Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Πετρέλαιο στα 50 δολάρια το βαρέλι; Απίθανο μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, πολύ πιθανό για το 2015!

Γράψαμε για πρώτη φορά στις 12/7 για την τιμή του πετρελαίου, καθώς στο τέλος Ιουνίου έγινε μια έντονη ανοδική κίνηση, σε μια προσπάθεια να σημειωθεί νέα υψηλή τιμή έτους. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε κι όπως γράψαμε στις 20/8, η πτώση ήταν ταχεία και το καλό για όλους μας ήταν ότι η πτώση δεν βρήκε σημείο στήριξης πουθενά, απ' τα 115 δολάρια/βαρέλι έπεσε στα 101,6.

Προβλέψαμε τότε ότι, μετά από πολύ καιρό που οι τιμές ...
ήταν σε υψηλά επίπεδα, είχαμε επιτέλους βάσιμες ελπίδες να δούμε πολύ σύντομα την τιμή να κινείται ακόμα και κάτω απ' τα 100 δολάρια/βαρέλι: "Η διαγραμματική εικόνα δίνει πιθανότητες να δούμε σύντομα τιμές ακόμα και κοντά στα 92 δολάρια/βαρέλι, αλλά αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε κατά πόσο θα επαληθευτεί, ίσως η τιμή παραμείνει για κάποιο διάστημα γύρω απ' την "ψυχολογικά σημαντική" περιοχή των 100 δολαρίων/βαρέλι. Ίσως μάλιστα δούμε άμεσα μια προσπάθεια επαναφοράς στην περιοχή των 105 δολαρίων/βαρέλι, όπου θα θέλαμε να δούμε μια νέα γρήγορη πτώση".

Οι εξελίξεις ήταν καλύτερες κι απ' τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς, όπως γράψαμε στις 7/10, "είδαμε στις 2/10 το Brent (συμβόλαια παράδοσης ένα μήνα μετά) να "κλείνει" στα 92,31 δολάρια/βαρέλι. Ακόμα περισσότερο, η διαγραμματική εικόνα που έχει διαμορφωθεί, με συνεχή πτώση "χωρίς ανάσα", προδιαθέτει για συνέχιση της πτωτικής κίνησης και δημιουργεί ελπίδες ότι το 2015 θα επιστρέψουμε σε επίπεδα τιμών που είχαμε μια δεκαετία να δούμε!"

Μπορεί να υπάρχουν χίλιοι διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους πέφτουν οι τιμές, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο πέφτουν δείχνει άγρια χειραγώγηση από τους Δυτικούς και τον ΟΠΕΚ, προκειμένου, όπως είπε πρόσφατα ο Πούτιν, να βλάψουν τη Ρωσία. Άλλωστε από το Μάρτιο υπήρχαν δημοσιεύματα πως οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν τη Ρωσία για την Ουκρανική κρίση με όπλο το πετρέλαιο. Και δεν θίγεται μόνο η Ρωσία, όπως δείχνει το διπλανό διάγραμμα, μαζί με τη Ρωσία θίγονται και το Ιράν και η Βενεζουέλα, χώρες για τις οποίες οι ΗΠΑ δεν τρέφουν και τα καλύτερα αισθήματα.  Όντως θα μειωθούν βραχυπρόθεσμα τα έσοδα της Ρωσίας απ' το πετρέλαιο, αναμένεται όμως να ρεφάρει από την πώληση φυσικού αερίου στην Κίνα, με τις δυο μεγάλες συμφωνίες που υπέγραψε φέτος. Ποιος θα μείνει στο τέλος μεγάλος χαμένος απ' το νέο Ψυχρό Πόλεμο; Ως συνήθως η Ευρώπη, αν καταλήξει να χάσει μια παραδοσιακή ενεργειακή πηγή, το ρωσικό φυσικό αέριο. Πάντα είναι κακό να χάνεις ένα σίγουρο προμηθευτή. Κι ακόμα χειρότερο να αντικαθιστάς την ασφάλεια του φυσικού αερίου με την εξάρτηση απ' τα αιολικά της Μέρκελ, αφού όπως όλες οι μελέτες δείχνουν, όσο και να φυσάει, ασφαλής αιολική παραγωγή δεν υπάρχει και δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει. Τις διακυμάνσεις της αιολικής παραγωγής μπορούν να τις στηρίξουν μόνο τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο, κι επειδή τα υδροηλεκτρικά είναι περιορισμένα, αν εκλείψει το ρωσικό αέριο μάλλον θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση κάρβουνου, αυξάνοντας τις εκπομπές CO2!

Είναι βέβαια προφανές πως αν υπάρχει άγρια χειραγώγηση της τιμής προς τα κάτω, αντίστοιχα υπάρχει και άγρια χειραγώγηση της τιμής προς τα πάνω και κάπως έτσι απ' τα 10 δολάρια/βαρέλι το Νοέμβριο 1996 επί Κλίντον φθάσαμε στα σχεδόν 150 δολάρια/βαρέλι την άνοιξη του 2008, τιμή που επιβάρυνε σημαντικά την παγκόσμια οικονομία.

Η διαγραμματική εικόνα που έχει σχηματιστεί θυμίζει πολύ την κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου το 2008. Σύμφωνα με όσα μας λέει η διαγραμματική εικόνα, μπορούμε να περιμένουμε μια γρήγορη πτώση μέχρι τα 70 περίπου δολάρια/βαρέλι, κάπου εκεί -και ενδεχομένως στην καρδιά του χειμώνα που κορυφώνεται η ζήτηση στο βόρειο ημισφαίριο- μπορεί να δούμε μια στάση ανάλογη αυτής που είδαμε στα 85 δολάρια/βαρέλι και στη συνέχεια περιμένουμε νέα πτώση, που μπορεί να φέρει την τιμή στα επίπεδα των 50 δολαρίων/βαρέλι. Ας ελπίσουμε ότι και αυτή τη φορά η διαγραμματική εικόνα θα επιβεβαιώσει την πρόβλεψη.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Η μείωση της διεθνούς τιμής μπορεί ενδεχομένως να προλάβει και να μειώσει λίγο μέσα στο χειμώνα την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα πρατήρια, ανακουφίζοντας έστω και λίγο τους καταναλωτές της χρεοκοπημένης χώρας. Γιατί αν περιμένουμε απ' το ανάλγητο δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου να βγάλουν τους ανόητους φόρους που επέβαλαν και να δώσουν στους πολίτες φθηνή θέρμανση, ζήτω που καήκαμε! Καθώς πρέπει να θεωρούμε βέβαιο ότι την εξαγγελία για μείωση 30% του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης την έκαναν μόνο επειδή είχαν πληροφόρηση για την επικείμενη πτώση της διεθνούς τιμής. Αν δεν απαλλαγούμε απ' το σάπιο πολιτικό σύστημα, που χρεοκόπησε τη χώρα σε καιρό ειρήνης και στηρίζει μόνο τα συμφέροντα της ξένης και της ντόπιας ολιγαρχίας, άσπρη μέρα θα δούμε μόνο όταν χιονίσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου