Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Νέο, ΓΕΝΙΚΟ μπλακ άουτ, ακριβώς στη χώρα που ...φυσούσε πολύ! Βάλτε κι άλλα αιολικά κ. Σκουρλέτη!


Το πιο πάνω διάγραμμα πρέπει να το μελετήσει πολύ καλά πρώτα απ' όλους ο Σκουρλέτης, μήπως και καταλάβει επιτέλους τι πάει να κάνει στη χρεοκοπημένη χώρα προωθώντας, με το νέο νόμο για τις ΑΠΕ, τον "εθνικό στόχο" των 7500MW αιολικών μέχρι το 2020. Η Αριστερά πάντα τόνιζε την πατριωτική της διάσταση, οπότε το ερώτημα πλέον είναι τι έχει απομείνει "αριστερό" στην πολιτική του Υπουργείου της Λεωφόρου Μεσογείων.

Το διάγραμμα προέρχεται απ' τα στοιχεία της Aneroid Energy, που αντλεί δεδομένα απ' τον Αυστραλιανό Διαχειριστή της Αγοράς Ηλεκτρισμού (Australian Energy Market Operator, ΑΕΜΟ) και η "χώρα που φυσούσε πολύ" κ. Σκουρλέτη είναι η Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, με 1,7 εκατομμύρια κατοίκους και πρωτεύουσα την Αδελαΐδα. Η μαύρη γραμμή δείχνει τα αθροιστικά MW απόδοσης των επιμέρους αιολικών πάρκων: γιατί καταρρέει έτσι ξαφνικά, κ. Σκουρλέτη μας;

Οι εντελώς ανόητοι τοπικοί πολιτικοί της αποφάσισαν κάποια στιγμή πως θέλουν να έχουν ηλεκτρισμό από "100% ΑΠΕ", κυρίως αιολικά και δευτερευόντως Φ/Β. Έτσι τον περασμένο Μάιο έκλεισαν το τελευταίο τους ανθρακικό εργοστάσιο, ισχύος 2x260ΜW και η μόνη εναπομένουσα πηγή τροφοδοσίας με αληθινό ρεύμα, με ...
φορτίο βάσης που καλύπτει σε πραγματικό χρόνο τις ανάγκες των καταναλωτών, είναι ο διασυνδετήριος αγωγός με την Πολιτεία της Βικτώρια, η οποία παράγει τον ηλεκτρισμό της κυρίως από λιγνίτη. Περίπου όπως παίρνουμε πλέον κι εμείς συστηματικά ηλεκτρισμό απ' το λιγνίτη της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.

Αφού λοιπόν οι πολιτικοί άφησαν την Πολιτεία τους ξεκρέμαστη ενεργειακά, ήρθαν οι ισχυροί άνεμοι την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 να προκαλέσουν ένα νέο -είχαν προηγηθεί κι άλλα, βεβαίως-βεβαίως- μπλακ άουτ, καθώς οι ανεμογεννήτριες σταμάτησαν ξαφνικά όλες μαζί να περιστρέφονται για λόγους αυτοπροστασίας τους! Εδώ λοιπόν οι Ροδίτες αναγνώστες ίσως ανακαλούν στη μνήμη τους τα απανωτά μπλακ άουτ του περασμένου Μαρτίου, τότε που στο νησί τους κυκλοφορούσε η περίφημη αδέσποτη άεργη ισχύς. 

Η Νότια Αυστραλία έχει 18 αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 1580MW. Στις 28 Σεπτεμβρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπληξαν την περιοχή, τα αιολικά προκάλεσαν τεράστιες ταλαντώσεις στο δίκτυο ηλεκτρισμού: από 300MW η απόδοση έφθασε πολύ γρήγορα στα 1200MW, κι εκεί άρχισαν τα σκαμπανεβάσματα, μέσα σ' ελάχιστα λεπτά στο σύστημα μπαίνουν και βγαίνουν περίπου 250-300MW, προκαλώντας προβλήματα ευστάθειας. Λίγο πριν το μπλακ άουτ "φεύγουν" απ' το σύστημα 260MW, αποτέλεσμα της αυτόματης διακοπής λειτουργίας των αιολικών πάρκων στα Βόρεια της Πολιτείας για λόγους αυτοπροστασίας: φυσούσε πολύ, περισσότερο απ' όσο μπορούσαν ν' αντέξουν οι ανεμογεννήτριες. Κι ακολουθεί η κατάρρευση του συστήματος, ένα ξεγυρισμένο μπλακ άουτ, που στοίχισε ακριβά τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία. 

Η "επίσημη" αιτιολογία της αιολικής προπαγάνδας ήταν πως το μπλακ άουτ οφείλεται στην καταστροφή γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης (πτώση πυλώνων) από τους ισχυρούς ανέμους. Το "παραμύθι" το μάθαμε πια, "οι ανεμογεννήτριες δεν φταίνε", μας το είχε πει κι εδώ ο ΔΕΔΔΗΕ για τη Ρόδο. Ωστόσο στη διπλανή Πολιτεία της Βικτώρια, που επλήγη απ' την ίδια καταιγίδα, "δεν άνοιξε ρουθούνι", ούτε "έπεσαν πυλώνες" ούτε διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν ούτε και μπλακ άουτ έγινε. Προφανώς επειδή εκεί δεν έχουν τόση πολλή "άεργη ισχύ" ... 

Ο τοπικός Πρωθυπουργός ωστόσο ήταν πιο σαφής σε συνέντευξη τύπου το βράδυ της Τετάρτης: "Essentially what happened is a massive set of power was removed and when that happens it trips the system. - Ουσιαστικά αυτό που συνέβη ήταν μια μαζική έξοδος ισχύος κι όταν αυτό συμβαίνει, το σύστημα τίθεται εκτός λειτουργίας". Προφανώς και είχε ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός για τους πεσμένους πυλώνες, αλλά οι πυλώνες μπορεί φυσικά να έπεσαν ΜΕΤΑ το μπλακ άουτ. Ποια ήταν λοιπόν η "μαζική έξοδος ισχύος", κ. Σκουρλέτη μας, τη στιγμή ακριβώς που επικρατούσαν θυελλώδεις άνεμοι; 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 


Κατά κακή σύμπτωση ωστόσο για τους αιολικούς, στις 12 Σεπτεμβρίου έτυχε να φυσά πολύ και στην άλλη άκρη του πλανήτη, στην Ιρλανδία και η πιο πάνω εικόνα, απ' το irishenergyblog, δείχνει τι συνέβαινε με τη συχνότητα λειτουργίας του Ιρλανδικού δικτύου: γιατί δεν ρωτάτε τον πρώην ΔΕΗτζή ενεργειακό σας σύμβουλο να σας το εξηγήσει, κ. Σκουρλέτη; Το μπάχαλο, που βρίσκεται πίσω απ' την ανώμαλη αυτή κατάσταση, προκλήθηκε απ' τα αιολικά, που, ξέρω, "δεν φταίνε". Ωστόσο επειδή ο Διαχειριστής του Ιρλανδικού Ηλεκτρικού Συστήματος δεν πείθεται και πολύ, έθεσε εκτός λειτουργίας αιολικά πάρκα, προκειμένου να μη γίνει "της Ρόδου" ή "της Νότιας Αυστραλίας".


40% της ενέργειας των αιολικών τέθηκε εκτός συστήματος, σε μια προσπάθεια πρόληψης του μπλακ άουτ. Και μόνο τότε σταθεροποιήθηκε η συχνότητα, όπως φαίνεται στην πιο πάνω εικόνα. Τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού θέλουν συχνότητα 50Hz, θέλουν ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση ηλεκτρισμού. Ο,τιδήποτε διαταράσσει τη ισορροπία προκαλεί αλλεργία στο δίκτυο, πονοκέφαλο στο Διαχειριστή και δαπάνη αποκατάστασης της ισορροπίας. Και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για την ευστάθεια του δικτύου απ' τα εντελώς τυχαία και με πολύ έντονους ρυθμούς μεταβαλλόμενα αιολικά, αυτά ακριβώς που προωθεί ο Σκουρλέτης, συνεχίζοντας την πολιτική του ΓΑΠ και της Μπιρμπίλη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου