Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

20% αλήθεια = 100% ψέμα. Ο Αίολος χτυπά σαν παρτιζάνος και μετά μην τον είδατε, εξαφανισμένα τα αιολικά!


"Βούιξε τον τόπο" για τις 29/5 η προπαγάνδα, πως "Το 20% της χθεσινής κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα καλύφθηκε από ανεμογεννήτριες, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη". Η προδήλως "μούφα" είδηση θυμίζει άλλες ανάλογες, που αναδημοσιεύουν συστηματικοί πράσινοι παπαγάλοι, διασπείροντας σύγχυση στην κοινή γνώμη, όπως το πριν ένα χρόνο "Η Πορτογαλία κάλυψε με ΑΠΕ πλήρως τη ζήτηση από τις 06.45 το πρωί του Σαββάτου 7 Μαΐου μέχρι τις 05.45 την επόμενη Τετάρτη". Στην Πορτογαλία, που η κύρια μορφή ΑΠΕ είναι τα υδροηλεκτρικά, φρόντισαν να συνοδεύουν την είδηση με εικόνες ανεμογεννητριών. Εδώ δεν χρειάστηκε καν, μας το είπαν κατευθείαν: "είδατε τι καλές που είναι οι ανεμογεννήτριες;" Απίστευτη πια η γελοιότητα της προπαγάνδας, τους αξίζει πραγματικά να ηλεκτροδοτούνται μόνο απ' τις "καλές τους" ανεμογεννήτριες. Και να κάνουν στην περίπτωση αυτή παρέα μόνο με τον αλήστου μνήμης Ταμήλο, με τη γκαζόλαμπα σε κάποιο χωριό, να περιμένουν τις αρκούδες να βγουν βόλτα.

Στην 1η εικόνα λοιπόν βλέπουμε την κατάσταση στις 29/5 και πράγματι τα αιολικά φαίνονται να δίνουν σημαντικό ποσοστό της ημερήσιας ζήτησης, τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι. Επειδή στην Ελλάδα η έννοια της διαφάνειας στην παροχή των στοιχείων έχει μια εντελώς ανύπαρκτη ερμηνεία, τα στοιχεία προέρχονται από την "πλατφόρμα διαφάνειας" του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχειριστών Ηλεκτρισμού, του Entso-e.

Θα πρέπει καταρχήν να έχουμε κατά νου πως το τέλος Μαΐου είναι εποχή χαμηλής ζήτησης ηλεκτρισμού, καθώς η θερμοκρασία έχει ανεβεί αρκετά ώστε να μη χρειάζεται θέρμανση, αλλά δεν έχει ανέβει αρκετά ώστε να χρειάζεται κλιματισμός και δεν έχουν έλθει ακόμα οι τουρίστες σε μεγάλους αριθμούς, ώστε ν' αυξηθεί ο πληθυσμός που ζητά ηλεκτρισμό. Συνεπώς τα αιολικά κάλυπταν μερίδιο 20% σε μικρή πίτα, γι' αυτό και οι ΑΠΕτεώνες μίλησαν για ποσοστό κι όχι για μεγαβατώρες (η μεσημεριανή αιχμή ζήτησης ήταν στις 12:00 στα 5751MW και η μέγιστη αιχμή ζήτησης στις 21:00 έφθασε μόλις τα 5952MW). Απ' το διάγραμμα δυο πράγματα προκύπτουν ως σημαντικά: η μεγάλη συμμετοχή του φυσικού αερίου, που αυξάνεται όσο εξαφανίζονται τα αιολικά και τα Φ/Β, αλλά και η πτώση της συμμετοχής των αιολικών με την πάροδο της ημέρας. 

Επειδή χρειαζόμασταν ρεύμα και στις 27/5 και στις 28/5 και στις 30/5 κι όχι μόνο στις 29/5 κι επειδή προφανώς δεν γίνεται να έχουμε διαφορετικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής για κάθε ημέρα της εβδομάδας, ας δούμε την ευρύτερη εικόνα ...
πριν και μετά τις 29/5, αυτή που επιμελώς αποκρύπτει η αιολική προπαγάνδα.



Όπως λοιπόν βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα, που δείχνει τα στοιχεία παραγωγής στις 30/5, μια μέρα μετά τις διθυραμβικές ανακοινώσεις της αιολικής προπαγάνδας ο Αίολος είχε φροντίσει για ακόμα μια φορά επιμελώς να εξαφανιστεί και τα αιολικά ήταν περίπου ανύπαρκτα: από εγκατεστημένη ισχύ 1875MW η αποδιδόμενη ισχύς ήταν κατά μέγιστο 436MW μετά τα μεσάνυχτα (01:00-02:00), που ο κόσμος είχε κοιμηθεί και κατ' ελάχιστο 89MW, το καταμεσήμερο (13:00-14:00). Σκέτος παρτιζάνος ο Αίολος, εμφανίζεται εκεί που δεν τον περιμένει κανείς, ανεβάζει στροφές στις ανεμογεννήτριες και εξίσου ξαφνικά εξαφανίζεται, αφήνοντας την προπαγάνδα στα κρύα του λουτρού.


Στις 31/5; Μια απ' τα ίδια, εντελώς ανύπαρκτα τα αιολικά, σε μια συνολικά μικρή ζήτηση ηλεκτρισμού. Αλλά ενώ η πίτα είναι μικρή, το ποσοστό των αιολικών πού είναι; Γαργάρα, η προπαγάνδα. Η εκτίναξη της παραγωγής σε 3 διαφορετικά ωριαία διαστήματα δεν έχει σχέση με τη ζήτηση στην Ελλάδα και -αν τα στοιχεία είναι σωστά- μάλλον οφείλεται σε εξαγωγές. Και, βεβαίως, τη στιγμή που χρειάζεται το ρεύμα, τα Φ/Β είναι εντελώς ανύπαρκτα, τα αιολικά εξίσου ανύπαρκτα και την κατάσταση σώζουν οι αξιόπιστες θερμικές μονάδες, που βρίσκονται εκεί όταν τις χρειαστεί κανείς, τόσο οι λιγνιτικές όσο και κυρίως οι φυσικού αερίου. Αν κανείς περίμενε να πάρει ρεύμα από αιολικά και Φ/Β, θα είχε μείνει με τη γκαζόλαμπα! Αυτό δείχνουν τα αμείλικτα στοιχεία και κάθε αντίλογος απ' τους ιδεολόγους των συγκεκριμένων αναξιόπιστων μορφών ΑΠΕ ευπρόσδεκτος! Αυτή λοιπόν η αξιοπιστία των θερμικών μονάδων, το να είναι εκεί όταν τις χρειάζεται κανείς και να αυξομειώνουν φορτία όταν κι όπως απαιτείται, πόσο αξίζει; Πόσο πρέπει να αμειφθεί; Ποια είναι η αξία της αξιοπιστίας; Μήπως να ρωτήσουμε το Σκουρλέτη;


Στις 28/5, μια μέρα πριν τις 29/5 και τη θριαμβολογία της προπαγάνδας, η κατάσταση ήταν παρόμοια με τις 29/5, καθώς ουσιαστικά ξεκίνησε να φυσά πολύ τα χαράματα της 28/5 και συνέχισε να φυσά ικανοποιητικά μέχρι το βράδυ της 29/5, δίνοντας τη δυνατότητα στην αιολική προπαγάνδα να αναφωνήσει "και όμως φυσά!" Αυτή ήταν τελικά η μόνη αληθινή είδηση! Το ό,τι φυσούσε! Κάθε φορά που η αιολικά προπαγάνδα θα θριαμβολογεί διατυμπανίζοντας ανύπαρκτα "επιτεύγματα", όλοι πλέον θα γνωρίζουν πως απλά φύσηξε. Και πως όλες τις υπόλοιπες ημέρες, που δεν υπάρχει θριαμβολογία, τα αιολικά είναι εξαφανισμένα, με αξιοπιστία ισχύος μικρότερη του 10%, δηλαδή βεβαιότητα άνω του 90% ότι ΔΕΝ θα έχουμε ρεύμα και θα χρειαζόμαστε εισαγωγές απ' το λιγνίτη της Βουλγαρίας και των Σκοπίων, όπως μας είπε η πολύ πρόσφατη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2017-2027 του ΑΔΜΗΕ.



Στις 27/5 ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν και τόσο ούρια για την αιολική προπαγάνδα, καθώς, παρά την πολύ χαμηλή ζήτηση ηλεκτρισμού, κάτω από 5000MW, τα αιολικά δεν έδιναν σχεδόν τίποτα. Τη μεγαλύτερη συνεισφορά είχε το αέριο, αλλά δεν άκουσα κάποιον να θριαμβολογεί γι' αυτό.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.


Και μην νομίζετε πως τα πιο πάνω είναι τυχαία, έχουμε δει κι άλλες φορές πώς θα μέναμε χωρίς ρεύμα, ενδεικτικά π.χ. τον Απρίλιο 2015 ή το Δεκέμβριο 2016. Στον πιο πάνω πίνακα φαίνονται τα ωριαία στοιχεία της αιολικής παραγωγής σε διάστημα 14 συνεχόμενων ημερών, απ' τις 23/5 έως και τις 5/6/2017. Σε 14 συνεχόμενες ημέρες τα αιολικά συνεχώς επαληθεύουν τον ΑΔΜΗΕ, που θεωρεί την αξιοπιστία τους  10%, καθώς από 1875MW εγκατεστημένη και χρυσοπληρωμένη ισχύ αποδίδονται κατά κανόνα κάπου 100-200MW, χωρίς να λείπουν τα διψήφια νούμερα. Μόνο τις "καλές" ημέρες αποδίδονται γύρω στα 300MW και, πρακτικά, μόνο την ημέρα της προπαγάνδας φύσηξε και δούλεψαν τα αιολικά αξιοπρεπώς. Το επόμενο ερώτημα βεβαίως είναι αν το ρεύμα προωθήθηκε όντως στην κατανάλωση ή μήπως τυχόν πληρώθηκε για να κλείσει και να μην προκαλεί προβλήματα στο δίκτυο.

Για ακόμα μια φορά λοιπόν τα στοιχεία αποδεικνύουν αυτό που όλοι λένε για τα αιολικά: ένα εντελώς αναξιόπιστο σύστημα, που το πληρώνουμε για να κάθεται και να περιμένει πότε θα φυσήξει. Γιατί λοιπόν να βάλουμε στη χώρα μας κι άλλα αναξιόπιστα αιολικά, κ. Σταθάκη; Έχουμε μήπως λεφτά για πέταμα; Ή θα μας πείτε με τη σειρά σας και οι Συριζα-ΑΝΕΛ "Λεφτά υπάρχουν"; Φυσικά, πάντα για τους δανειστές, όχι για το λαό!

6 σχόλια:

  1. Το αρθρο απο μονο του Αποτελει ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΕΜΜΟΝΙΚΟΥ ΨΕΥΤΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν υπάρχουν επιχειρήματα, ευχαρίστως να τα ακούσω. Οι σκέτοι χαρακτηρισμοί είναι εντελώς αντιπαραγωγικοί. Εσείς ηλεκτροδοτείτε ή θα ηλεκτροδοτούσατε το σπίτι σας με αιολικά;

      Διαγραφή
  2. http://inzone.gr/papagiannis/

    Η Ελλάδα υιοθέτησε κάποιες πολιτικές. Στο χώρο των φωτοβολταϊκών υιοθέτησε μία πολιτική, η οποία κατά την γνώμη μου, ήταν τελείως λανθασμένη. Έδωσε κάποια πολύ υψηλά κίνητρα τα οποία κάνανε ουσιαστικά την υπόθεση των φωτοβολταϊκών μία οικονομική επένδυση. Όποιος δηλαδή είχε κάποια λεφτά στην άκρη και έφτιαχνε ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, είχε απόσβεση των χρημάτων του, με τα λεφτά που έδινε τότε η κυβέρνηση, μέσα σε 4 χρόνια με διάρκεια ζωής των φωτοβολταϊκών 20-25 χρόνια. Άρα, ήταν μία πολύ ελκυστική οικονομική επένδυση. Όμως, όταν το κράτος πληρώνει 50 λεπτά την KWh, για να την αγοράσει από κάποιον που έχει φωτοβολταϊκά και την πουλάει 8 λεπτά την ίδια KWh, εμφανίζεται προφανώς μία διαφορά στην τιμή. Ποιος θα την πληρώσει αυτή την διαφορά; Όλοι μας, μέσα από τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί κοινωνική πολιτική και φυσικά έπρεπε να σταματήσει. Για τον λόγο αυτό, σταμάτησαν οι επιδοτήσεις.

    Υπάρχει πολύς κόσμος, ο οποίος λέει: «αφού έχουμε ήλιο, αφού έχουμε αέρα γιατί να μην πάμε σε 100% ΑΠΕ». Αυτό τεχνικά δεν μπορεί να γίνει και δεν μπορεί να γίνει για έναν απλό λόγο. Διότι, οι ΑΠΕ όσο ελκυστικές και γοητευτικές κι αν είναι, έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα. Ενώ, είναι πηγές ισχύος, ξέρουμε δηλαδή πόση ισχύ δίνει ένα αιολικό πάρκο, δεν είναι πηγές ενέργειας, δηλαδή δεν σημαίνει ότι μπορούν να δώσουν κάθε στιγμή αυτή την ενέργεια. Κι αυτό γιατί μπορεί να μην έχει ήλιο, για παράδειγμα την νύχτα, ή εκεί που δουλεύει ένα φωτοβολταϊκό και δίνει ισχύ 100MW ξαφνικά να περάσει ένα σύννεφο και να μηδενιστεί η παραγωγή. Δυστυχώς αυτά δεν μπορούν να ελεγχθούν.

    Στην περίπτωση λοιπόν, που θα χάσει κάποιος την. παραγωγή ενός φωτοβολταϊκού θα πρέπει αμέσως και μάλιστα με πολύ γρήγορο ρυθμό να αντικαταστήσει αυτή την πηγή με κάποια άλλη. Κι αυτή η αντικατάσταση θα πρέπει να γίνει ακαριαία γιατί ξέρεις πολύ καλά ότι κάθε στιγμή η παραγωγή θα πρέπει να είναι ίση με την ζήτηση. Αν δεν γίνει αυτό, η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή και το σύστημα θα καταρρεύσει. Πρέπει δηλαδή να υπάρχουν συμβατικές πηγές ενέργειας, οι οποίες θα μπορούν να αντικαταστήσουν την παραγωγή και μάλιστα με πάρα πολύ γρήγορο τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος, που δεν θα φτάσουμε ποτέ να έχουμε 100% ΑΠΕ

    Βέβαια, πρέπει να αναφέρουμε πως η Γερμανία έχει πετύχει σήμερα ένα 30% ΑΠΕ, την στιγμή που η Ελλάδα είναι στο 15% μαζί με τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τα οποία τα ξεχωρίζω πάντα, γιατί αυτά μπορούν να παράγουν ενέργεια όποτε θέλουμε. Εκτός των υδροηλεκτρικών εργοστασίων οι υπόλοιπες ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι περίπου στο 6%, έναντι του 30% που είναι στην Γερμανία. Η Γερμανία όμως, είναι σ’ έναν χώρο όπου περιτριγυρίζεται απ’ τα πυρηνικά της Γαλλίας και απ’ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της Νορβηγίας. Έχει δηλαδή, έναν πολύ καλό συνδυασμό μεταξύ ανεμογεννητριών στη Βόρεια Θάλασσα και φωτοβολταϊκών με συμβατικές πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα να μπορεί πάντα να βρίσκει εναλλακτική λύση να αναπληρώνει την παραγωγή των ΑΠΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 30% η Γερμανία και 15% η Ελλάδα; Δεν είμαι τόσο σίγουρος. Μήπως η Γερμανία είναι 30% στην ηλεκτροπαραγωγή και η Ελλάδα 15% στην πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας;

      Διαγραφή
  3. https://youtu.be/pCEQ2957sSk

    Λάθος ενεργειακός σχεδιασμός
    Καθηγητής Φώσκολος

    Παναγιωτάκης Πρόεδρος ΔΕΗ Επιτροπές ΔΕΚΟ
    https://www.youtube.com/watch?v=cp_yc4-1bks

    Έχουμε εισάγει ανταγωνισμό και στα Μικροδίκτυα χωρίς η ΕΕ να το επιβάλει.

    Πολλές φορές το δίκτυο δουλεύει οριακά,το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών δεν μπορεί να είναι περισσότερο από 5-10% επειδή η έγχυση του είναι τελείως τυχαία στο σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρώτο βίντεο υπάρχει σχολιασμένο εδώ: https://greeklignite.blogspot.gr/2013/12/blog-post_27.html. Την 3η ημέρα του ιστολόγιου!

      Το 2ο βίντεο είναι απ' το κανάλι του Λιγνίτη.

      Διαγραφή