Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Τρύπα 764 εκατ. ευρώ : Ποιος θα πληρώσει το "μουτζούρη" της "πράσινης" παράνοιας;

Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση ούτε του Ν.Βασιλάκου, ούτε του Ασ.Παπαγεωργίου. Αιτία; Το διπλανό γράφημα, που αποδίδει τον Πίνακα 7 και τον Πίνακα Ι της πρόσφατης Απόφασης 663 της ΡΑΕ.
Όπως είναι γνωστό, η ταχεία διείσδυση των Φ/Β στο ηλεκτρικό σύστημα οδήγησε σε μεγάλο έλλειμμα ...
τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μηνιαίου Δελτίου Ειδικού Λογαριασμού (Δεκέμβριος 2013), "το σωρευτικό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 θα ανέλθει σε 560,51 εκ. €, ενώ στο τέλος του 2014 (31/12) προβλέπεται να ανέλθει σε 763,95 εκ. €"!
Πόσος ήταν ο στόχος του ΥΠΕΚΑ για το έλλειμμα; 439 εκατ. ευρώ! "Μόλις" 121,5 εκατ. ευρώ ψηλότερα διαμορφώνεται το έλλειμμα από τον υπολογισμό του ΕΤΜΕΑΡ για το β’ εξάμηνο του 2013! Το success story σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια!
Η τρόικα έχει ζητήσει να μηδενισθεί το έλλειμμα μέσα στο 2014. Κι επειδή μπορεί να έχουμε success story, μπορεί να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά λεφτά δεν υπάρχουν και μαγικά δεν γίνονται, η ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ έχουν τώρα στα χέρια τους μια καυτή πατάτα, και κοιτούν ποιος θα την ξεφορτωθεί στον άλλο, ποιος θα πάρει -και θα χρεωθεί- τις αποφάσεις που θα μας τσουρουφλίσουν.
Την αρμοδιότητα καθορισμού των αριθμητικών τιμών των συντελεστών του ΕΤΜΕΑΡ, καθώς και τις μοναδιαίες χρεώσεις που επιβάλλονται στους Πελάτες την έχει η ΡΑΕ, σύμφωνα με το Ν.4111/2013. Τη σχετική απόφαση πρέπει να τη δημοσιεύσει σε ΦΕΚ το Δεκέμβριο κάθε χρονιάς, προκειμένου να εφαρμοσθεί στο επόμενο ημερολογιακό έτος. Τον Ιούνιο μπορεί να αναθεωρούνται οι μοναδιαίες χρεώσεις, για εφαρμογή στο 2ο εξάμηνο του ίδιου έτους, εφόσον προκύψει ότι αυτό απαιτείται από την εξέλιξη του ελλείμματος.
Έρχεται λοιπόν η ΡΑΕ, βλέπει τα στοιχεία και κάνει το διπλανό Πίνακα 7, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ οι αυξήσεις που πρέπει να επιβληθούν στο ΕΤΜΕΑΡ ξεκινούν από 84% για τη βιομηχανία και φτάνουν στο 157% για την αγροτική χρήση! Αλλά, προσέξτε, δεν είναι όλα τα δάκτυλα του χεριού ίσα: η ενεργοβόρα βιομηχανία θα πληρώνει 3,30€/MWh και η οικιακή χρήση (τα νοικοκυριά και τα μαγαζιά) θα πληρώνει 38,61€/MWh! Σχεδόν 12 φορές περισσότερο! Πώς το έλεγε ο Όργουελ στη "Φάρμα των Ζώων" το 1945; "Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα".
Προφανώς κάποιοι θεωρούν ότι οι λιγνίτες και τα νερά, που δίνουν φθηνή κιλοβατώρα, έγιναν αποκλειστικά για τη βιομηχανία, ενώ τα νοικοκυριά και τα μαγαζιά πρέπει να καίνε την πανάκριβη ενέργεια του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ.Πώς μας το είχε πει η ΡΑΕ; Να πληρώνουμε, λέει, και εύλογο premium για να καίμε "καθαρή" ενέργεια.
Και δεν φτάνει μόνο αυτό: επειδή κάποιες βιομηχανίες έχουν πολύ μεγάλη κατανάλωση (τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; ο σκύλος μου, που μαθαίνει ξένες γλώσσες!), υπάρχει (δείτε δίπλα) ειδική νομοθετική πρόβλεψη (Ν.4123/2013), κανένας πελάτης να μην πληρώνει πάνω από 1 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τα ποσά που θα έπρεπε κανονικά να πληρώσει και που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ το χρόνο μαντέψτε, ποιος θα τα πληρώσει; Σωστά καταλάβατε, όλοι οι υπόλοιποι!
Εδώ λοιπόν έχουμε να κάνουμε με ένα "μουτζούρη", που το 2014 θα φτάσει στα 764 εκατ. ευρουλάκια και το ζήτημα είναι ποιος θα μείνει με το "μουτζούρη" στο χέρι, ποιος θα πληρώσει τη λυπητερή που μας φόρτωσε η "πράσινη παράνοια" του Παπανδρέου & της Μπιρμπίλη, όταν είχε ήδη σκάσει η φούσκα των ΑΠΕ στην ισπανία.
Γιατί ναι μεν η τρόικα θέλει να μηδενιστεί το έλλειμμα το 2014, αλλά άντε να βγει η κυβέρνηση και να αυξήσει την τιμή του ρεύματος, αφού την άνοιξη έχει εκλογές για την αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο, σε μια χρονιά που 350 χιλ. νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα, σε μια χρονιά που οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι πάνω από 1,3 δισεκ. ευρώ και συνεχώς αυξάνονται κατά 4 εκατ. ευρώ την ημέρα, σε μια χρονιά που οι δημοσκοπήσεις λένε ότι το success story δεν καταπίνεται εύκολα απ' τον κοσμάκη, σε μια χρονιά που ο λαος παγώνει επειδή δεν έχει φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης, και η κυβέρνηση, σαν μια σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα, λέει "αφού δεν έχετε πετρέλαιο, κάψτε ηλεκτρικό", σε μια χρονιά που για να αντιμετωπίσει την αιθαλομίχλη, που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε με την πολιτική της, λέει στους πολίτες να καίνε ηλεκτρικό.
Και πετάει την καυτή πατάτα ο Βασιλάκος στο ΥΠΕΚΑ το Νοέμβριο για να δώσει λύσεις και απαντάει το ΥΠΕΚΑ στις 27 Δεκεμβρίου (Παρασκευή) ότι ετοιμάζει νομοσχέδιο για οριστική διευθέτηση, που θα βγει σε δημόσια διαβούλευση το 1ο 15νθήμερο του Ιανουαρίου 2014, (αυτό που μας τέλειωσε προχθές και διαβούλευση δεν φαίνεται στις 17/1 στο δικτυακό τόπο του ΥΠΕΚΑ). Και απαντάει η ΡΑΕ, με την 663 απόφαση, (άρον-άρον στις 30 Δεκεμβρίου, Δευτέρα) για να προλάβει και την προθεσμία του νόμου), ότι αναστέλλει μέχρι 28 Φεβρουαρίου τις αυξήσεις, περιμένοντας το νομοσχέδιο και αφήνει ανοιχτές, αλλά απειλητικές, με τον Πίνακα Ι, τις εξωφρενικές αυξήσεις να τις επιβάλλει στην προγραμματισμένη αναθεώρηση του Ιουνίου. Καταλάβατε τώρα γιατί δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση ούτε του Βασιλάκου ούτε του Παπαγεωργίου;
Μόνο που ο φετινός Ιούνιος έχει μια ιδιομορφία: είναι μετά τις ΕΚΛΟΓΕΣ της άνοιξης. ΜΕΤΑ την απομάκρυνση εκ της κάλπης, οπότε ουδέν λάθος αναγνωρίζεται! Ετοιμαστείτε λοιπόν για γενναίο γδάρσιμο τον Ιούνιο! Γιατί μη φανταστείτε ότι ο "μουτζούρης" των 764 εκατ. ευρώ θα πάει στη βιομηχανία, στα συνήθη υποζύγια θα πάει! Το λέει άλλωστε και η ειδική νομοθετική πρόβλεψη του Ν.4123/2013, της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου-Τρόικας: κανένας βιομήχανος πάνω από 1 εκατ. ευρώ το χρόνο και τη διαφορά να την πληρώνουν οι υπόλοιποι!
Μπορεί να μας παραμυθιάζουν μέχρι τότε στα δελτία προπαγάνδας των 8 για τα μεγαλεία της Ελληνικής Προεδρίας, αλλά μην περιμένετε ν' ακούσετε τίποτα για το γδάρσιμο. Οπότε είναι ώρα να δούμε ποιος θα "μαυρίσει" πρώτος: η κυβέρνηση στις κάλπες της άνοιξης ή εμείς απ' το κακό που θα μας βρει τον Ιούνιο; Ή η κοινωνική κατακραυγή για το "μουτζούρη" της "πράσινης" παράνοιας θα γίνει τόσο μεγάλη, που θα βγάλει το λαό στο δρόμο και θα γυρίσουμε και την τελευταία σελίδα της μεταπολίτευσης, ξεκινώντας για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο; 

ΥΓ. Ευχαριστώ το φίλο αναγνώστη που μου επεσήμανε την απόφαση 663 της ΡΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου