Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Μήπως τελικά ο Ντράγκι και η Μέρκελ θα "δώσουν στον Τσίπρα τα λεφτά";

Η Ευρωζώνη βυθίζεται στην ύφεση, για πρώτη φορά μετά το 2009, (η σκούρα κόκκινη γραμμή που βυθίζεται κάτω του μηδενός στο διάγραμμα), δείχνοντας πως δεν ξεπέρασε ποτέ τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε με την κατάρρευση της Leehman Brothers το 2008.

Η πολιτική της λιτότητας, που επέβαλαν οι Γερμανοί, τσάκισε τον Ευρωπαϊκό Νότο και, σε συνδυασμό με την υψηλή ισοτιμία του ευρώ ως προς το δολάριο, δημιούργησε ...
σοβαρά προβλήματα σε Γαλλία και Ιταλία, που είναι η 2η και 3η μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, μετά τη Γερμανία (η Βρετανία είναι μεγαλύτερη οικονομία απ' την Ιταλία, αλλά δεν είναι στο ευρώ). Ο πληθωρισμός στη Γερμανία έπεσε σε χαμηλό 5ετίας και τα πρόσφατα στοιχεία πληθωρισμού της Ισπανίας ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Όταν λοιπόν οι 4 μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης "συναχώνονται", υπάρχει περίπτωση η ανάκαμψη να έλθει απ' τις μικρές οικονομίες; Ούτε μία στο εκατομμύριο!

Ήδη η ισοτιμία του ευρώ έχει σπάσει το φράγμα των 1,20 δολαρίων και αναλυτές προβλέπουν πως θα πέσει στο 1,07 πριν ανακάμψει. Αλλά με την ισοτιμία στο 1,1 θα μιλάμε πια για μια άλλη Ευρώπη, θα μιλάμε για μια Ευρώπη που σκέφτεται πιο σοβαρά την ανταγωνιστικότητα και την ανάκαμψη κι αυτό ακουμπά φυσικά κι εμάς.

Η ραγδαία μείωση της τιμής του πετρελαίου, κατά περισσότερο από 50% μέσα σ' έξι μήνες, επιτείνει τα φαινόμενα αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη κι όλοι προβλέπουν βάθεμα της ύφεσης τους επόμενους μήνες. Όλοι περιμένουν πια τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 22 Ιανουαρίου, τρεις μόλις μέρες πριν τις Ελληνικές εκλογές, με τη βεβαιότητα πως ο Ντράγκι θα ρίξει χρήμα στην αγορά. Οι Financial Times και το Reuters βλέπουν πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, το CNN βλέπει τύπωμα χρήματος στο πρότυπο της Αμερικάνικης FED, το πώς θα γίνει δεν έχει πια και τόση σημασία, σημασία έχει το να γίνει. Και το αν θα γίνει θα φανεί στις 14 Ιανουαρίου, καθώς τότε αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί της προσφυγής που έγινε πέρυσι το Φεβρουάριο στο Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του έκτακτου προγράμματος ΟΜΤ (Οutright Μonetary Τransactions) του Ντράγκι και παραπέμφθηκε για κρίση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Οι αγορές φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει θετική για το Ντράγκι απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κι αν τυχόν είναι αρνητική, τότε να δείτε πεντοζάλη που έχουν να χορέψουν και πού θα κατρακυλήσει η ισοτιμία του ευρώ, ενδέχεται να πάμε το 2015 σε ιστορικό χαμηλό ως προς το δολάριο. Αλλά, αν θα είναι θετική, δεν θα χρειάζεται πια κανείς να ρωτά τον Τσίπρα "πού θα βρει τα λεφτά": θα του τα έχει δώσει ο Ντράγκι, με τις ευλογίες της Μέρκελ. Τρεις μόλις μέρες πριν τις Ελληνικές εκλογές, στέλνοντας τα χαιρετίσματα στο Σαμαρά και το Βενιζέλο. Χαμηλή ισοτιμία του ευρώ, φθηνό πετρέλαιο και πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όλα μαζί ταυτόχρονα, θα δημιουργούν ένα πολύ πιο ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον για τη νέα Ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή. 

Γι' αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία να μην είναι μια κυβέρνηση του παλιού και βαθύτατα σάπιου καθεστώτος, που κατάφερε να χρεοκοπήσει τη χώρα σε καιρό ειρήνης. Να είναι μια κυβέρνηση για μια Νέα Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου