Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ευρώ, ενέργεια, ηλεκτροκίνηση: η αλαζονεία των Γερμανών για ακόμα μια φορά διαλύει την Ευρώπη. GERexit τώρα! (Μέρος 1ο)


Στον 20ο αιώνα δυο φορές η Γερμανία, αναζητώντας ζωτικό χώρο επέκτασης, αιματοκύλισε την Ευρώπη κι από εκεί όλο τον πλανήτη. Και τις δυο φορές η Γερμανία βγήκε ηττημένη και κατεστραμμένη και σώθηκε μόνο χάρη στη μεγαθυμία των νικητών, ανάμεσά τους κι η Ελλάδα, που με τη συμφωνία του Λονδίνου το 1953 της διέγραψαν το χρέος και της έδωσαν τη δυνατότητα να συμμαζέψει την οικονομία της.

Η κατάρρευση του Σοβιετικού καθεστώτος έδωσε τη δυνατότητα να επανενωθεί το 1989 η διαιρεμένη στα δυο Γερμανία. Λιγότερο από 30 χρόνια αργότερα είναι και πάλι η Γερμανία, που με την αλαζονεία της αποτελεί την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Τελευταίο κρούσμα της Γερμανικής αλαζονείας η συνέντευξη στη Die Welt του γνωστού και μη εξαιρετέου Hans-Werner Sinn, του πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου και συμβούλου του Σόιμπλε, όπου επαναλαμβάνει την άποψη, που έχει διατυπώσει και παλαιότερα, πως "η Ιταλία πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, το οποίο είναι πλέον μια μεγάλη αποτυχία".

Φυσικά αν η Ιταλία εγκαταλείψει το ευρώ, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης πίσω από Γερμανία και Γαλλία, μια σειρά άλλες χώρες θα υποχρεωθούν να πράξουν το ίδιο, καθώς Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία δεν θα μπορούν πια να παραμείνουν σ' ένα καθαρά Γερμανοκεντρικό νομισματικό σύστημα. Η οικονομική αστάθεια θα φέρει και πολιτική αστάθεια, αποσταθεροποιώντας για ακόμα μια φορά την Ευρώπη.

Το πρόβλημα της αλαζονείας ωστόσο φαίνεται στην ανάρτηση του Sinn στην προσωπική του ιστοσελίδα, που ξεκινά με τη φράση "Huge balance-of-payment surpluses and deficits (Target balances) accumulated between the euro countries because the European Central Bank (ECB) allowed those countries in balance-of-payment difficulties to solve their problems by disproportionately increasing their national money supply. - Μια τεράστια [αν]ισορροπία πλεονασμάτων και ελλειμμάτων στις χώρες της ευρωζώνης συσσωρεύτηκε επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέτρεψε στις χώρες με δυσκολίες να λύσουν τα προβλήματά τους αυξάνοντας υπερβολικά την εθνική ρευστότητα".

Αυτό που επιμελώς αποκρύπτει ο Sinn είναι η αιτία που δημιούργησε τις "δυσκολίες" και ποιος ήταν ...
ο μεγάλος ωφελημένος απ' τις "δυσκολίες" των υπολοίπων. Με το ευρώ η Γερμανία έδεσε τις Ευρωπαϊκές οικονομίες στο δικό της άρμα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εκτόξευσε την ισοτιμία του "κοινού" νομίσματος στα ύψη, διαλύοντας τον παραγωγικό ιστό όλου του Ευρωπαϊκού Νότου, Γαλλίας - Ιταλίας - Ισπανίας συμπεριλαμβανομένων. Η Γερμανία είναι η κύρια εξαγωγική οικονομία της ευρωζώνης, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο -πριν την κρίση- είχε φθάσει στο εξωφρενικό 1,60, (ενώ στα χαμηλά του ήταν κάτω απ' το 0,90), οπότε η Γερμανία μάζεψε όλο το χρήμα και το πλεόνασμα των Γερμανών είναι τα τεράστια ελλείμματα όλων των υπολοίπων.

Τότε ήταν που ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το ποια είναι η "δίκαιη" ισοτιμία του ευρώ για κάθε χώρα, τότε ήταν που η Γαλλία, σε ανώτατο επίπεδο, είπε πως η ισοτιμία του ευρώ πρέπει να μειωθεί στο 1,20, αλλά οι Γερμανοί σφύριζαν αδιάφορα, τότε ήταν που μια σειρά χώρες του Νότου, μαζί και η Ελλάδα, μπήκαν σε προγράμματα επιτήρησης των οικονομιών τους. Η Ελλάδα είναι ακόμα στα μνημόνια, αλλά η Ιταλία δεν αισθάνεται καθόλου καλά κι όπως φαίνεται στο διάγραμμα, που αναδημοσιεύει το Capital απ' το Bloomberg, η συσχέτιση μεταφοράς κεφαλαίων ανάμεσα σε Ιταλία-Γερμανία μετά το 2011-12 είναι και πάλι το 2016 σαφώς υπέρ των Γερμανών.  Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας έχει σαφή δυναμική ανόδου, η Ισπανία δεν βγάζει κυβέρνηση με τίποτα, η Πορτογαλία ετοιμάζεται ξανά για επιτήρηση και το "Ιρλανδικό θαύμα", όπως όλα τα σύγχρονα θαύματα, κράτησε μόλις τρεις ημέρες, η Ιρλανδία έχει πάλι πρόβλημα.

Πριν από 11 μήνες, στις αρχές Δεκέμβρη 2015, είχα την ανάρτηση Με το ευρώ και την ενέργεια κανείς δεν χρειάζεται πλέον μια Βέρμαχτ για τον έλεγχο της Ευρώπης, καθώς εκτός απ' το ευρώ υπάρχει κι ο εφοδιασμός με ενέργεια, τον οποίο προσπαθεί μανιωδώς να ελέγξει η Γερμανία. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε"Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Στον ηλεκτρισμό έχει επιλέξει την ανάπτυξη των αιολικών, αλλά επειδή δεν μπορεί να κρατήσει για τις ανάγκες της το τυχαίο και γι' αυτό άχρηστο αιολικό ρεύμα και δεν ξέρει τι να το κάνει, το εξάγει κατά 80% στους γείτονες, όπως ομολόγησε ο Γκάμπριελ τον Ιούνιο στην Αθήνα. Επειδή για τις εξαγωγές ηλεκτρισμού χρειάζεται καλώδια μεταφοράς, κι όχι τρένα ή βαπόρια, προωθεί την ενοποίηση των Ευρωπαϊκών -και όχι μόνο- δικτύων σε ένα Super Grid, το οποίο θα χρηματοδοτήσουν όλοι οι υπόλοιποι, για να βρει διέξοδο και πελατεία το τυχαίο αιολικό ρεύμα, αυτό που τη μια μέρα κάνει "ρεκόρ παραγωγής" και την άλλη στιγμή εξαφανίζεται απ' τα δίκτυα, επειδή πολύ απλά έχει σταματήσει να φυσά.

Φυσικά δεν χρειάζεται να σας πω ποιος θα κατασκευάσει καλώδια και μετασχηματιστές και λοιπά υλικά δικτύου, είναι  κυρίως η ίδια εταιρεία που προίκιζε με ψυγεία και λεμονοστίφτες, υπολογιστές και τηλεφωνικά κέντρα Έλληνες πολιτικούς με τα αρχικά ΑΤ ή ΚΜ, όπως δείχνει η εικόνα που δημοσιεύτηκε στο antinews, πολιτικούς απ' αυτούς που σήμερα εμφανίζονται ως άσπιλες περιστερές και τιμητές των πάντων, κοροϊδεύοντας για ακόμα μια φορά τους Έλληνες. Και δεν χρειάζεται να σας πω ποιοι θα πληρώσουν όλα αυτά τα φαραωνικά δίκτυα, πάντως όχι οι Γερμανοί.

Στο φυσικό αέριο προσπαθεί να κατασκευάσει τον αγωγό Nord Stream 2, απευθείας απ' τη Ρωσία, προκειμένου να ελέγξει το σύνολο της ροής του Ρωσικού αερίου προς την κεντρική Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία ως χώρα της μέχρι τώρα διέλευσης των αγωγών. Πρόεδρος του Nord Stream είναι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης πρώην Καγκελάριος. Και σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ο Σρέντερ θα είναι Πρόεδρος και στον αγωγό Nord Stream 2. Παρόλο που οι Κεντροευρωπαίοι νιώθουν ρίγη ανατριχίλας και αντιδρούν σφοδρά στην προοπτική να εξαρτηθούν για το αέριο που χρειάζονται, μετά τη Ρωσία, τώρα και από τη Γερμανία, από τις 22 Σεπτέμβρη 2016 έχει ξεκινήσει η παράδοση των σωλήνων για την έναρξη κατασκευής του αγωγού. Αν η Ουκρανία, που είναι σε εμφύλιο πόλεμο και καταστρέφεται οικονομικά, χάσει και τα έσοδα απ' τη διέλευση του Ρωσικού αερίου προς την κεντρική Ευρώπη, θα είναι άλλη μια χώρα που θα έχει καταρρεύσει χάρη στη Γερμανία. Μέχρι και ο Norbert Röttgen, Χριστιανοδημοκράτης Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής βγήκε χθες με άρθρο του και ζήτησε να σταματήσει η κατασκευή του Nord Stream 2, καθώς "η Πολωνία, οι Βαλτικές δημοκρατίες και η Ουκρανία αισθάνονται πως απειλούνται απ' αυτόν. Το σχέδιο είναι λάθος από ενεργειακή και πολιτική άποψη, έρχεται σ' αντίθεση μ' όσα έχουν συμφωνηθεί στη ΕΕ".

Πόσο σχετίζεται το Brexit με τις πιο πάνω πολιτικές; Μήπως οι Βρετανοί πήραν το καπελάκι τους κι έφυγαν απ' τη Γερμανοκρατούμενη ΕΕ για να δείξουν και στους υπόλοιπους το δρόμο; Ή μήπως η μόνη πλέον λύση για την Ευρώπη είναι το GERexit, η διάσπαση της Ευρωζώνης σε δυο τμήματα, ένα με τη Γερμανία και τους συμμάχους της (Ολλανδούς, Αυστριακούς, Φινλανδούς, κλπ) κι ένα με τον Ευρωπαϊκό Νότο (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία, κλπ);

Δείτε στην επόμενη ανάρτηση το 2ο μέρος, με το τελευταίο κατόρθωμα των Γερμανών, τη νέα μεθόδευση που προωθούν σε επίπεδο ΕΕ για την ηλεκτροκίνηση, προκειμένου να είναι σίγουροι για τη διαιώνιση της συσσώρευσης πλεονασμάτων σε βάρος των "εταίρων" τους. Και για να είναι σίγουροι πως οι ντόπιοι πλασιέδες της όποιας Γερμανικής σαβούρας, αυτοί που για κάποιους αποτελούν τη σύγχρονη εκδοχή των "γερμανοτσολιάδων" της Κατοχής, θα έχουν αντικείμενο για να μας πιπιλίζουν το μυαλό. Απ' το "Go Solar" θα πάμε σύντομα στο "Go e-car". Πολύ σύντομα!


3 σχόλια:

  1. Ακόμα και σε μια νομισματική ένωση όπως είναι η Ευρωζώνη,
    το εμπόριο είναι Παίγνιο Μηδενικού Αθροίσματος-ΠΜΑ (Zero Sum Game) όπως πολύ σωστά αναφέρει
    και ο Οικονομολόγος Σπύρος Λαβδιώτης.
    Στο παρακάτω σημειο εξηγει ότι το διεθνές εμπόρια ήταν εδώ και εκατονταετίες και θα είναι ΠΜΑ

    https://youtu.be/aAvSqysbG1o?t=1118

    Όσον αφορά την παραοικονομία ή Shadow Economy στο παρακάτω σύνδεσμο φαίνεται πόση ήταν από το 2003-2015
    Τα δεδομένα είναι από τον Guru του είδους,Friedrich Schneider καθηγητή στο Department of Economics
    Johannes Kepler University Austria,ο οποίος με την ομάδα του βγάζει και προμηθεύει τα δεδομένα ακόμα
    και στο ΔΝΤ(IMF)

    http://www.econ.jku.at/members/Schneider/files/publications/2015/ShadEcEurope31.pdf

    Στο 22% περίπου η Ελλάδα,στο 10% το Ηνωμ. Βασίλειο,12% η Γερμανία και 30% η Βουλγαρία που πήγαν 60000 τουλάχιστον επιχειρήσεις λόγω Capital Controls...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για τους συνδέσμους. Ναι, είναι ΠΜΑ, αλλά είναι μεταφορά πόρων καραμπινάτη, πάντα απ' τον αδύναμο προς τον ισχυρό. Το θέμα είναι πως αυτό το ΠΜΑ θα λειτουργεί ως win-win κατάσταση, ώστε να μετριάζονται οι επιπτώσεις. Στα αιολικά δεν υπάρχει για μας τίποτα win-win, υπάρχει μόνο μεταφορά πόρων προς τη Γερμανία και τη Δανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα,ακριβώς έτσι το χειρίζονται.
    Δυστυχώς για εμάς που έχουμε υπόγειο πλούτο τον οποίο κινδυνεύουμε να χάσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή