Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

"Στον αέρα" ΟΛΕΣ οι ΜΠΕ & ΕΠΟ των αιολικών: η επίδραση υποήχων συνδέεται για πρώτη φορά με εγκεφαλικές αλλοιώσεις!


Αν έχετε επιλέξει να ενημερώνεστε μόνο απ' τα μεγάλα συγκροτήματα του τύπου, πιθανά θα έχετε ήδη δει πως ο συνδυασμός παχυσαρκίας και διαβήτη προκαλεί εγκεφαλικές αλλοιώσεις, μαζί με τις δέουσες εικόνες των αλλοιώσεων. Εκείνο ωστόσο που μάλλον δεν υπάρχει περίπτωση να σας πουν τα μεγάλα συγκροτήματα είναι πως στις 12 Απριλίου 2017 δημοσιεύτηκε στο open access περιοδικό PLOS ONE της Καλιφόρνια η εργασία των Weichenberger M, Bauer M, Kühler R, Hensel J, Forlim CG, et al. με τίτλο "Altered cortical and subcortical connectivity due to infrasound administered near the hearing threshold – Evidence from fMRI". Ούτε και θεωρώ πιθανό να σας δείξουν την πιο πάνω εικόνα, που προέρχεται από την επιστημονική δημοσίευση και για πρώτη φορά αποδεικνύει την επίπτωση της επίδρασης στο φλοιό του ανθρώπινου εγκεφάλου υποήχων κοντά στο όριο ακοής. Την εργασία εντόπισε το Καναδικό τμήμα του North American Platform Against Windpower (NA-PAW), της Ένωσης Οργανώσεων Μεξικού-Καραϊβικής-Κεντρικής Αμερικής-Καναδά-ΗΠΑ ενάντια στα αιολικά και την παρουσίασε ο Γερμανικός ιστότοπος windwahn.com. Σας το έχω πει αλλωστε, τα αιολικά είναι η μοναδική μορφή παραγωγής ενέργειας, που έχει προκαλέσει τέτοιο παγκόσμιο κίνημα αντίθεσης. 

Οι 10 ερευνητές, που υπογράφουν τη δημοσίευση, προέρχονται από το Τμήμα Ψυχιατρικής & Ψυχοθεραπείας Πανεπιστημιακής Κλινικής του Βερολίνου, από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Μετρολογίας Μπραουνσβάιχ και Βερολίνου και από το Τμήμα Ψυχιατρικής & Ψυχοθεραπείας Πανεπιστημιακής Κλινικής του Αμβούργου. Εξέτασαν  την αντίδραση του εγκεφάλου εθελοντών στην επίδραση ήχων κάτω απ' το όριο της ακοής (ήχοι συχνότητας από 1Hz έως <20Hz) και πήραν αποτυπώσεις της λειτουργίας του εγκεφάλου με μια μέθοδο μαγνητικής τομογραφίας (Functional magnetic resonance imaging)

Στο πρώτο μέρος της έρευνας 14 υγιείς εθελοντές υποβλήθηκαν σε μετρήσεις με διαφορετικά επίπεδα ακουστικής πίεσης, για τον προσδιορισμό του ορίου ακοής του καθενός στη συχνότητα υποήχων. Στο δεύτερο μέρος υποβλήθηκαν σε τρείς διαφορετικές δοκιμές, με απεικόνιση της κατάστασης του εγκεφάλου: στην πρώτη δοκιμή δεν υπήρχε ακουστική διέγερση, στη δεύτερη υποβλήθηκαν σε υποήχο συχνότητας 12Hz και στην τρίτη δοκιμή υποβλήθηκαν σε ήχο συχνότητας λίγο πάνω απ' το όριο ακοής. Το βασικό συμπέρασμα; "Infrasound near the hearing threshold may induce changes of neural activity across several brain regions, some of which are ...
known to be involved in auditory processing, while others are regarded as keyplayers in emotional and autonomic control. These findings thus allow us to speculate on how continuous exposure to (sub-)liminal IS could exert a pathogenic influence on the organism - Η έκθεση σε υποήχους κοντά στο όριο της ακοής μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη νευρική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, μερικές από τις οποίες είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην ακουστική επεξεργασία, ενώ άλλες θεωρούνται ως βασικοί ρυθμιστές στο συναισθηματικό και αυτόνομο έλεγχο. Συνεπώς, αυτά τα ευρήματα μας επιτρέπουν να κάνουμε εικασίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η συνεχής έκθεση σε υποήχους μπορεί να ασκήσει παθογόνο επίδραση στον οργανισμό".

Επίσης, "Since the brain’s response to prolonged near-threshold IS involves the activation of brains areas, which are known to play a crucial role in emotional and autonomic control, a potential link between IS-induced changes of brain activity and the emergence of various physiological as well as psychological health effects can be established - Δεδομένου ότι η ανταπόκριση του εγκεφάλου σε παρατεταμένη έκθεση σε υποήχους κοντά στο όριο ακοής περιλαμβάνει την ενεργοποίηση περιοχών εγκεφάλου, οι οποίες είναι γνωστό ότι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο συναισθηματικό και αυτόνομο έλεγχο, μπορεί να θεμελιωθεί ένας δυνητικός σύνδεσμος μεταξύ μεταβολών της εγκεφαλικής δραστηριότητας που προκαλούνται από υποήχους και της εμφάνισης διαφόρων φυσιολογικών και ψυχολογικών επιπτώσεων στην υγεία".

Δεδομένου λοιπόν πως είναι γνωστό ότι οι ανεμογεννήτριες εκπέμπουν υποήχους κοντά στο όριο ακοής, έχει προφανώς πολύ μεγάλη σημασία η απομάκρυνσή τους από περιοχές ανθρώπινης δραστηριότητας. Πόση πρέπει να είναι αυτή η απομάκρυνση; Στο πυρ το εξώτερο! Καθώς όπου και να τοποθετηθούν, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες βουνοκορφές, θα επηρεάζουν τουλάχιστον κτηνοτρόφους και ορειβάτες.

Ασφαλώς οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που έχουν κατατεθεί και οι Εγκρίσεις Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ), που έχουν δοθεί απ' το ΥΠΕΚΑ, ΔΕΝ καλύπτουν το θέμα αυτό, καθώς η τωρινή εργασία είναι η πρώτη που αποδεικνύει επιστημονικά αυτό που όλοι υποψιάζονταν, όλοι φοβόντουσαν, αλλά δεν μπορούσαν να το αποδείξουν. Τα μεγάλα συγκροτήματα μάλιστα, ταγμένα σταθερά στην υπηρεσία της κερδοσκοπίας της ολιγαρχίας, λοιδορούσαν τη χρηματοδότηση ιατρικών ερευνών για την τεκμηρίωση της επίδρασης των υποήχων στην υγεία των κατοίκων. "Η ιδέα σας,  είναι!" έλεγαν ξεδιάντροπα σ' όσους διαμαρτύρονταν. "Φαινόμενο nocebo", "απίθανα συμπτώματα", "ψυχολογική επίδραση", ισχυρίζεται η αιολική προπαγάνδα. Μόνο που "αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη, αγαπάει και το νοικοκύρη": μετά την εργασία αυτή, ΟΛΕΣ οι ΜΠΕ κι ΟΛΕΣ οι ΕΠΟ, ΟΛΩΝ των αιολικών πάρκων βρίσκονται πλέον κυριολεκτικά ξεκρέμαστες στον αέρα, καθώς δεν νομίζω πως περιλαμβάνουν επιστημονική αντίκρουση μιας εργασίας που δημοσιεύτηκε μόλις πριν από τρεις εβδομάδες.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Οι πιο παλιοί αναγνώστες του ιστολόγιου ίσως θυμούνται πριν σχεδόν τρία χρόνια το περιστατικό με τις 1600 αποβολές παραμορφωμένων εμβρύων σε φάρμα εκτροφής 4500 μινκ της Δανίας, που είχε την ατυχία να έχει δίπλα ανεμογεννήτριες, οι οποίες τρέλαιναν τα εκτρεφόμενα ζώα με την υποηχητική πίεση. Ή το περιστατικό με τη 43 ετών επιχείρηση, που αναγκάστηκε να κλείσει επειδή οι κοντινές ανεμογεννήτριες προκάλεσαν προβλήματα υγείας κυρίως σε γυναίκες υπαλλήλους. Τώρα πλέον, με την εργασία που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, υπάρχει και η επιστημονική απόδειξη για τις επιπτώσεις των υποήχων. Και η εργασία αυτή πρέπει να εκτυπωθεί και να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από όλους όσους έχουν προσβάλει τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων παντού ανά την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για εντελώς νέο στοιχείο, που προκύπτει για πρώτη φορά.

Μια καληνύχτα για τα αιολικά! Διαδώστε το!

Ασφαλώς και το θέμα χρειάζεται περισσότερη μελέτη, το λένε και οι ερευνητές στο τέλος της δημοσίευσης, (αν και είναι μια συνήθης διατύπωση σε παρόμοιες εργασίες, ιδίως αν χρειάζεται περαιτέρω χρηματοδότηση). Ωστόσο, μέχρι να γίνουν οι περαιτέρω μελέτες, η τωρινή εργασία αποτελεί επαρκή βάση για να απορριφθεί κάθε ΜΠΕ που δεν αντιμετωπίζει το θέμα κι ελπίζω το ΣτΕ να αντιληφθεί την ευθύνη και τον κίνδυνο που αναλαμβάνει, αν τυχόν κάνει δεκτές ΜΠΕ έχοντας πλέον γνώση της παρούσας εργασίας και νεότερες μελέτες επιβεβαιώσουν τα ευρήματα των Γερμανών πανεπιστημιακών.

Και φυσικά το ίδιο ισχύει και για το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, που εκδίδει τις ΕΠΟ των αιολικών πάρκων. Γι' αυτό και δεν θα σταματήσω να το γράφω, κ. Σταθάκη: το όραμα για μια Ελλάδα γεμάτη αιολικά είναι ένα διαρκές έγκλημα κατά του λαού και του τόπου! Δεν χρειαζόμαστε νέο χωροταξικό για τα αιολικά. Χρειαζόμαστε μόνο κοινή λογική, άμεση αναθεώρηση του "εθνικού στόχου" για τα αιολικά, πλήρη διακοπή νέων εγκαταστάσεων, καθώς ήδη έχουν μπει περισσότερα απ' όσα αντέχει η χώρα και άμεσες, εδώ και τώρα, μετρήσεις στους πλησιέστερους οικισμούς της ακουστικής πίεσης από εκπομπή υποήχων. 

Τα εντελώς αναξιόπιστα και πλέον και επικίνδυνα για εγκεφαλικές αλλοιώσεις αιολικά δεν είναι η μοναδική μορφή ΑΠΕ, μπορούμε να κάνουμε και χωρίς αυτά. Αφού η πολιτική της ΕΕ επιβάλλει με το ζόρι ΑΠΕ, ας μπει κάποτε σε λειτουργία το χρυσοπληρωμένο υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας, όπου πλέον έχει εκπνεύσει η διάρκεια ζωής της προσωρινής σήραγγας εκτροπής. Ας δώσουμε κάποτε ώθηση στη γεωθερμία κι ας εξετάσουμε μήπως η εφαρμογή της κυματικής ενέργειας στο Γιβραλτάρ μπορεί να αξιοποιηθεί και στα δικά μας νησιά. Ας βάλουμε ακόμα και Φ/Β στις στέγες των Μη Διασυνδεμένων Νησιών. Αλλά, επιτέλους, να ξεφορτωθούμε τα αιολικά κι ας τα βάζουν οι Γερμανοί και οι Δανοί, δικό τους πρόβλημα! 

ΥΓ: Αν έχετε πρόβλημα με το πλήρες άνοιγμα των επιμέρους παραγράφων και την εκτύπωση της εργασίας, επιλέξτε το σύνδεσμο "Print" στο δεξί μέρος της οθόνης στον ιστότοπο όπου δημοσιεύεται. Θα σας δώσει τη δυνατότητα αποθήκευσης σε αρχείο τύπου pdf.


2 σχόλια:

  1. Σε αυτή την λίγο παλιότερη δημοσίευση δείχνουν (μετρήσεις) ότι οι υπόηχοι των ανεμογεννητριών προκαλούν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης (στρες) σε ασβούς που ζουν μέχρι 1χλμ από ανεμογεννήτριες σε σχέση με αυτούς που ζουν πάνω από 10χλμ από αυτές. Και το φαινόμενο είναι συνεχές αφού τα επίπεδα κορτιζόλης δεν διαφορποιούνται σε βάθος χρόνου (δεν παρατηρούν πιθανότητα δηλαδή συνήθειας στους υπόηχους). Και συμπεραίνουν ότι οι ασβοί που ζουν κοντά σε ανεμογεννήτριες μπορεί να επηρρεάζουν το ανοσολογικό σύστημα των ζώων (λόγω αυξημένης κορτιζόλης που σχετίζεται με ανοσοκαταστολή) και επομένως πιθανά να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων και άλλων ασθενειών.

    Αν και η μελέτη δεν αφορά ανθρώπους, δείχνει σαφώς την επίδραση των υποήχων στον οργανισμό θηλαστικών (γεγονός που υποδηλώνει ότι το ίδιο μπορεί να ισχύει και στους ανθρώπους). Και οι τρίχες των ασβών (από τις οποίες γίνεται η μέτρηση των επιπέδων κορτιζόλης στον οργανισμό το τελευταίο δίμηνο και όχι η στιγμιαία διακύμανσή της στον ορό) σίγουρα δεν έχουν φαντασιώσεις (nocebo effect)!
    http://sci-hub.cc/10.7589/2015-09-231

    DOI: 10.7589/2015-09-231
    Journal of Wildlife Diseases
    , 52(3), 2016, pp. 000–000

    Wildlife Disease Association 2016
    WIND TURBINES CAUSE CHRONIC STRESS IN BADGERS (MELES MELES)IN GREAT BRITAIN
    Roseanna C. N. Agnew, Valerie J. Smith and Robert C. Fowkes

    Royal Veterinary College, Royal College Street, London NW1 0TU, UK
    Zoological Society of London, Regent’s Park, London NW1 4RY, UK
    Scottish Oceans Institute, University of St. Andrews, St Andrews, Fife, KY16 8LB, UK
    Corresponding author (email: agnew.roseanna@gmail.com)
    ABSTRACT
    : A paucity of data exists with which to assess the effects of wind turbines noise on terrestrial
    wildlife, despite growing concern about the impact of infrasound from wind farms on human health and
    well-being. In 2013, we assessed whether the presence of turbines in Great Britain impacted the stress
    levels of badgers (
    Meles meles
    ) in nearby setts. Hair cortisol levels were used to determine if the
    badgers were physiologically stressed. Hair of badgers living
    .
    1 km of a wind farm had a 264% higher
    cortisol level than badgers
    ,
    10 km from a wind farm. This demonstrates that affected badgers suffer
    from enhanced hypothalamo-pituitary-adrenal activity and are physiologically stressed. No differences
    were found between the cortisol levels of badgers living near wind farms operational since 2009 and
    2012, indicating that the animals do not become habituated to turbine disturbance. Cortisol levels in the
    affected badgers did not vary in relation to the distance from turbines within 1 km, wind farm annual
    power output, or number of turbines. We suggest that the higher cortisol levels in affected badgers is
    caused by the turbines’ sound and that these high levels may affect badgers’ immune systems, which
    could result in increased risk of infection and disease in the badger population.

    ΑπάντησηΔιαγραφή