Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Η Ευρώπη "σώζει" τον πλανήτη: 2,5% μείωση των εκπομπών CO2 το 2013, λόγω ...ύφεσης! Αλλά, στη Γερμανία ...αύξηση!


Η Eurostat ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες τις πρώιμες εκτιμήσεις της για τα επίπεδα εκπομπών CO2 στην ΕΕ των 28 κρατών-μελών το 2013 (ΕΕ28), βασισμένες στα μηνιαία στατιστικά στοιχεία ενέργειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εκπομπές μειώθηκαν το 2013 κατά 2,5%, περισσότερο απ' ό,τι το 2012, που ήταν μειωμένες κατά 1,6% ως προς το 2011. Οι εκπομπές CO2 επηρεάζονται από παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, η οικονομική ανάπτυξη, το μέγεθος του πληθυσμού, οι μεταφορές, οι βιομηχανικές δραστηριότητες, κλπ.

Το 2013 η χώρα με τις περισσότερες εκπομπές CO2 ήταν μακράν η Γερμανία (760 εκατ. τόννοι), πολύ μπροστά απ' τη 2η Βρετανία (455 εκατ. τόννοι),  ...
τη Γαλλία (346 εκατ. τόννοι), την Ιταλία (342 εκατ. τόννοι), την Πολωνία (290 εκατ. τόννοι), την Ισπανία (224 εκατ. τόννοι) και την Ολλανδία (162 εκατ. τόννοι). Αυτές οι επτά χώρες αθροιστικά εκπέμπουν το 77% όλης της ΕΕ28.

Τα ευρήματα λοιπόν της Eurostat δείχνουν ότι οι εκπομπές μειώθηκαν σε 22 κράτη-μέλη, αλλά αυξήθηκαν σε πέντε χώρες: στη Δανία (+6,8%), Εσθονία (+4,4%), Πορτογαλία (+3,6%), Γερμανία (+2,0%), Γαλλία (+0,6%) και Πολωνία (+0,3%).
Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες μειώσεις παρουσιάστηκαν στην Κύπρο (-14,7%), Ρουμανία (-14,6%), Ισπανία (-12,6%), Σλοβενία (-12%), Ελλάδα (-10,2%) και Βουλγαρία (-10,2%).

Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη: οι "αιολικές" Δανία και Γερμανία αύξησαν τις εκπομπές CO2 καίγοντας κάρβουνο, (και λιγνίτη βεβαίως-βεβαίως), για να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν ρεύμα για τη βιομηχανία τους. Το ίδιο ακριβώς έγινε και στη Γαλλία, παρόλο που η ηλεκτροπαραγωγή της στηρίζεται στα πυρηνικά: αν θα πάρετε ένα λογαριασμό ρεύματος της EDF, όπως μας είπε πρόσφατα ένας φίλος και συνάδελφος που έχει το παιδί του στη Γαλλία, θα δείτε πυρηνικά 80,4%, ΑΠΕ 12,5% με νερά 7,8% και πολλή βιομάζα, άνθρακα 3,1%, φυσικό αέριο 2,4%, πετρέλαιο 1,2%, άλλες πηγές 0,4%. Το έχουμε ξαναπεί: η  επανάσταση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με απαγορευτικές για το κάρβουνο προδιαγραφές για νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, στέλνει ποσότητες κάρβουνου στη διεθνή αγορά και πιέζει πτωτικά τις τιμές. Και η Γαλλία θεώρησε καλό -και κυρίως φθηνό- να αυξήσει την κατανάλωση κάρβουνου, για να καλύψει φορτία αιχμής.

Και οι χώρες που "μείωσαν" τις εκπομπές, είναι, με εξαίρεση τη Ρουμανία, ακριβώς αυτές που ταλαιπωρούνται απ' την ύφεση, σε συνδυασμό και με το σχετικά ήπιο φετινό χειμώνα. Το είπαμε άλλωστε ήδη απ' το Φεβρουάριο: Προσοχή μη σας πατήσει το τρένο του success story!

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! 

Την ίδια στιγμή που η Ευρώπη τρέχει πίσω απ' τις εκπομπές CO2 με ιεραποστολική ευλάβεια, η Κίνα συνεχίζει να αυξάνει με τρελούς ρυθμούς την παραγωγή και κατανάλωση κάρβουνου, όπως βλέπουμε δίπλα, αδιαφορώντας πλήρως για το αν εκπέμπει ή όχι CO2: οι κινέζικες πόλεις υποφέρουν από smog, τη ρύπανση της πρώιμης βιομηχανικής εποχής στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όχι από CO2. Η Κίνα σε λίγο θα καίει περισσότερο κάρβουνο απ' όσο όλος ο υπόλοιπος πλανήτης μαζί και θα τροφοδοτεί τη χαλυβουργία και την υπόλοιπη βιομηχανία της με φθηνή ενέργεια, ενώ στην Ευρώπη θα έχουν μείνει η ανεργία και τα παιχνίδια των πολιτικών.

Η Ευρώπη λοιπόν αποφάσισε να "σώσει" τον πλανήτη απ' τις "κακές" εκπομπές CO2, μειώνοντας τις εκπομπές κατά ένα "τεράστιο" 2,5%  το 2013 (και συνολικά 18% απ' το 1990, ιδίως λόγω της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής από το 2008). Ωστόσο, ο "σταυροφόρος" της εκστρατείας, ο "ηγέτης της κλιματολαγνείας", η Γερμανία, που εκπέμπει τις περισσότερες ποσότητες CO2 στην Ευρώπη, υπερδιπλάσιες απ' τη Γαλλία, ...τις αύξησε!

Πώς το λέγαμε κάποτε το ανέκδοτο; Εμπρός αδέλφια, ξεσηκωθείτε για την επανάσταση, πάρτε τα όπλα, να πάμε στον πόλεμο, να πολεμήσουμε, να σκοτωθείτε, να δοξαστώ!

Βάλτε Ευρωπαίοι αιολικά και Φ/Β, να δουλεύει η Γερμανική βιομηχανία στο φουλ, να κερδίζει η Γερμανία, να αυξάνει τις εκπομπές CO2 αντί να τις μειώνει, και να τις μειώνουν όλοι οι υπόλοιποι λόγω ...ύφεσης! Ζήτω η Γερμανική Ευρώπη! Τι είπαμε ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου