Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Η κρίση στην Ουκρανία δίνει νέα πνοή στον Πολωνικό λιθάνθρακα


Στις 6 Μαΐου έγινε στο Κατοβίτσε της Πολωνίας η 6η Ευρωπαϊκή Οικονομική Σύνοδος. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ διακήρυξε ότι η ενεργειακή καρδιά της Πολωνίας χτυπάει στη Σιλεσία και ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι ισοδύναμη σε αξία με την αποκατάσταση της θέσης του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Η διεθνής πτώση της τιμής του λιθάνθρακα λόγω υπερπροσφοράς, (13% απ' το 2011 για κάρβουνο ηλεκτροπαραγωγής και 23% για κάρβουνο παραγωγής κωκ), οδήγησε ...

κάποιους ηλεκτροπαραγωγούς στην Πολωνία να στραφούν σε εισαγόμενο λιθάνθρακα, με αποτέλεσμα η κρατική εταιρεία εξόρυξης λιθάνθρακα Kompania Weglowa (KW), ο μεγαλύτερος παραγωγός λιθάνθρακα στην Ευρώπη, να βρεθεί στο τέλος Απριλίου με ένα απόθεμα απούλητου λιθάνθρακα 5 εκατ. τόννων. Η διοίκηση της εταιρείας ανέστειλε τις εργασίες σε 9 ορυχεία στις 28 Απριλίου και μείωσε την παραγωγή σε άλλα 6, προκειμένου να μειώσει το απόθεμα, καθώς η χρήση του 2013 έκλεισε με πωλήσεις μειωμένες κατά 1 δισεκατομμύριο ζλότυ (237,7 εκατ. ευρώ) ως προς το 2012 και η μείωση των πωλήσεων συνεχίστηκε και το 2014.

Ωστόσο η Πολωνία στηρίζει το 90% της ηλεκτροπαραγωγής της σε λιγνίτη και λιθάνθρακα και δεν "μασάει" στις Γερμανικές πιέσεις για να βάλει κι αυτή ΑΠΕ, όπως όλες οι χώρες που αντέγραψαν την πολιτική του EEG και οδήγησαν τις τιμές του ηλεκτρικού στη στρατόσφαιρα. Έτσι ο Τασκ, που έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ του κάρβουνου ως κύριας πηγής ενέργειας για την Πολωνία, δήλωσε σαφώς στο Κατοβίτσε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να ενδυναμώσει την εξορυκτική βιομηχανία του λιθάνθρακα και να διασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας. Κατόπιν αυτού η ΚW, που απασχολεί συνολικά 55 χιλ. εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 41,8 χιλ. είναι ορύχοι, έθεσε εκ νέου σε παραγωγή στις 6 Μαΐου όλα τα ορυχεία και ενέκρινε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης προκειμένου να εξοικονομήσει 1,2 δισ. ζλότυ έως το 2020.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Μετά τη συνάντησή του με τη διοίκηση της KW και τα εργατικά σωματεία, (πότε ήταν άραγε η τελευταία φορά που Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με εργατικά σωματεία;), ο Τασκ δήλωσε ότι δεν επιτρέπεται οι παραγωγοί να συσσωρεύουν μεγάλα κέρδη και την ίδια στιγμή τα ορυχεία να "μπαίνουν μέσα". "Δεν θέλουμε να δούμε να εισπράττουν οι μέτοχοι των εργοστασίων κέρδη και την ίδια στιγμή ο Πολωνικός λιθάνθρακας να παρακμάζει", είπε.

Θα ξεκινήσει έρευνα για να εξακριβώσει τους λόγους που ο Πολωνικός λιθάνθρακας είναι πιο ακριβός απ' τον εισαγόμενο, ξεκινώντας απ' το αν έχει παραβιαστεί ο τελωνειακός και φορολογικός κώδικας για τον εισαγόμενο λιθάνθρακα, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη να μειωθεί το κόστος εξόρυξης του Πολωνικού λιθάνθρακα. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται για τη μείωση του κόστους είναι η μερική απελευθέρωση επιλεγμένων κανονισμών δημόσιων προμηθειών που αφορούν αγορά εξοπλισμού ορυχείων, η άρση μέτρων που επιβαρύνουν τον τοπικό λιθάνθρακα και η δημιουργία ενός εθνικού αποθηκευτικού μηχανισμού, που θα πουλάει λιθάνθρακα σε πιο χαμηλές τιμές.

"Η προστασία και η προώθηση του Πολωνικού λιθάνθρακα δεν μπορεί να είναι απλά ένα σύνθημα κι αυτό αποδεικνύεται απ' το ότι κτίζουμε νέους λιθανθρακικούς σταθμούς", είπε ο Τασκ, καταλήγοντας ότι "πρέπει να οικοδομήσουμε μια στρατηγική, κοινή για τους σταθμούς και τα ορυχεία, που να περιλαμβάνει τόσο την ενεργειακή ασφάλεια όσο και την κοινωνική συνοχή".

Στην Πολωνία, που βρίσκεται ανάμεσα σε Ρωσία, Γερμανία και Δανία, δίπλα τόσο στους αγωγούς φυσικού αερίου όσο και στα μεγάλα αιολικά πάρκα, ξέρουν πολύ καλά ότι μόνο ο εγχώριος λιγνίτης τους και ο λιθάνθρακας αποτελούν εγγύηση ενεργειακής ασφάλειας, ξέρουν ότι μόνο οι εγχώριες ενεργειακές πηγές δίνουν δουλειές στους Πολωνούς. Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα πότε θα καταλάβει ότι ο λιγνίτης αποτελεί εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας; Και πότε θα καταλάβει ότι δεν πρέπει να παίρνει μέτρα που να αυξάνουν το κόστος του Ελληνικού λιγνίτη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου