Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Σαβάνα στη Θεσσαλονίκη, ζούγκλα στην Εύβοια, ευτυχώς που το κλίμα κρύωσε!


Ο δράκος του Κομόντο, που βλέπουμε στη φωτογραφία ν' ασχολείται με κάτι παϊδάκια, είναι η μεγαλύτερη "σαύρα" που ζει σήμερα στον πλανήτη και δεν είναι ακριβώς απ' τα ζωάκια που θα ήθελε κανείς να βρει στο δρόμο του, καθώς μπορεί να φθάσει σε μήκος τα 3 μέτρα και να γίνει ιδιαίτερα επιθετικός. Ευτυχώς σήμερα ζει στα νησιά της Ινδονησίας, αρκετά μακριά από μας, δεν υπάρχει περίπτωση να τον βρούμε σε κάποιο πεζοδρόμιο. Πριν ωστόσο όχι λιγότερο από δέκα εκατομμύρια χρόνια, στα τελευταία χρόνια της γεωλογικής περιόδου του Μειόκαινου, κάτι τέτοιες "σαυρούλες" ήταν πολύ πιθανό να τις βρείτε μπροστά σας στον πηγαιμό για τη Θεσσαλονίκη, ακριβώς εκεί που ήθελε ο ΠΑΟΚ να κάνει προπονητικό κέντρο, στη Νέα Μεσημβρία.

Αυτό δείχνουν απολιθώματα που μάζεψαν πριν από χρόνια παλαιοντολόγοι, φυλάσσονταν στο Γεωλογικό του Αριστοτελείου και ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα. Η σχετική εργασία, με τίτλο "Lizards and snakes from the late Miocene hominoid locality of Ravin de la Pluie (Axios Valley, Greece)", δημοσιεύθηκε στις 20 Δεκεμβρίου, "παίζει" εδώ και δυο μέρες σε διάφορα μέσα, αλλά κανείς δεν φαίνεται να ρώτησε τους ερευνητές "πόσο CO2 είχε τότε η ατμόσφαιρα, ώστε να είναι σαβάνα η περιοχή του Αξιού;" Μια αναζήτηση για "CO2 Miocene" δείχνει τιμές αρκετά πάνω απ' τα ...
σημερινά 400ppm, αλλά φυσικά σήμερα για όλα τα κακά της ανθρωπότητας φταίει η ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο.


Μια βδομάδα αργότερα, μια άλλη εργασία, με τίτλο "Early Miocene herpetofaunas from the Greek localities of Aliveri and Karydia – bridging a gap in the knowledge of amphibians and reptiles from the early Neogene of southeastern Europe", μας πληροφορεί πως κατά το πρώιμο Μειόκαινο στο Αλιβέρι της Εύβοιας, εκτός από βατράχια και σαλαμάνδρες ζούσαν και κροκόδειλοι και μάλλον δεν αναφέρονται στο Σήφη. Άντε τώρα να πας για βόλτα στον Κάραβο και να κόβει δίπλα βόλτα κανένας κροκόδειλος, μάλλον καλύτερα είμαστε σήμερα! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.


Σαβάνα στη Θεσσαλονίκη, ζούγκλα στην Εύβοια, ευτυχώς που το κλίμα κρύωσε και τα λιοντάρια που φαίνεται να κυνηγούσε ο Μέγας Αλέξανδρος, όπως δείχνει το καταπληκτικό ψηφιδωτό της Πέλλας, μάλλον ήταν τα τελευταία ζώα μιας εποχής τροπικού κλίματος στη χώρας μας. Νωρίτερα βέβαια τα λιοντάρια είχαν προλάβει να δείξουν τα πατριωτικά τους αισθήματα, κατασπαράσσοντας τις καμήλες του Ξέρξη, όπως περιγράφει ο Ηρόδοτος κι όπως είχαμε δει σε μια ανάρτηση του Νοεμβρίου 2014, που είχε τύχει ευρείας αναδημοσίευσης.


Το κλίμα του πλανήτη αλλάζει συνεχώς εδώ και 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά κάποιοι αλήτες προσπαθούν να μας πείσουν πως το "καλό" κλίμα ήταν αυτό της δεκαετίας του 1960, τότε που τσαλαβουτούσαμε στα χιόνια κι όλοι έβλεπαν μπροστά τους μια εποχή παγετώνων, ακόμα κι ο σήμερα κατα"πράσινος" Guardian. Και κανένας δεν λέει πως τώρα που το κλίμα έχει ζεστάνει λιγάκι σε σχέση με τη δεκαετία του 1960 ο πλανήτης είναι σαφώς πιο πράσινος και οι πληθυσμοί ανθρώπων και ζώων αυξάνονται. Μάλλον αυτό τελικά ενοχλεί τους δήθεν "πράσινους" φασίστες, δεν μπορούν την πολυκοσμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου