Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Προειδοποιήσεις και στο Τέξας για μείωση αξιοπιστίας ηλεκτροδότησης λόγω βεβιασμένης απόσυρσης ανθρακικών εργοστασίων.

Η ERCOT (Electric Reliability Council of Texas) είναι ο τοπικός διαχειριστής συστήματος ηλεκτροδότησης του Τέξας, αντίστοιχος του δικού μας ΑΔΜΗΕ. Καλύπτει το 90% του φορτίου στο Τέξας, με πάνω από 550 Μονάδες παραγωγής και 71 χιλ. χλμ. γραμμών μεταφοράς, προς 24 εκατ. καταναλωτές.

Πριν μερικές μέρες έδωσε στη δημοσιότητα μια μελέτη για τις επιπτώσεις στο ηλεκτρικό σύστημα του Τέξας του νέου ...
προγράμματος Clean Power Plan της κυβέρνησης Ομπάμα. Η ανάλυση είναι ξεκάθαρη στα συμπεράσματα που καταλήγει: "it is evident that implementation of the proposed Clean Power Plan will have a significant impact on the planning and operation of the ERCOT grid. The proposed CO2 emissions limitations will result in significant retirement of coal generation capacity, could result in transmission reliability issues due to the loss of fossil fuel-fired generation resources in and around major urban centers, and will strain ERCOT’s ability to integrate new intermittent renewable generation resources. If the expected retirement of coal resources were to occur over a short period of time, reserve margins in the ERCOT region could reduce considerably, leading to increased risk of rotating outages as a last resort to maintain operating balance between customer demand and available generation." - "Είναι φανερό ότι η εφαρμογή του προτεινόμενου Σχεδίου Καθαρής Ενέργειας θα έχει μια σημαντική επίδραση στο σχεδιασμό και τη λειτουργία του δικτύου της ERCOT. Οι προτεινόμενες περικοπές εκπομπών CO2 θα έχουν ως αποτέλεσμα απόσυρση σημαντικής ισχύος ανθρακικής παραγωγής, θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα συμβάντα αξιοπιστίας του δικτύου λόγω της απώλειας εργοστασίων ορυκτών καυσίμων μέσα και γύρω από κύρια αστικά κέντρα και θα εξαντλήσει την ικανότητα της ERCOT να εντάξει στο δίκτυο νέες ΑΠΕ τυχαίας παραγωγής. Εάν η αναμενόμενη απόσυρση ανθρακικών μονάδων συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα περιθώρια ασφαλείας στην περιοχή της ERCOT  θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο για εναλλασσόμενες περικοπές ηλεκτροδότησης ως τελευταίο καταφύγιο για τη διατήρηση ισορροπίας ανάμεσα στη ζήτηση και τη διαθέσιμη παραγωγή".

Έχει κι άλλα "ωραία" όμως η έκθεση: "The Clean Power Plan will also result in increased energy costs for consumers in the ERCOT region. Based on ERCOT’s analysis, energy costs for consumers may increase by up to 20% in 2020, without accounting for the associated costs of transmission upgrades, natural gas supply infrastructure upgrades, procurement of additional ancillary services, energy efficiency investments, capital costs of new capacity, and other costs associated with the retirement or decreased operation of coal-fired capacity in ERCOT. Consideration of these factors would result in even higher energy costs for consumers." - "Το Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα αυξημένο κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές στην περιοχή της ERCOT . Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, το κόστος μπορεί να αυξηθεί έως 20% το 2020, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το συνδεόμενο κόστος αναβάθμισης των γραμμών μεταφοράς, αναβάθμισης των υποδομών φυσικού αερίου, προμήθειας πρόσθετων βοηθητικών υπηρεσιών, επενδύσεων ενεργειακής αποδοτικότητας, κόστος κεφαλαίου νέας ισχύος και άλλες δαπάνες συνδεόμενες με την απόσυρση ή τη μειωμένη λειτουργία των ανθρακικών εργοστασίων. συνυπολογισμός αυτών των παραγόντων θα οδηγήσει σε ακόμα υψηλότερο κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές".

Και τι έγινε αν αυξηθεί το κόστος για τους καταναλωτές, θα ρωτούσε η δική μας ΡΑΕ. Θα πρέπει να είναι ευτυχείς που καταναλώνουν "καθαρή ενέργεια", άρα τι πειράζει αν πληρώνουν κι ένα premium; Μόνο που αυτά τα premium, που θέλει η ΡΑΕ, βγαίνουν απ' την τσέπη όλων των καταναλωτών και πηγαίνουν σε πολύ λίγες τσέπες συγκεκριμένων "επενδυτών".

Κι επειδή η ηλεκτρική ενέργεια είναι βασικός συντελεστής κόστους για το σύνολο της οικονομίας, η οποιαδήποτε αύξησή του καταλήγει να επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της κάθε χώρας. Στο Τέξας έχουν βαριά βιομηχανία και ξέρουν καλά από κόστος ενέργειας, κάθε σκέψη λοιπόν για αύξηση και μάλιστα σημαντική του κόστους ηλεκτροδότησης ή για περικοπές ηλεκτροδότησης (ελεγχόμενο μπλακ άουτ) τους φέρνει ανατριχίλα. 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Το σύστημα ηλεκτροδότησης του Τέξας ΔΕΝ έχει πολύ κάρβουνο, στο βασικό σενάριο (Table 1 δίπλα) έχει μόλις 19,9GW επί συνόλου 102,45GW, τα GW από φυσικό αέριο είναι πολύ περισσότερα. Στο βασικό σενάριο εξέλιξης μέχρι το 2029 θα αποσύρονταν 2GW φυσικού αερίου (Table 2 δίπλα) και μόλις 0,8GW ανθρακικών. Η κρατική παρέμβαση ωστόσο περικοπών των εκπομπών CO2 οδηγεί σε απόσυρση λιγότερων μονάδων φυσικού αερίου (1,6 έως 1,3GW) και πολύ περισσότερων ανθρακικών (4,1 έως 6,5GW). Οι προσθήκες νέας ισχύος στο βασικό σενάριο θα ήταν ηλιακά και φυσικού αερίου (Table 3), ενώ λόγω των περικοπών των εκπομπών CO2 θα πρέπει να μπει πολύ λιγότερη ισχύς φυσικού αερίου και να μπουν πολλά αιολικά και ηλιακά.

Ενώ λοιπόν στο βασικό σενάριο το ποσοστό των ανθρακικών μονάδων θα ήταν 32% το 2020 (Table 4 δίπλα) και 29% το 2029 (Table 5), με τις περικοπές εκπομπών CO2 το ποσοστό πέφτει στο 11% το 2020 και στο 13% το 2029. Το ποσοστό αθροιστικά των ορυκτών καυσίμων θα ήταν 76% το 2020 και 74% το 2029, ενώ με τις περικοπές εκπομπών CO2 το ποσοστό πέφτει στο 74% το 2020 και στο 68% το 2029. Η μείωση δηλαδή που πρέπει να καλυφθεί από τα αιολικά και τα Φ/Β είναι μόλις 6%, δεν είναι πάρα πολύ, αλλά ακόμα κι αυτό τους προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς ξέρουν καλά από αιολικά: απ' το καλοκαίρι του 2009 ξεκίνησαν μια ραγδαία ένταξη αιολικών στο δίκτυό τους, εκμεταλλευόμενοι ένα εξαιρετικό αιολικό δυναμικό στα παράλια του Κόλπου του Μεξικό, που εξασφαλίζει πολύ υψηλό συντελεστή λειτουργίας ανεμογεννητριών, γύρω στο 56%, που παρόμοιος είναι ερώτημα αν υπάρχει οπουδήποτε αλλού και σίγουρα όχι στην Ευρώπη. Αλλά εκτός απ' τα παράκτια έχουν και χερσαία, που η συμπεριφορά τους είναι ίδια μ' αυτή που έχουμε δει και στην Ευρώπη: το καλοκαίρι του 2010 ο μέσος συντελεστής φόρτισης είχε πέσει στο 6%! και η αξιοπιστία τους για το σύνολο της περιοχής λαμβάνεται 8,7%, κάτω κι απ' το 10% που παίρνει ο δικός μας ΑΔΜΗΕ στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020

Οι προειδοποιήσεις για την αποσταθεροποίηση των ηλεκτρικών συστημάτων από αλόγιστη ενσωμάτωση ΑΠΕ και για την εκτόξευση του κόστους για την οικονομία έρχονται από παντού: από Βρετανία, από Γερμανία, από τη Google, από την Κίνα, από την Ισπανία και την Πορτογαλία, από την Αυστραλία.

Στην Ελλάδα, εκεί στο ΥΠΕΚΑ, που ονειρεύονται 7500MW αιολικά, με τον ίδιο τρόπο που ονειρεύονταν το ανεκδιήγητο "Σχέδιο Ήλιος", ακούει κανείς;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου