Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Η ΕΒΙΚΕΝ βάζει το Μανιάτη στο κάδρο του προβλήματος της ακριβής ενέργειας

Τις προτάσεις της για το ενεργειακό μείγμα έως το 2030 κατέθεσε με υπόμνημα προς τον υπουργό ΠΕΚΑ η ΕΒΙΚΕΝ, η Ένωση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, στο πλαίσιο του σχετικού διαλόγου που έχει ξεκινήσει.
Οι βιομήχανοι βάζουν ξεκάθαρα το Μανιάτη στο κάδρο του προβλήματος της ακριβής ενέργειας. Δείτε μερικά επιλεγμένα αποσπάσματα απ' το υπόμνημα:

Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής μέσω των τιμολογίων ενέργειας,
η ολοσχερής εγκατάλειψη των εγχώριων ανταγωνιστικών πηγών ενέργειας όπως ο λιγνίτης,
η χωρίς πυξίδα και χωρίς μελέτη ...


των επιπτώσεων στον καταναλωτή άσκηση ενεργειακής πολιτικής,
οι επιλεκτικές επιδοματικές πολιτικές (feed-in-tariffs) για τη στήριξη ακριβών επιλογών χωρίς εγχώρια προστιθέμενη αξία
έχουν οδηγήσει σήμερα στο σημείο μηδέν την αγορά και τους καταναλωτές.
Είναι αδύνατο να γίνει σοβαρή συζήτηση για το μέλλον, αν δεν διδαχθούμε τίποτε από το παρελθόν και δεν δοθούν λύσεις.
Πρέπει να τεθούν και να απαντηθούν ερωτήματα όπως:
Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι όποιοι στόχοι; Η αγορά απειλείται για άλλη μια φορά με κατάρρευση λόγω του κενού χρηματοδότησης στο λογαριασμό των ΑΠΕ. Γιατί απειλείται πάλι ο καταναλωτής από διπλασιασμό του τέλους ΑΠΕ; Γιατί εξακολουθεί ο καταναλωτής στην Ελλάδα του 6ου χρόνου ύφεσης να χρηματοδοτεί εγγυημένες αποδόσεις;
Γιατί από όλους τους διαθέσιμους τρόπους μείωσης των εκπομπών, επιλέχτηκαν και επιδοτήθηκαν οι ακριβότεροι και πλέον ανώριμοι τεχνολογικά; Γιατί επιλέχτηκε ο στόχος το 2020 το 20% της ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές να μεταφραστεί στην Ελλάδα σε στόχο 40% για την ηλεκτρική ενέργεια; Ωφελείται από τον στόχο αυτό ο καταναλωτής; Γιατί ένα μεγάλο μέρος της παραγωγικής βάσης της χώρας, οι επιχειρήσεις που συνεισφέρουν στο εμπορικό ισοζύγιο, στις εξαγωγές, στην προσφορά εργασίας, απαξιώνονται ως «εξ ορισμού καταδικασμένες» με υπέρογκες επιβαρύνσεις;
Τα επόμενα χρόνια η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στην ανασυγκρότηση, αξιοποιώντας με τον οικονομικότερο τρόπο τις εγχώριες πηγές.
Οι καταναλωτές και η παραγωγική οικονομία εξακολουθούν να μην έχουν θέση, έστω παρατηρητή, στην Επιτροπή Ενεργειακού Σχεδιασμού, η οποία και πάλι στελεχώνεται από ακαδημαϊκούς και φορείς του δημοσίου.
Και το κερασάκι στην τούρτα, που αφιερώνουν οι βιομήχανοι στο Μανιάτη για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου:
Τα τελευταία χρόνια, χάθηκε η ισορροπία στην άσκηση ενεργειακής πολιτικής στη χώρα.
Μα καλά, δεν ήταν ο Μανιάτης Υφυπουργός ΠΕΚΑ απ' το 2009 ως το 2012; Δεν είναι Υπουργός ΠΕΚΑ απ' τον περασμένο Ιούνιο; Ποια είναι τα τελευταία χρόνια που χάθηκε η ισορροπία, αν δεν είναι αυτά ακριβώς που ο Μανιάτης είναι στο ΥΠΕΚΑ;
Οι αναρτήσεις του ιστολόγιου “Λιγνίτης: ο δικός μας μαύρος χρυσός” βρίσκονται πλέον και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite ! Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας!

Δεν ξέρουμε αν οι βιομήχανοι διαβάζουν το ιστολόγιό μας, αλλά αυτά δεν γράφουμε απ' την πρώτη μέρα; «Παλιοκομμούνια» ήταν ένας χαρακτηρισμός για τη χθεσινή ανάρτηση, σήμερα, που οι βιομήχανοι λένε τα ίδια με το ιστολόγιο, πώς θα μας χαρακτηρίσουν άραγε; Κάποια πράγματα είναι ζήτημα κοινής λογικής, δεν χρειάζεται πάντα να ψάχνουμε πώς θα διαφοροποιηθούμε, μπορούμε επιτέλους κάποτε να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε σ’ αυτό τον τόπο. Πολύ απλά, η ΕΒΙΚΕΝ είναι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, απ' αυτούς που χρειάζονται το πιο φθηνό καύσιμο για το φορτίο βάσης του συστήματος κι ο λιγνίτης είναι ο βασικός πυλώνας του συστήματος εδώ και πάνω από 60 χρόνια.
Η ΕΒΙΚΕΝ αποδομεί το κοινωνικό τιμολόγιο, για το οποίο ο Μανιάτης είναι πολύ περήφανος και το διαλαλεί όπου βρεθεί κι όπου σταθεί. Μήπως κι αυτό το ιστολόγιο δεν λέει κατ' επανάληψη ότι "τζάμπα ρεύμα δεν υπάρχει" και το κοινωνικό τιμολόγιο κάποιος άλλος το επιβαρύνεται;
Η ΕΒΙΚΕΝ του "τα χώνει" κανονικά για το μπάχαλο που έχει προκαλέσει η πολιτική της πράσινης παράνοιας, της οποίας ο Μανιάτης ήταν βασικός στυλοβάτης. Διαρκώς γράφουμε, σε πολλές αναρτήσεις, για την πράσινη απάτη των ΑΠΕ και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει.
Και του "τα ξαναχώνει" για τη σύνθεση της Επιτροπής Ενεργειακού Σχεδιασμού, για την οποία γράψαμε και ξαναγράψαμε.
Επισημαίνει επίσης η ΕΒΙΚΕΝ την εγκατάλειψη του λιγνίτη, από αυτούς που εφάρμοσαν πολιτικές του τύπου "δεν αρκεί να είμαστε με τις ΑΠΕ, πρέπει να είμαστε ενάντια στο λιγνίτη". Και τονίζει ότι η νέα προσπάθεια πρέπει να βασιστεί στην αξιοποίηση των εγχώριων πηγών. Τώρα βέβαια, γίνονται αυτά με Υπουργό το Μανιάτη και πρόεδρο της ΔΕΗ το Ζερβό; Δεν νομίζω ... Όταν ο Ζερβός, στις διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία, στρογγυλοκάθεται πάνω σε ακατέβατο κόστος λιγνίτη 59 ευρώ η μεγαβατώρα, χωρίς να έχει κάνει απολύτως τίποτα 4 χρόνια τώρα για να μειώσει το κόστος, έχοντας γεμίσει τη ΔΕΗ εργολάβους, που μειώνουν την παραγωγικότητα του συνολικού συστήματος και εκτινάσσουν το κόστος, κι ενώ η κυβέρνηση -κι όχι ο Ζερβός- έχει μειώσει πολύ το μισθολογικό κόστος, έχοντας κυριολεκτικά τσακίσει τους μισθούς στη ΔΕΗ, το πρώτο που έχουν να κάνουν είναι να αναζητήσουν λύση που θα μειώνει το κόστος. Με ή χωρίς Ζερβό.

Κι αν νομίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα ωφελήσει οποιονδήποτε σ’ αυτή τη χώρα και θα ρίξει το κόστος της ενέργειας, που είναι τελικά η ουσία του πράγματος τόσο για την ΕΒΙΚΕΝ όσο και όλους μας, δεν έχουν καταλάβει απολύτως τίποτα απ’ όσα έχουν γίνει σε άλλες χώρες. Δεν νομίζουμε ότι και η ΕΒΙΚΕΝ θα ήταν ευτυχής με ακριβή ενέργεια, μόνο και μόνο επειδή αυτή θα προέρχεται από ιδιωτικοποιημένη και όχι δημόσια ΔΕΗ. Τέτοιες ηλιθιότητες μόνο κάτι «πράσινα ανθρωπάκια» μπορεί να τις λένε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου