Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Τι πολύ ενδιαφέρον προέκυψε απ' τη διερεύνηση του ΓΕΝΙΚΟΥ μπλακ άουτ στη Νότια Αυστραλία;


Στις 28 Σεπτέμβρη έγινε ΓΕΝΙΚΟ μπλακ άουτ στην Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, ένα απ' τα μέρη που οι πολιτικοί νομίζουν πως μπορούν να παίζουν με την ασφάλεια ηλεκτροδότησης των πολιτών και να βάζουν αιολικά επειδή "φυσάει πολύ". Το ιστολόγιο κάλυψε το θέμα απ' την πρώτη στιγμή, όπως είχε κάνει και με τα διαδοχικά μπλακ άουτ στη Ρόδο και τη Χάλκη τον περασμένο Μάρτιο. Συνέχισε όσο ερχόντουσαν στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για το μπάχαλο που προκάλεσαν τα αιολικά. Στις 6 Οκτώβρη παρουσίασε την 31 σελίδων προκαταρκτική έκθεση για το μπλακ άουτ του Αυστραλιανού Διαχειριστή της Αγοράς Ηλεκτρισμού (Australian Energy Market Operator, ΑΕΜΟ), αφιερώνοντάς την στο Σκουρλέτη, που συνεχίζει να υπηρετεί τον "εθνικό στόχο" της Μπιρμπίλη και του ΓΑΠ, για 7500MW αιολικών στη χρεοκοπημένη χώρα μέχρι το 2020. Στις 31 Οκτώβρη παρουσίασε τη 2η προκαταρκτική έκθεση του ΑΕΜΟ, που αποκάλυπτε πως 445MW αιολικών εξαφανίστηκαν ξαφνικά, απροειδοποίητα και χωρίς πραγματικό λόγο απ' το σύστημα ηλεκτροδότησης, προκαλώντας με την εξαφάνιση υπερφόρτωση στο διασυνδετήριο καλώδιο με τη γειτονική Πολιτεία της Βικτόρια και παρασύροντας το σύστημα σε κατάρρευση. Και σήμερα παρουσιάζει την 160 σελίδων 3η προκαταρκτική έκθεση, που εξέδωσε ο ΑΕΜΟ λίγο πριν τα Χριστούγεννα και συνοψίζει τα ευρήματα της διερεύνησης του μπλακ άουτ μέχρι και το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου. Η 4η και τελική έκθεση πρόκειται να εκδοθεί το Μάρτιο 2017.

Το νέο και πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, που προσθέτει η 3η έκθεση, είναι η καραμπινάτη ...
αδυναμία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας να προβλέψει σωστά την ένταση των ανέμων, οι οποίοι στην πράξη έπνεαν με ταχύτητες που δεν είχαν καμιά σχέση με την πρόβλεψη: η αρχική πρόβλεψη στις 08:30 ήταν για ανέμους ταχύτητας 50–75km/h και ριπές έως 120km/h, με βάση την οποία ο ΑΕΜΟ δεν θεώρησε απαραίτητη τη λήψη έκτακτων μέτρων. Αργότερα μέσα στην ημέρα η προειδοποίηση για τους ανέμους αναβαθμίστηκε σε ταχύτητες έως 120km/h. Ωστόσο στις 14 Νοεμβρίου η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε μια 62 σελίδων έκθεση, για την 28η Σεπτεμβρίου, στην οποία καταγράφει πως σε κάποιες περιοχές επεκράτησαν ανεμοστρόβιλοι με ταχύτητες 190–260 km/h, που είναι πολύ μεγαλύτερες απ' τις αρχικά προβλεπόμενες.

Οι δυνατοί άνεμοι αναμενόταν να επιφέρουν μείωση στην παραγωγή των αιολικών πάρκων, ωστόσο αυτό αναμενόταν να συμβεί σταδιακά και ν' αντιμετωπιστεί μ' εφεδρική δυναμικότητα στη διασύνδεση με την Πολιτεία της Βικτόρια. Στην πράξη οι ανεμοστρόβιλοι κατέστρεψαν κάποια στοιχεία του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού, μ' αποτέλεσμα να προκληθούν έξι βυθίσεις τάσης σε διάστημα δυο λεπτών. Οι ανεμογεννήτριες είχαν μηχανισμούς προστασίας που τις έθεσαν εκτός ως συνέπεια των συνεχών βυθίσεων τάσης, αλλά ο ΑΕΜΟ δεν είχε ενημέρωση για την ύπαρξη αυτών των μηχανισμών. Ως αποτέλεσμα, τελικά, μέσα σε λιγότερο από 7 δευτερόλεπτα χάθηκαν απ' το σύστημα 456MW από εννιά αιολικά πάρκα, προκαλώντας υπερφόρτωση στη διασύνδεση με την Πολιτεία της Βικτόρια. Λόγω της υπερφόρτωσης ενεργοποιήθηκε το σύστημα προστασίας του αγωγού, θέτοντάς το εκτός λειτουργίας, οπότε όλο το ηλεκτρικό σύστημα της νότιας Αυστραλίας κατέρρευσε σε γενικό μπλακ άουτ. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.


Τώρα ο ΑΕΜΟ ψάχνει τρόπους να διασφαλίσει με ποιο τρόπο τα αιολικά δεν θα βγαίνουν εκτός δικτύου τόσο εύκολα κι απροειδοποίητα, αλλά έχουμε δει ξανά το πιο πάνω βίντεο, που δείχνει τι συμβαίνει σε μια ανεμογεννήτρια όταν περιστρέφεται από πολύ δυνατό άνεμο. Και δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά στην 1η έκθεση ξεκινήσαμε χάνοντας 315MW αιολικών, στη 2η έκθεση ανεβήκαμε στα 445MW και στην 3η έκθεση φθάσαμε στα 456MW.

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα βέβαια είναι η 1η παράγραφος της ασυνήθιστα εκτενούς έκθεσης της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας: "One of the most significant severe thunderstorm outbreaks in recent decades impacted central and eastern districts of South Australia during the afternoon and evening on 28 September 2016. Multiple supercell thunderstorms produced damaging to destructive wind gusts, including at least seven tornadoes, very large hailstones and locally intense rainfall. These supercell thunderstorms and tornadoes impacted the South Australian power network, contributing to a state-wide power outage." Μοιάζει περισσότερο να θέλει να τονίσει την ένταση της κακοκαιρίας και να δώσει άλλοθι στους πολιτικούς, που προώθησαν τα αιολικά στη Νότια Αυστραλία, συσκοτίζοντας τις αιτίες που προκάλεσαν το ΓΕΝΙΚΟ μπλακ άουτ.

Το προφανές κι αβίαστο συμπέρασμα είναι πως η παροιμιώδης αναξιοπιστία των αιολικών πάρκων αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια ηλεκτροδότησης των πολιτών, όπως ήδη βιώνει η Νότια Αυστραλία. Ο δικός μας ΑΔΜΗΕ, προκειμένου ν' αντιμετωπίσει τις αβεβαιότητες των στοχαστικών ΑΠΕ, είχε προκηρύξει την περασμένη άνοιξη διαγωνισμό για την "Παροχή Υπηρεσιών Πρόβλεψης και ιστορικών μετεωρολογικών δεδομένων", μια διαδικασία που απλώς προσθέτει κόστος στο σύστημα ηλεκτροδότησης, χωρίς, όπως προκύπτει απ' την περίπτωση της Νότιας Αυστραλίας, να προσφέρει την παραμικρή διασφάλιση στο σύστημα. Αλήθεια, παρεμπιπτόντως, τι απέγιναν εκείνα τα χιόνια που είχαν προβλέψει για το Σαββατοκύριακο στην Αττική και κατέληξαν στη Λήμνο και τις Σποράδες; Με τέτοια καταπληκτική αξιοπιστία των μετεωρολογικών προβλέψεων θα λειτουργεί εφεξής κι ο ΑΔΜΗΕ;

Το μόνο που μπορεί να προσφέρει διασφάλιση στο σύστημα ηλεκτροδότησης είναι η ένταξη σ' αυτό αξιόπιστων πηγών παραγωγής και ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ! Στο μόνο που είναι αξιόπιστα είναι στο να κατευθύνουν τα χρήματα των πολλών στις τσέπες πολύ συγκεκριμένων λίγων. Προς δόξα της άποψης για το σοσιαλισμό, που έχει κι ο Σύριζα, κ. Σταθάκη μας;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου