογιστική" εξαγωγή του ρεύματος και στην πραγματικότητα το ρεύμα θα καταναλωνόταν εδώ! "Ξαφνικός θάνατος" για ΟΛΑ, ναι, ΟΛΑ τα λιγνιτικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, τη μέρα θα παρήγαγαν τα Φ/Β και τη νύχτα το φυσικό αέριο, τα λιγνιτικά εργοστάσια δεν είναι "γκαζιέρες", ν' ανεβοκατεβάζουν φορτία ανάλογα με την πορεία του ήλιου ή των σύννεφων. Ο λογαριασμός για τους πολίτες; Απίστευτα εξωφρενικός, το αέριο είναι και εισαγόμενο και πανάκριβο!

Και υπήρχε κι ένα ακόμη, "μικρό" πρόβλημα: οι τιμές του Φ/Β ρεύματος στη Γερμανία ήταν πάντα πολύ χαμηλότερες απ' τις τιμές στην Ελλάδα. Δεν μπορούσε μ' αυτές τις τιμές να προχωρήσει το σχέδιο, οπότε, μετά το Desertec χάσαμε άδοξα και το Ήλιος. Κι έμειναν πάλι απούλητα τα Φ/Β, οπότε κάποια εργοστάσια άρχισαν να κλείνουν στη Γερμανία ή να τα μαζεύουν και να μεταναστεύουν στην Άπω Ανατολή, για να βρουν φθηνή ενέργεια και φθηνά μεροκάματα και να μπορέσουν ν' ανταγωνιστούν τους Κινέζους, που εν τω μεταξύ είχαν ξεκινήσει να σαρώνουν (και αυτή) την αγορά.

Η Γερμανία χρειάζεται αγορά για να εξάγει τα βιομηχανικά της προϊόντα, χρειάζεται ζωτικό χώρο, χρειάζεται Lebensraum. Αυτός ο χώρος είναι κατ' εξοχήν η ΕΕ, καθώς μοιράζεται το κοινό νόμισμα και με την πολιτική της ισχύ έχει καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τους κανόνες του παιχνιδιού, τη νομοθεσία της ΕΕ. Για να μπορέσει να πουλήσει Φ/Β πρέπει να υπάρχει αγορά κι αυτή την αγορά, όταν ακόμα δεν υπήρχε, φρόντισε να τη δημιουργήσει: με την προπαγάνδα της "προστασίας του πλανήτη απ' την κλιματική αλλαγή" η ΕΕ έθεσε ΕΘΝΙΚΑ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟΥΣ στόχους όχι απλά για μείωση των εκπομπών CO2, αλλά για διείσδυση των ΑΠΕ! Η πολιτική 20-20-20 αναγκάζει όλα τα κράτη-μέλη να εγκαταστήσουν τα πανάκριβα συστήματα της Γερμανικής βιομηχανίας και στην Ελλάδα, με το ν.3851/2010, ο εθνικός στόχος καθορίστηκε σε "τουλάχιστον 40% στην ακαθάριστη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας". Ωστόσο η νομοθεσία δεν ήταν αρκετή, καθώς η Κίνα σάρωσε την αγορά, ενδεχομένως και με επιδοτούμενες πωλήσεις, οπότε αμέσως η ΕΕ έσπευσε να βάλει δασμούς στα κινέζικα Φ/Β. Είπαμε να βάλουν οι Ευρωπαίοι ΑΠΕ, αλλά όχι και κινέζικες! Το "καλό πράγμα" είναι μόνο το Γερμανικό! 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Η Ελλάδα έχει πολύ ήλιο και γι' αυτό είναι μια σημαντική αγορά, είναι 2η στην Ευρώπη στην κάλυψη με Φ/Β της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά η "φούσκα" των προηγούμενων ετών έσκασε και στην Ελλάδα και το 2014 η αγορά Φ/Β ήταν πρακτικά ανύπαρκτη. Όταν λοιπόν έρχεται η ώρα κάποια χώρα σαν την Ελλάδα ν' αποσύρει παλιά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, οι Γερμανοί ενδιαφέρονται σφόδρα να πουλήσουν τα δικά τους συστήματα, ανεμογεννήτριες & Φ/Β, προκειμένου να μην τους μείνουν απούλητα. Κι αν τύχει κάποια χώρα σαν την Ελλάδα να έχει δικό της λιγνίτη και να θέλει να επενδύσει σ' αυτόν, αμέσως, ασφαλώς εντελώς συμπτωματικά και τυχαία, ξεκινά από κάποιους "πρόθυμους" η συκοφαντική εκστρατεία περί "βρώμικου" καυσίμου. Αμέσως ξεκινούν τα ψέματα περί "ακριβού" καυσίμου. Αμέσως ξεκινούν τα ψέματα περί "κινδύνου για την υγεία 11 εκατ. Ελλήνων". Τι σου είναι τέλος πάντων αυτές οι άτιμες οι συμπτώσεις!

Αυτό λοιπόν που συνδέει τα Σχέδια Ήλιος και Desertec με τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 δεν είναι τίποτ' άλλο απ' τα απούλητα Γερμανικά Φ/Β. Τι να κάνουμε, ας βρουν άλλη αγορά, ξέρουν αυτοί τον τρόπο. Και είναι σίγουρο πως στους Γερμανούς πολύ τους κακοφάνηκε το αποτέλεσμα των εκλογών της 25 Γενάρη 2015, αλλιώς είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου