Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Η φθηνή ενέργεια, από κάρβουνο, στηρίζει τη βιομηχανική παραγωγή. Η πανάκριβη, από φυσικό αέριο και ΑΠΕ, τη σκοτώνει.

Όλη η Ευρώπη έτρεχε το 2011 πίσω απ' το άρμα της Γερμανίας, για να σώσει απ' τη χρεοκοπία τις Γερμανικές επιχειρήσεις παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, κι όχι βέβαια το κλίμα και τον πλανήτη. Θυμάστε την τιτάνια προσπάθεια του γίγαντα Παπακωνσταντίνου να μας φορέσει στις αρχές του 2012 καπέλο το ανεκδιήγητο σχέδιο "Ήλιος", με το οποίο θα βάζαμε 12.000 MW ηλιακά, θα καίγαμε το ρεύμα στην Ελλάδα και θα το κάναμε "λογιστική" εξαγωγή στη Γερμανία για να ξεχρεώσουμε το δημόσιο χρέος; 60.000 θέσεις εργασίας, έσοδα 15 δισ. ευρώ, "Εθνική Προτεραιότητα" το χαρακτήριζε ο ...
τότε αχυράνθρωπος πρωθυπουργός Παπαδήμος! Τα όμορφα σχέδια όμορφα καίγονται, όταν βασίζονται μόνο στην ηλιθιότητα των πολιτικών κι αγνοούν τις τεχνικές δυνατότητες. Με παρόμοιο τρόπο άλλωστε κάηκε και το φαραωνικό σχέδιο Desertec, που θα έστηνε φωτοβολταϊκά στη Σαχάρα και θα μετέφερε το ρεύμα στην κεντρική Ευρώπη. Η ηλεκτρική ενέργεια δεν αποθηκεύεται, δεν ταξιδεύει μ' αεροπλάνα και βαπόρια, έχει το κακό συνήθιο να θέλει δίκτυα υψηλής τάσης και να έχει και απώλειες στη μεταφορά. Οπότε στο τέλος του 2011 και αρχές 2012 άρχισαν να χρεοκοπούν τα γερμανικά εργοστάσια Φ/Β το ένα πίσω απ' τ' άλλο.
Την ίδια ακριβώς περίοδο η Κίνα, βασισμένη στη φθηνή ενέργεια που προσφέρει το κάρβουνο, κατόρθωσε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή όχι μόνο προϊόντων τεχνολογίας, αλλά και στα φωτοβολταϊκά και στις ανεμογεννήτριες.
Δείτε στην εικόνα τι παρήγαγε η Κίνα το 2011: 
  • 320,4 εκατ. υπολογιστές,           το 90,6% της παγκόσμιας παραγωγής.
  • 109 εκατ. κλιματιστικά,               το 80%   της παγκόσμιας παραγωγής.
  • 320,4 εκατ. λάμπες οικονομίας, το 80%   της παγκόσμιας παραγωγής.
  •   21,8 GW φωτοβολταϊκών,        το 74%   της παγκόσμιας παραγωγής.
  •     1,1 δισεκ. κινητά τηλέφωνα,   το 70,6% της παγκόσμιας παραγωγής.
  •   12,6 δισεκ. ζεύγη παπούτσια,  το 63%    της παγκόσμιας παραγωγής.
  •   51,5 εκατ. τόννους χοιρινό,      το 49,8% της παγκόσμιας παραγωγής.
  •  76,6 εκατ. τόννους νέων πλοίων, το 45,1% των παγκοσμίων ναυπηγήσεων.
Κι ακόμα, οι 4 στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ανεμογεννητριών είναι Κινέζικες, οι δυο μάλιστα στη 2η και στην 3η θέση της σχετικής λίστας. Θυμάστε π.χ. τη Sinovel, που θα μας έφερνε ο Ζερβός για να παράγει ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα και βέβαια δεν την είδαμε ποτέ;
Όσο λοιπόν οι Ευρωπαίοι είναι απασχολημένοι να σώζουν τον αυτονομημένο πλανήτη Ευρώπη απ' το κακό CO2, και να σώζουν και την ψυχή τους απ' το προπατορικό αμάρτημα των εκπομπών της βιομηχανικής επανάστασης, ο υπόλοιπος πλανήτης δεν καταλαβαίνει από τέτοιες "ευαισθησίες" και καίει κάρβουνο με τρελούς ρυθμούς.Και φεύγουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες απ' την Ευρώπη και πηγαίνουν εκεί που έχει φθηνή ενέργεια.

Οι αναρτήσεις του ιστολόγιου “Λιγνίτης: ο δικός μας μαύρος χρυσός” βρίσκονται πλέον και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite ! Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας! Αλλά, προσοχή, αυτό δεν σημαίνει πλέον ότι με το Like θα σας έρχονται αυτόματα οι αναρτήσεις μας, το Facebook ζητάει πλέον να πληρώνουμε γι' αυτό και η ενημέρωση που δίνουμε δεν γίνεται για επάγγελμα, γίνεται για προσφορά στη δημοκρατία μας!

Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι το μόνο που φαίνεται να ενοχλεί είναι οι εκπομπές CO2 απ' την ηλεκτροπαραγωγή: οι εκπομπές μεθανίου απ' την αγελαδοτροφία δεν φαίνεται να ενοχλούν καθόλου! Κι ας είναι το μεθάνιο πολύ πιο βλαβερό απ' το CO2 για την "υπερθέρμανση του πλανήτη", ουπς, συγγνώμη, αυτό μας τελείωσε προ πολλού: για την "ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή", έτσι το λέμε τώρα, (μέχρι να μας τελειώσει κι αυτό).
Οι ογκώδεις "καμινάδες" απ' τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής φαίνονται εύκολα από μακριά και μπορούν εύκολα να γίνουν δακτυλοδεικτούμενες. Οι εξατμίσεις των αεροπλάνων είναι ψηλά στον ουρανό και δεν φαίνονται. Τα φουγάρα των καραβιών είναι μακριά στη θάλασσα και δεν φαίνονται. Οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων είναι μικρές και θεωρούνται αναγκαίο και αποδεκτό κακό, σε μια εποχή που όλοι "καβάλα πάν' στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε". Οι υδρατμοί όμως (σκέτο νεράκι), που βγαίνουν απ' τους πύργους ψύξης, τις χοντρές και εντυπωσιακές "καμινάδες" των λιγνιτικών εργοστασίων, είναι πολύ θεαματικοί και τραβούν την προσοχή! Πόσοι και πόσοι δεν κοιτούν τους πύργους ψύξης και νομίζουν ότι είναι καυσαέριο! Κι όμως, είναι σκέτο νεράκι! Σαν κι αυτό που πίνουν οι ηθοποιοί απ' την εξάτμιση, στη νέα διαφήμιση της Μερσεντές για το όχημα υδρογόνου!
Βλέπετε, αν δαιμονοποιήσουν τις εκπομπές CO2 απ' το κάρβουνο, θα μπορέσουν να πουλήσουν τις ανεμογεννήτριες και τα Φ/Β. Αν δαιμονοποιήσουν το βοδινό, με τι θα κάνουν οι Αμερικάνοι τα μπιφτέκια τους; Δεν γεννήθηκε ακόμα ο Αμερικάνος Πρόεδρος που θα πει στους ψηφοφόρους να εγκαταλείψουν το χάμπουργκερ και δεν θα τον στείλουν αδιάβαστο! Αν δαιμονοποιήσουν τις αγελάδες, τι θα γίνουν οι γερμανικές και οι ολλανδικές εξαγωγές γαλακτοκομικών και τυροκομικών; Πώς θα μας πουλάει ο Χατζηδάκης "φθηνό" φρέσκο γάλα; Γι' αυτό και προς το παρόν το μόνο που τους ενδιαφέρει κυρίως είναι να βάλουν τα αιολικά στην ηλεκτροπαραγωγή: θα δουλεύουν η Ζήμενς και η Ένερκον και η γερμανική βιομηχανία και οι ιθαγενείς θα εισάγουν χάντρες και καθρεφτάκια! Κι έχουν πάντα και ντόπιους συνεργάτες για να το πετύχουν ...
Θα δουλεύει η γερμανική βιομηχανία για να φτιάχνει δίκτυα και υποσταθμούς και πάντα θα βρίσκονται πρόθυμοι πολιτικοί σε κάτι χρεοκοπημένες χώρες για να τα πλασάρουν στα αιώνια κορόιδα. Και θα εισπράττουν και κανένα τηλεφωνικό κέντρο για το πολιτικό τους γραφείο, κανένα ρολογάκι ή κοσμηματάκι, κανένα ψυγειάκι για την οικοσκευή της κόρης τους, καμιά χορηγιούλα για τις επόμενες εκλογές. 
Την ίδια ώρα παντού στον υπόλοιπο κόσμο αξιοποιούν τις εγχώριες πηγές τους ενέργειας και πρώτα απ' όλα το λιγνίτη! Το λιγνίτη, που στήριξε για πάνω από 60 χρόνια και την ελληνική οικονομία, και που μπορεί να συνεχίσει να το κάνει, αν τον αφήσουν οι καρχαρίες της ενέργειας
Αποθέματα λιγνίτη έχουμε, ήδη ανοιχτά ορυχεία έχουμε, λιγνιτικούς ΑΗΣ έχουμε, τα μηχανήματα τα έχουμε, τους ανθρώπους που ξέρουν να τα δουλεύουν για να παράγουμε φθηνή ενέργεια τους έχουμε (αν και δεν θα τους έχουμε για πολύ ακόμα, όσο περνούν τα χρόνια και βγαίνουν όλο και περισσότεροι στη σύνταξη χωρίς να αντικαθίστανται). Όλα τα έχουμε, δεν χρειαζόμαστε τίποτα και ίσως αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του λιγνίτη: δεν υπάρχουν νέες προμήθειες για διανομή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου