Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Στην Ιαπωνία δεν πλήττεις ποτέ με την ενέργεια!

Ούτε μια εβδομάδα δεν πέρασε απ' τη μετάδοση της είδησης πως το Περιφερειακό Δικαστήριο της πόλης Fukui στη δυτική Ιαπωνία μπλόκαρε στις 14 Απριλίου 2015 την επαναλειτουργία δυο αντιδραστήρων στην πόλη Takahama. Οι αντιδραστήρες είχαν ήδη εξασφαλίσει άδεια απ' την Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή, αλλά κάτοικοι προσέφυγαν στο προβάλλοντας την ένσταση πως οι αντιδραστήρες δεν θα άντεχαν ένα ισχυρό σεισμό. Το δικαστήριο αποφάσισε πως τα μέτρα της Ρυθμιστικής Αρχής δεν είναι αρκετά και η ασφάλεια δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής είπε πως τα μέτρα ασφαλείας της Ιαπωνίας είναι απ' τα πιο αυστηρά στον κόσμο και δεν βλέπει το λόγο να τα αναθεωρήσει. Και γράφαμε πως επειδή η συζήτηση για το αν είναι ή δεν είναι αρκετά τα μέτρα ασφαλείας μάλλον θα τραβήξει σε μάκρος, το πιο πιθανό είναι πως όλοι θα περιμένουν ...
την απόφαση του επόμενου δικαστηρίου, όποτε θα εκδικάσει παρόμοια υπόθεση, για να δουν αν θα εδραιωθεί ή θα ανατραπεί η νομολογία.

Η απόφαση του επόμενου δικαστηρίου ήρθε πολύ πιο σύντομα απ' όσο την περιμέναμε, καθώς χθες έγινε γνωστό πως το Περιφερειακό Δικαστήριο της πόλης Kagoshima απέρριψε προσφυγή 12 κατοίκων κατά της επαναλειτουργίας του εργοστασίου Sendai στο νησί Kyushu. Πρόκειται για το πρώτο εργοστάσιο που είχε πάρει έγκριση επαναλειτουργίας απ' τη Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών της Ιαπωνίας, όπως είχαμε δει το περασμένο καλοκαίρι. Οι έλεγχοι στο Sendai είχαν κρατήσει ένα χρόνο και δημιουργήθηκε ένας φάκελος με ληπτέα μέτρα 400 σελίδων, που αποτέλεσε πρότυπο για τους ελέγχους των επόμενων εργοστασίων. Το Δικαστήριο της Fukui αποφάσισε πως τα μέτρα δεν είναι αρκετά, αλλά το Δικαστήριο της Kagoshima είπε πως δεν βλέπει κάτι το παράλογο στα μέτρα της Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικών κι απέρριψε την προσφυγή των κατοίκων. Κύριο θέμα της προσφυγής ήταν η συμπεριφορά του εργοστασίου σε σεισμική καταπόνηση και το Δικαστήριο θεώρησε πως "η εταιρεία Kyushu Electric διεξήγαγε αναλυτικές έρευνες για τους σεισμούς που συμβαίνουν στην περιοχή του εργοστασίου και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και καθόρισε τις μέγιστες αναμενόμενες σεισμικές δονήσεις λαμβάνοντας υπόψη ικανή αβεβαιότητα σχετικά με την προβλεψιμότητα των φυσικών φαινομένων".

Κατόπιν αυτής της απόφασης επιταχύνθηκαν οι προετοιμασίες για την επαναλειτουργία του εργοστάσιου, που έχει δυο αντιδραστήρες των 890MW, οι οποίοι τέθηκαν σε λειτουργία το 1984 & 1985. Η επαναλειτουργία του πρώτου τοποθετείται χρονικά στον Ιούλιο και η πλήρης εμπορική λειτουργία στον Αύγουστο 2015. Η λειτουργία των δυο πυρηνικών αντιδραστήρων θα προσφέρει στην Ιαπωνία πολύτιμο φορτίο βάσης και θα υποκαταστήσει πετρελαϊκούς σταθμούς ισχύος 2GW της Kyushu Electric.

Οι κάτοικοι σκοπεύουν να προσφύγουν σε Ανώτερο Δικαστήριο, ωστόσο είναι αβέβαιο αν προλαβαίνουν να μπλοκάρουν την έναρξη επαναλειτουργίας του εργοστασίου. Υπάρχουν πλέον δυο διαφορετικές αποφάσεις Δικαστηρίων, που θα προκαλέσουν σίγουρα πονοκέφαλο στο Ανώτερο Δικαστήριο, το οποίο θα κληθεί να κρίνει την απόφαση του Δικαστηρίου της Kagoshima. Δεν πρόκειται για απλό θέμα, πρόκειται για μια ολόκληρη βιομηχανία, η οποία  δούλευε πολύ αποτελεσματικά για δεκαετίες πριν το τσουνάμι του Μαρτίου 2011. Και δεν πρέπει να ξεχνούμε πως το εργοστάσιο της TEPCO στη Φουκουσίμα άντεξε μια χαρά στο σεισμό των 9 ρίχτερ, εκεί που δεν άντεξε ήταν στο τσουνάμι των 15 μέτρων. Το εργοστάσιο Sendai (στη φωτογραφία) είναι κι αυτό χτισμένο μπροστά στη θάλασσα, ωστόσο είναι στη ΝΔ Ιαπωνία και "βλέπει" προς την πλευρά της Κίνας (ακριβώς απέναντι είναι η Σαγκάη) όπου τα νερά είναι σχετικά ρηχά (έως 300μ βάθος), όχι προς τον ανοιχτό Ειρηνικό Ωκεανό με τα 5-6 χλμ βάθος, οπότε ο κίνδυνος ενός ανάλογου τσουνάμι μειώνεται αρκετά.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως στη μόνη χώρα που χτυπήθηκε σκληρά απ' την ατομική ενέργεια, τόσο στον πόλεμο όσο και στην ειρήνη, επικρατούν αντικρουόμενες απόψεις και άλλοτε θα υπερισχύει η άποψη υπέρ, άλλοτε η άποψη κατά της πυρηνικής ενέργειας, δεν θα πλήττεις ποτέ, η διαμάχη θα διατηρεί το ενδιαφέρον ζωηρό. Αλλά όσο η μοναδική φθηνή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση στα πυρηνικά θα παραμένει το κάρβουνο, η βιομηχανική Ιαπωνία θα στρέφεται και προς αυτό. Χωρίς να προβληματίζεται ιδιαίτερα για την απάτη της "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής", αυτή που μας "σερβίρουν" στην ΕΕ για να πουλήσουν αιολικά και Φ/Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου